selkokirja lapselle

Selkokirja lapselle – avaimet onnistuneeseen lukukokemukseen

Mikä ihmeen selkokirja?

Selkokirja on asultaan yleiskieltä helpommin luettavaa suomea. Se on tarkoitettu niille joiden on vaikea ymmärtää yleiskieltä ja näin ollen se mahdollistaa tasapuolisen lukukokemuksen kaikille.

Selkokieli on helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin yleiskieli. Selkokieli on rantautunut suomeen 1980-luvulla Ruotsista. Ensin se oli ajateltu kehitysvammaisetn käyttöön, mutta hyvin pian huomattiin että sillä on kysyntää muuallakin.

Selkokieli antaa samat lähtökohdat kaikille toimia ja ymmärtää lukemaansa kieltä niin, että jokainen voi toimia samanarvoisesta lähtökohdasta ja ymmärtää luettu teksti.

Aikuisille on kirjoitettu jo lukuisia selkokielisiä romaaneja, joten tarinat on tuotu myös niille joiden on vaikea ymmärtää monimutkaisia juonenkäänteitä.

Selkokieli siis mahdollistaa lukukokemuksen niillekkin joilla on vaikea ymmärtää yleiskielen monimutkaisia termejä.

selkokirjallisuus

Selkokirja Lapselle

Nyt nämä kokemukset ovat myös lastenmaailmassa. Esimerkiksi tämä Nora Lehtisen kirjoittama ja Anne Muhosen kuvittama kirja Ainon ja Matiaksen jännittävä syksy on aivan ihastuttava syyslukeminen hämärtyviin iltoihin.

Itse selkokieli ei tule esille kirjassa muutoin kuin selkeinä lauseina ja yksinkertaistettuina juonenkäänteinä. Itseasiassa kirjassa on palattu juurikin siihen mihin moni niin kovasti haluaisi: hauskuuden löytymiseen arjesta. Lapsi ei itse edes tiedä lukevansa selkokirjaa, eikä hänen tarvitsekkaan.

Ainon ja Matiaksen jännittävä syksy

kirja

Aino ja Matias seikkailevat kirjassa kolmessa eri tarinassa. Kirjaa lukiessa tulee itsellekin lämmin olo. Mietin johtuuko se juuri siitä, että tarina on yksinkertainen ja oikeastaan ihan tavallista arkea ja normaalia elämää.

Huomasin sen herättelevän hereille myös sitä omaa sisäistä lasta ja muistoja omista ensimäisistä koulupäivistä. Tarina pysyy kuitenkin sisällöillisesti monipuolisena vaikka kyseessä on selkokirja. Kielen rikkaudesta ei ole tingitty.

Jokaisen tarinan lomassa on kysymyksiä joissa voi pohtia tarinaa yhdessä lapsen kanssa. Kirja raottaa taitavalla tavalla aikuisen ja lapsen maailman välistä verhoa. Kysymykset päästävät aikuisenkin hiippailemaan lapsen ihmeelliseen maailmaan missä seikkailu voi odottaa missä vain.

Jos siis kaipaat jotain yhteistä luettavaa lapsen kanssa joka herättää keskustelua välillenne niin tässä on vahva suositus. 

Aino ja Matias ovat seikkaileet jo aijemminkin kirjassa Aino, Matias ja hauskat lomapäivät

 

Lue myös: Selkokeskus

Lapsen kehitys

 

 

Jenni Skyttä-Forssell

Kirjoittaja on kolmen tytön äiti ja Lapsiarkea Median sisällöntuottaja sekä bloggaaja.

Aikaan sidotut -blogi käsittelee arjen asioita pohtivalla ja herkällä otteella.
Jennille tärkeitä asioita ovat kokonaisvaltainen hyvinvointi arjessa sekä itsensä huomioon ottaminen kiireen keskellä.
Ruuhkavuosien reseptit (Ruuhkikset) taas tarjoaa reseptejä ja vinkkejä kiireisen arjen keskelle.

Haluatko jakaa oman hyvän fiiliksesi avaimet?

Ota yhteyttä: jenni@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös