lapsivuodeaika

Lapsivuodeaika – äiti tarvitsee aikaa palautumiseen

Lapsivuodeaika – äiti tarvitsee aikaa palautumiseen

Raskausaikana äideillä on yleensä mielessä lähinnä synnyttäminen ja siitä selviytyminen. Lapsivuodeaika on kuitenkin aivan yhtä tärkeä asia, johon voi valmistautua etukäteen sekä fyysisesti että henkisesti. Lapsivuodeaika kestää synnytyksen jälkeen 6-12 viikkoa. Vähintään tämän ajan vaaatii äidin synnytyselimistö palautuakseen raskautta edeltävään tilaan.

Ensimmäiset päivät synnytyssairaalassa

Yleensä ensimmäiset päivät vietetään lapsivuodeosastolla synnytyssairaalassa, jossa varmistetaan sekä äidin että vauvan vointi. Tarkoituksena on varmistaa perheen valmiudet selviytyä vauvan kanssa kotona. Tämä tarkoittaa ohjausta varsinkin imetyksen ja vauvanhoidon suhteen. Yleensä lapsivuodeosastolta kotiudutaan 1-3 vuorokautta synnytyksen jälkeen.

Perheen tuki jatkuu neuvolan kautta. Useissa kunnissa ensimmäinen tapaaminen neuvolan kanssa tapahtuu perheen omassa kodissa, varsinkin ensisynnyttäjien kohdalla. Vauvan punnituksen ja voinnin tarkastamisen lisäksi tarkistetaan äidin palautuminen synnytyksestä ja käydään läpi synnytyskokemus.

 

lapsivuodeaika
Lapsivuodeaika alkaa yleensä 1-3 vuorokauden mittaisella oleskelulla synnytyssairaalassa. Uuteen ihmiseen tutustuminen voi alkaa!

Vauvan kanssa kotona

Ensimmäiset viikot kotona vauvan kanssa kannattaa edetä mahdollisimman pitkälle vauvan ehdoilla. On tärkeää, että perheellä on kiireetöntä aikaa tutustua vauvaan ja harjoitella elämää uudessa tilanteessa. Suomessa on mahtavaa, että myös isät hyödyntävät yleensä isyysvapaita ja ovat vauvan kanssa kotona ensimmäiset viikot.

Vierailijat voivat olla sekä kantava että kuormittava tekijä. Läheisten ystävien tai vaikka isovanhempien apua kannattaa hyödyntää, jos he osaavat ja haluavat auttaa vaikkapa ruoanlaitossa ja siivouksessa. Ensimmäisten viikkojen aikana vieraiden ei pitäisi olettaa, että vauvaperheessä tarjoillaan pöytään kakut ja kahvit. Myös vastasyntynyt voi kokea hälyn ja äänet kuormittavina. Vierailijat voivat tuoda myös tullessaan flunssan tai muun infektion.

Äidin palautuminen tapahtuu yksilölliseen tahtiin ja omaa kehoa kannattaa kuunnella. Tärkeää on huolehtia hyvästä syömisestä, nesteytyksestä ja levosta. Kiireetön ja rauhallinen tunnelma edesauttavat palautumista. Äidillä on tärkeä tehtävä vauvan imettämisessä ja synnytyksestä palautumisesta, joten isä ja muut läheiset voivat ottaa enemmän vastuuta vaikkapa vaipan vaihdoista, siivoamisesta ja muusta sellaisesta.

Lue myös:

Baby blues vai synnytyksen jälkeinen masennus

Synnytyksen jälkeinen masennus on haastava sairaus, mutta siitä paranee

Vauvan hoitaminen lapsivuodeaikana

Vauvan hoitamiseen liittyy paljon rutiinitoimenpiteitä, kuten vaipan vaihtoa, kylvettämistä, pukemista ja navan puhdistamista. Perushoidon välissä vauvan paras paikka on ihokontaktissa äidin rinnalla, sillä se luo turvallisuuden tunnetta ja auttaa imetyksen sujumisessa. Myös isän ja muiden läheisten ihokontaktissa vauvalla on erityisen hyvä olla. Virikkeiksi riittävät katse, syli, jutustelu ja laulaminen.

lapsivuodeaika
Ensimmäinen kylpy kotona on usein jännittävä hetki koko perheelle!

Jälkitarkastus on lapsivuodeajan lopulla

Jälkitarkastusaika varataan äidille 5-12 viikkoa synnytyksestä. Siinä selvitetään äidin fyysinen ja psyykkinen palautuminen, käydään läpi kokemuksia synnytyksestä, arvioidaaan mielialaa sekä keskustellaan perhesuunnittelusta ja ehkäisymenetelmistä. Jälkitarkastus on myös edellytys vanhempainrahan maksamiselle.

Muista nämä lapsivuodeaikana!

Seuraavassa tärkeimmät vinkit, miten äidin fyysinen palautuminen tapahtuu optimaalisesti.

Imettäminen nopeuttaa kohdun palautumista normaaliin kokoonsa. Kohtu palautuu toki ilman imettämistäkin, mutta se tapahtuu hitaammin.

Lantionpohjan lihasharjoitukset auttavat venynyttä kohdunsuuta ja emätintä palautumaan. Venyneet ja heikentyneet lantionpohjan alueen lihakset voivat johtaa virtsankarkailuun, jolloin erityisesti aivastamisen, yskimisen, liikunnan ja naurun yhteydessä voi tapahtua pissavahinkoja. Lihasharjoitteet auttavat pääsemään vaivasta eroon.

Sektiohaavan kanssa kannattaa ottaa ensimmäiset päivät hyvin varovaisesti ja rauhallisesti. Kuitenkaan liian pitkäksi aikaa ei kannata jäädä vain makoilemaan, jottei altistu verisuonitukoksille.

Synnytyksen jälkeiset hormonaaliset muutokset aiheuttavat usein mielialanvaihteluja. Tunteet kannattaa hyväksyä, eikä itseltä pidä vaatia liikoja. Lepääminen ja vastuun jakaminen puolison ja tukiverkostojen kanssa on erittäin suotavaa jaksamisen kannalta.

Käy läpi läheisten kanssa synnytyksen jälkeisen masennuksen oireet jo ennen synnytystä, jotta läheiset voivat seurata masennuksen merkkejä ja ohjata tarvittaessa hoitoon. Masentunut itse ei välttämättä tiedosta omaa tilaansa.

Jälkivuoto päättyy yleensä kahden viikon kuluessa synnytyksestä. Vaihda side usein ja suihkuttele alapäätä päivittäin. Jos alapäässä on tikkejä, kannattaa suihkuttelua harrastaa montakin kertaa päivässä. Lämmin suihkuttelu voi auttaa myös virtsaamiseen liittyvässä kirvelyssä ja turvotuksessa.

Kun rinnat alkavat täyttyä maidosta, voi oloa helpottaa keräkaalilla. Osta jo valmiiksi jääkaappiin valkokaalia. Pistele kokonaisiin lehtiin haarukalla pinta rikki ja asettele ne liiveihin. Kaali vähentää turvotusta ja kipua maidon noustessa.

lapsivuodeaika
Paljon päiväunia ja paljon läheisyyttä vauvan kanssa, siinä ehkä tärkeimmät asiat lapsivuodeajalle!

Lue lisää:

Syksy tulee – etukoodi nimikoituihin pipoihin!

Liikuntaleikkejä lapsille – liikuta lapsia Lillin liikuntatarinoilla!

Vauvakirja esiin ja ruksi seinään – Olipas vuosi!

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös