lapsen hyvaksikaytto

Lapsen hyväksikäyttö on ilmiö, jossa yksikin tapaus on liikaa

Lapsen hyväksikäyttö on ilmiö, jossa yksikin tapaus on liikaa

Viime aikoina lehtien otsikot, joissa ilmenee tavalla tai toisella lapsen hyväksikäyttö, ovat järkyttäneet ihmisiä ja aiheuttaneet myös pelkoa.

”Perhekodin työn­tekijä käytti ala­ikäistä tyttöä seksuaalisesti hyväksi: Johtaja piti uhrin uskottavuutta mies­asioissa heikkona” HS 26.9.2019

”Poika oli vain 13-vuotias, mutta teki Hannan pojille jotain peruuttamatonta – Kesä­leirin tapahtumista alkoi synkkä matka alaikäisten tekemien seksuaali­rikosten maailmaan” HS 26.9.2019

”Noin 30-vuotiasta espoolais­miestä epäillään laajasta lapsiin kohdistuneesta seksuaali­rikosten sarjasta: uhreja 52, nuorimmat 9-vuotiaita” HS 14.8.2019

”Poliisi saanut useita kymmeniä uusia vihjeitä liittyen lasten törkeistä hyväksikäytöistä epäiltyyn ”Enoon”: Joukossa mahdollisia uhreja” HS 29.7.2019

”Poliisi epäilee: Suomalaislapsia huumattiin ja raiskattiin, tekoja kuvattiin suorana verkkoon, nuorimmat uhreista alle kouluikäisiä” HS 27.3.2019

Lapsen hyväksikäyttö ja lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on kuin loputon miinakenttä. Kukaan ei tiedä kuinka laajalti sitä tapahtuu, koska vain todennäköisesti murto-osa väkivallantekijöistä jää kiinni.

Hyväksikäytetty lapsi useimmiten salaa hyväksikäytön tai hän ei edes ymmärrä joutuneensa uhriksi. Mistä on kyse?

Termit haltuun

Pedofiili on ihminen, jonka seksuaalisuus kohdistuu jatkuvasti lapsiin eli henkilöihin, jotka eivät ole sukupuolisesti kypsyneitä.

Pedofiilien kiinnostus kohdistuu yleensä 8–10-vuotiaisiin tyttöihin ja/tai 10–13-vuotiaisiin poikiin. Kuinka moni on kuullut nepiofiliasta? Siinä seksuaalinen kiinnostus kohdistuu 0-4 vuotiaisiin lapsiin.

Omia seksuaalisia mieltymyksiä ei voi itse valita. Moni pedofiili ja nepiofiili kärsii mieltymyksistään ja tuntee aiheeseen liittyvää häpeää, ja heille on onneksi tarjolla myös apua.

Täytyy myös muistaa, että vaikka suurin osa lapsen hyväksikäyttäjistä on pedofiilejä tai nepiofiilejä, eivät kaikki pedofiilit tai nepiofiilit syyllisty koko elämänsä aikana rikoksiin.

lapsen hyvaksikaytto

Lapsen hyväksikäyttö netissä

YouTubesta löytyy mielenkiintoinen ja erittäin silmät avaava video, jossa Pauli niminen henkilö tekeytyy 13-vuotiaaksi Moona-tytöksi, joka seuranhakupalstalla etsii omanikäistään seuraa. Tarkoituksena on selvittää millaiset henkilöt ottavat lapseen yhteyttä.

Tulokset ovat järkyttäviä. 192:sta yhteydenotosta yli 150 on aikuisilta ihmisiltä, lähinnä miehiltä. Tulee erinäisiä ehdotuksia  “kuinka isi voi opettaa seksijuttuja” ja “varasin hotellihuoneen vahingossa kahdella sängyllä”. Osalla näistä miehistä on selkeä kaava, ensin haetaan luottamusta ja kysellään “kiinnostuneena” kuulumisia.

Jonkun ajan päästä ehdotellaan kuvien lähettämistä puolin ja toisin. Eikä kyse ole naamakuvista. Seuraavaksi ruudulle lävähtääkin kuva sukuelimestä. 

Jokainen näistä yhteydenottajista on tietoinen Moonan iästä. Tässä alkaa usko horjua ja mielikuvitus laukata. Mitä jos naapurin kiltti setä kyttääkin vaan lapsia sillä silmällä? Onko tytärtä turvallista enää päästääkään yökylään?

On niin väärin joutua pelkäämään asiaa, jonka ei kuuluisi edes olla olemassa.

lapsen hyvaksikaytto

Vaikuta asiaan!

Mikä ja missä on mennyt vikaan? Minkälainen yhteiskunta tuottaa jälkeläisiä, joista kasvaa lasten hyväksikäyttäjiä?

Tuleeko hyväksikäyttäjien lapsista hyväksikäyttäjiä, ja jos ei niin mikä johtaa siihen että tämä pahan kierre katkeaa? Voiko hyväksikäytetystä lapsesta kasvaa “normaali aikuinen”, joka kykenee parisuhteeseen?

Onko sillä ihmistaimella toivoa, jonka elämä pirstaloituu ennen kuin on edes kunnolla alkanutkaan?

Kouluihin tarvitaan opetusta siitä millaista elämän kotona kuuluisi olla, mikä on normaalia ja mikä ei. Usein hyväksikäytetty lapsi saattaa luulla, että teot joita hänelle tehdään ovat normaaleja, ja niitä tapahtuu muillekin. Hyväksikäyttäjä saattaa kiristää tai uhkailla uhriansa jolloin suu pysyy entistä tiukemmin kiinni.

Jos koulussa opetussuunnitelmaan sisältyisi jonkinlainen “elämää erilaisissa perheissä” -opetusjakso, voisi moni lapsi saada apua aiemmin. Näen jo mielessäni panikoivat miehet, jotka pelkäävät paljastuvansa.

Ja niin järkyttävää kuin se onkin, joukossamme on myös äitejä jotka kykenevät pahuuteen tai altistamaan tietoisesti lapsensa pahalle. 

Jokainen voi auttaa, jokainen voi puuttua ja jokaisen meistä tulee puuttua, mikäli on syytä epäillä lapsen tai nuoren elävän sopimattomissa oloissa tai kaltoinkohdeltuna.

Parhaillaan kansalaisaloitteissa on vireillä lakialoite lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tuomioiden koventamisesta. Huhtikuusta lähtien aloite on kerännyt 12 207 nimeä.

Ihan vertailun vuoksi, verkkokalastuksen kieltämisestä saimaannorpan levinneisyysalueella tehty aloite keräsi yli  76 200 nimeä, ja aloite oli laitettu vireille 3 kuukautta myöhemmin.

Nyt on suomalaiset peiliin katsomisen paikka! Saimaannorppia väheksymättä, haluammeko olla kansakunta jolle saimaannorpatkin ovat lapsia tärkeämpiä? 

Oulun kaupunginkirjasto on koonnut loistavia lukuvinkkejä aiheeseen liittyen. Kirjoja löytyy kaikenikäisten kanssa luettavaksi.

Myös HUS on koonnut hyvän perustietopaketin yleisimmistä kysymyksistä ja väärinkäsityksistä lapsen hyväksikäyttöön liittyen.

Lue lisää:

Lasten vitamiinit – Kärsiikö lapsesi vitamiinipuutoksista?

Helppo brunssi Ruuhkavuosien lapsiarkeen

Meghan ja Harry yllättivät lapsen nimivalinnalla

Sanna A.

Kirjoittaja on 38-vuotias äiti, joka kirjoittelee lasten ja äitien muodista, sisustuksesta ja muista hyvää oloa tuovista aiheista. Muotimutsiksi häntä kutsumme.

Omaan perheeseen kuuluu kaksi ala-asteikäistä lasta, aviomies sekä koiravanhus Rocky. Ammatiltaan hän on muotisuunnittelija ja lähihoitaja, josta piti isona tulla poliisi.

Intohimoina muoti, piirtäminen, sisustaminen ja rikossarjat. Iloa elämään tuovat muun muassa leikkokukat, valo, kiireettömyys, toisten auttaminen, lasten huumori ja hymyilevät kasvot.

Takaisin ylös