imetys synnytyssalissa

Imetysmuistoja – Kolme tarinaa imetyksestä

Imetysmuistoja – Kolme tarinaa imetyksestä kansainvälisen imetysviikon kunniaksi

Kansainvälisen Imetysviikon vuoden 2019 teema on Vahvista vanhemmuutta – mahdollista imetys. Imetysviikkoa vietetään Suomessa 30.9.-6.10.2019. Sen kunniaksi me sisällöntuottajat kirjoitimme omia imetysmuistoja tähän postaukseen.

Pitkä imetys on lapsen etu

Haluamme kannustaa kaikkia äitejä mahdollisimman pitkään imetykseen. Imetyksen terveyshyödyt ovat kiistattomia niin lapsille kuin äideille. Imetykseen kannattaa hakea vertaistukea sekä neuvoja. tutustu Imetyksen Tuki Ry:n toimintaan.

ensi-imetys synnytyksen jalkeen
Heidin kolmannen lapsen ensihetket synnytyssalissa ja ensimmäisen imetyksen ikuisti valokuvaaja Jenni Kollani Photography.

Heidin imetysmuistoja

Olen imettänyt viimeisestä seitsemästä vuodesta lähes viisi vuotta. Kolmas lapsemme, tyttäremme Taika täytti juuri vuoden. Vastasyntyneen kuvaus tehtiin jo synnytyssalissa, jossa vauva söi rintaa ensimmäisen kerran puoli tuntia syntymästään. Hän ryömi itse tissille ja tiesi heti miten homma tehdään. Tarkoitus on hänenkin kanssaan jatkaa vielä vuoden verran imetystä vaikka tällä hetkellä olen todella väsynyt. Univaje on mennyt sellaiseksi, että en saa enää välttämättä unta imetysten väleissä. Yöimetyksistä vieroittaminen on siis aivan pakko tehdä pian jaksamiseni takia.

Imetys on palkitsevaa

Imetys on ollut asia, josta olen kokenut ehkä eniten onnistumisen tunteita äitiyden osalta. En ole se pullantuoksuinen leikkejä keksivä äiti, mutta läheisyyttä annan runsain mitoin ja imetys on ollut tärkeää myös lapsille. Uskon sen rakentaneen todella vankan siteen meidän välille. Pojat muistavat imetyksen, koska olivat lähes kaksi, kun se loppui. Olen teettänyt lapsille muistoksi omat äidinmaitokorut tästä merkityksellisestä taipaleesta.

Täysimetykseen kannattaa pyrkiä

Haluan kannustaa kaikkia äitejä täysimetykseen. Esikoinen syntyi viikkoihin nähden pienipainoisena ja sai luovutettua äidinmaitoa heti salissa. Aluksi imetys tuntui vaikealta ja koin helpommaksi lämmittää korvikkeet öisin. Vähänpä tiesin, sillä onhan se nyt helpompaa imettää perhepedissä. Imetys lähti kuitenkin käyntiin kivasti vauvan ollessa kuukauden tiiviin pesimisen jälkeen ja pullosta päästiin eroon kokonaan. Ensimmäisen kanssa minulla ei ollut mitään odotuksia tai paineita imetyksen osalta. Oli siis ihana yllätys, että imetystaival kesti 1 vuotta 8 kuukautta.

imetyskokemus
Tässä tuore äiti yrittää imettää esikoistaan.

Maidoton imetysdietti ja onnistunut täysimetys 6kk ikään

Toisen kanssa oli selvää, että haluan yrittää täysimetystä. Se onnistuikin upeasti ja vauva aloitti kunnolla kiinteät 7kk iässä. Kuukauden iässä hän kärsi maitoallergian oireista ja olin itse täysin maidottomalla imetysdietillä puoli vuotta. Sen avulla vauvan oireet hävisivät muutamassa viikossa. Imetin lapsentahtisesti melkein kaksi vuotta. Jälkikäteen ajateltuna yöimetyksistä olisi kannattanut pyrkiä eroon vuoden iässä, sillä vieroitus oli todella hankalaa ja olin tosi väsynyt.

imetysta
Täysimetetyn vauvan kanssa oli helppo reissata. Tässä olemme Thaimaassa 4kk iässä.
taaperoimetys
Keskimmäisen lapsen viimeinen imetys kuukautta ennen hänen 2-vuotispäivää. Äiti lähti kolmen päivän työmatkalle Norjaan ja lopettaminen sujui tosi kivuttomasti lapsenkin kannalta.

Kolmas ja viimeinen imetystaival menossa

Kolmannen kanssa oli selvää pyrkiä 6kk täysimetykseen. Täysimetystä kesti kuitenkin 5kk, koska minulla oli nukutusta vaativa toimenpide ja varmuuden vuoksi aloiteltiin kiinteiden maistelu 5kk iässä. Tyttö oli myös tosi kiinnostunut ruoasta jo tuolloin. Nyt vuoden iässä imetän häntä edelleen öisinkin keskimäärin 6 kertaa ja minun läsnäollessa hän on tississä kiinni jatkuvasti. Nautin kuitenkin imetyksestä ja olen kiitollinen sen sujumisesta niin hyvin.

imetys
Heidi ja Taika kesällä 2019 saaristossa.

Annan imetysmuistoja

Esikoiseni syntyi syyskuussa 2013. Tällöin minulla oli hyvin vajavaiset tiedot imettämisestä. Ajattelin, että kyllä se varmaan sujuu ihan luonnostaan. Vauva ei kuitenkaan saanut imuotetta, koska ilmeisesti minulla oli aika matalat rinnanpäät. Apuun otettiin rintakumi ja vauvalle annettiin myös korviketta pullosta. Rintapumppuun ei tullut maitoa kuin ehkä puolikas tippa.

Haastavasta alusta huolimatta onnistuin imetyksessä

Lähtökohdat onnistuneeseen imetykseen olivat siis aika heikoilla kantimilla, kun kotiuduimme synnytyssairaalasta. Yritin imettää, mutta vauva ei saanut otetta tai jos sai jonkinlaisen otteen, niin se sattui ihan älyttömästi! Kotonakin sitten jatkoimme korvikkeen antamista.

Yhtäkkiä maito kuitenkin alkoi nousta ja rinnat vaan turposivat ihan silmissä. Se oli myös hyvin kivuliasta! Soitin neuvolaan ja sieltä käskettiin vain imettämään eikä suositeltu pumppaamista. Lopulta en kuitenkaan kestänyt enää, vaan päädyin pumppaamaan rintoja tyhjemmäksi. Ja yhtäkkiä maitoa herui pumpulle yllin kyllin!

Sitkeästi jatkoin imettämistä ja samalla annoimme pullosta pumpattua maitoani. Pikkuhiljaa imuote alkoi löytyä ja saimme vähennettyä pulloruokintaa. Huomasin, että imettäminen oli aina vain helpompaa ja helpompaa, varsinkin siinä vaiheessa kun saatoin jättää rintakumin käytön pois. Ehdin mokoman värkin kanssa pelata useita kuukausia! Loppujen lopuksi esikoinen sai rintamaitoa useita vuosia, ja voin lämmöllä muistella monia ihania imetyshetkiä!

imetysmuistoja
Toisen lapsen kanssa imetys sujui jo näin hyvin heti synnytyssairaalassa!

Jennin imetysmuistoja

Jokaisen kolmen lapsen kohdalla on imetystaival ollut jollainlailla erilainen. Esikoisen kohdalla ei ollut odotuksia ja nuorena äitinä tartuin ennakkoluulottomasti toimeen. Imetys on aluksi ollut minulle helppoa ja sujunut luonnollisesti ilman minkäänlaisia ponnisteluja.

Se sujui heti ensi hetkestä enemmän kuin hyvin ja kätilöiden kehujen myötä tihkuin itseluottamusta. Esikoisen kohdalla imetys kesti kuitenkin alle 3kk, toisen kohdalla imetinkin sitten vuoden.

Itseään ei kannata syyllistää jos imetys ei sujukkaan

Tälle kuopukselle olinkin sitten ladannut kovat odotukset ja niinhän siinä kävi, että imetys sujui hyvin ensimmäiset kuukaudet, mutta kovat helteet pakottivat lisämaitoon.

Imetys loppui, vaikka sinnikkäästi imetin. Se oli minulle suuri pettymys sillä tiesin tämän olevan myös viimeinen lapseni. Aluksi loppui päiväimetys, mutta öisin vielä tissiteltiin säännöllisesti reilu 5kk ikään. Onneksi.

Minulle on jäänyt imetyksestä lämpimät muistot ja pettymyskin on muuttunut hiljaiseksi kaipuuksi. Aina vain ei onnistu ja sekin on ihan ok.

imetysmuisto

Lue myös Täysimetys 6kk on suositus, jota vain 1% äideistä toteuttaa

Lue myös Tiheän imun kausi – Näillä ohjeilla selviät imetysmaratonista

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös