Hämeenlinna lapsille – historiaa, aktiviteetteja ja ruokaelämyksiä

Hämeenlinna lapsille – historiaa, aktiviteetteja ja ruokaelämyksiä

Tämä Hämeenlinna lapsille -artikkeli on toteutettu yhteistyössä Original Sokos Hotel Vaakunan, Piparkakkutalon, Cafe Kukon, Inkiväärin, Wetterhoffin, Akrohousen ja Fifth Avenuen kanssa.

Vietin pian 4- ja 6-vuotiaiden lasteni kanssa neljä kesäistä päivää Hämeenlinnassa. Hämeenlinna lapsille tarjoaa monia kivoja aktiviteetteja ja erinomaista ruokaa. Yllätyin positiivisesti pikkukaupungin tarjonnasta. Kaikki oleellinen oli myös kätevästi kävelymatkan etäisyydellä. Lue seuraavasta vinkit Hämeenlinnaan!

Majoitu Hämeenlinnassa

Majoituimme Sokos Hotel Vaakunassa, joka sijaitsee aivan juna-aseman lähellä. Hotelli sijaitsee todella kauniilla paikalla järven rannalla, ja kävelymatkaa keskusta-alueelle oli vain muutama minuutti.

Majoituin lasten kanssa viidennen kerroksen sviittiin, jossa oli leveä parivuode, oma sauna, terassi ja olohuone televisioineen. Lapset nukkuivat olohuoneen vuodesohvalla oikein mukavasti. Koko huone näytti hiljattain remontoidulta, siistiltä ja puhtaalta. Kesäaikaan tärkeää oli hyvät pimennysverhot, jotka takasivat hyvät yöunet. Lasitetulla terassilla oli ihana istuskella iltaa omassa rauhassa lasten mentyä nukkumaan. Nautiskelin upeista näkymistä ja kesäillan valosta kirjaa lukien.

Sokos Hotelli Vaakuna on lapsiystävällinen hotelli. Lapsiystävällisyys näkyi pienissä, mutta tärkeissä asioissa. Ravintolassa oli lapsille oma lista ja mahdollisuus tilata pääruokia pienempänä. Aamupalalla oli lapsille oma pöytä, josta he itse ylettivät hakea ruokaa. Hotellista löytyy siisti, tilava ja hyvin varusteltu leikkihuone. Poikani mielestä parasta oli Onni Oravan tavujahti, jossa vihjeiden perusteella etsimme ympäri hotellia ja muodostimme niistä sanan. Oikean sanan kertomalla lapset saivat respasta palkinnon. Tyttöni lempparijuttu taas oli Onni Oravan joka-aamuinen vierailu hotellin aulassa.

hameenlinna lapsille
Sänky oli supermukava ja ihanan leveä. Ei haitannut lainkaan, vaikka lapset välillä tulevatkin viereen nukkumaan, sillä tilaa oli hyvin vaikka kolmelle.
hameenlinna lapsille
Huoneessa oli oma sauna, mutta kävimme testaamassa myös tornisaunaa, joka lämpeni joka ilta hotellin vieraille. Parempia saunamaisemia saa hakea!
hameenlinna lapsille
Lasitetulla terassilla oli mukava viettää aikaa myös iltaisin.
hameenlinna lapsille
Aamiaista nautimme hotellin ravintolassa Le Blasonissa. Hyvää ruokaa ja kaunis esillepano! Le Blasonissa söimme myös maittavan illallisen.

Hämeenlinna lapsille: tekemistä

Ensimmäisenä kävimme tutustumassa Akrohouseen, joka on ”paikka kikkailulle, juoksulle, hypyille ja kaikenlaiselle luonnollisen liikkumisen aktivoinnille”. Akrohousessa ei ole tarkkoja sääntöjä sille, miten pitäisi liikkua tai mitä liikkeitä pitäisi suorittaa. Monipuolisissa tiloissa pääsee kiipeilemään, hyppimään, tasapainoilemaan ja temppuilemaan. Valikoimissa on muun muassa kaarevat seinät, ilma-akrobatiavälineitä, slack line, airtrack ja paljon muuta. Kannattaa käydä kokeilemassa!

akrohouse
Akrohousessa ei paljoa tarvinnut kannustaa lapsia liikkumaan. Parasta on se, että voi liikkua omalla tavalla!
akrohouse
Akrohousessa riittää tekemistä ja haasteita kaiken ikäisille.

Fifth Avenue on lapsi- ja koiraystävällinen jenkkityylinen kokonaisuus, jossa voi syödä, saunoa, leikkiä ja keilata. Fiftarissa mitään ei ole jätetty puolitiehen, vaan teema näkyy ja tuntuu lattiasta kattoon. Me söimme keilaamisen lomassa nacho-annoksen sekä lapset kokeilivat leikkialueen karusellit ja muut härpäkkeet.

Nyt heinäkuussa on avautumassa yläkertään upouusi perhealue, jossa lapset voivat telmiä leikkialueella aikuisten rentoutuessa hyvän ruoan ja juoman kera. Tämä täytyy ehdottomasti päästä testaamaan seuraavalla visiitillä!

hameenlinna lapsille

hameenlinna lapsille
Fiftarin keilaradalla viihtyy koko perhe. Radoille voi tilata pientä sormisyötävää ja juotavaa. Lapsille on saatavilla pieniä kenkiä ja tossuja, kevyitä palloja sekä mahdollisuus saada radalle laidat pystyyn. Me hyödynsimme välillä myös pallon lähtötelinettä, koska tyttö ei kovin hyvin jaksanut vielä kevyintäkään palloa heittää.

Hämeenlinnassa käydessä kannattaa ehdottomasti käydä myös Hämeen linnassa. Ostin yhdistelmälipun (aikuiset 17 €, alle 7-vuotiaat veloituksetta), jolla pääsimme Hämeen linnan opastetun kierroksen lisäksi käymään vankilamuseossa ja museo Militariassa.

Noin 4-10-vuotiaiden lasten kanssa kannattaa ehdottomasti hyödyntää Hämeen linnan lastenkierrokset. Kyseessä ei ole mikään perinteinen opastuskierros, vaan aikamatka vuoteen 1552. Kierroksen vetäjät vaikuttivat ammattinäyttelijöiltä ja he tempaisivat niin aikuiset kuin lapsetkin mukaan tunnelmaan. Tosi hauska ja lapsiystävällinen tapa tutustua Hämeen linnaan!

Hämeenlinna lapsille
Hämeen linnan lastenkierroksella pääsimme tutustumaan linnassa asuviin ihmisiin.
Hämeenlinna lapsille
Vankilamuseossa oli paljon mielenkiintoista tutkittavaa.
Hämeenlinna lapsille
Museo Militariassa oli todella kattava sisältö Suomen historian sodista. Me kävimme näyttelyn melko nopeasti läpi, koska lapset pelkäsivät aseita ja tykkejä.

Syö Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa voi syödä todella hyvin ja ruokapaikkoja löytyy moneen makuun. Aamuisin täytimme vatsat hotellin aamupalapöydästä, eikä ihan heti ollutkaan uudelleen nälkä.

Lasten kanssa iltaruokailu on usein helpointa hoitaa hotellissa tai ainakin hotellin läheisyydessä. Näin väsyneet lapset pääsevät nopeasti takaisin kämpille ja nukkumaan. Le Blasonissa (joka on ranskaa ja tarkoittaa vaakunaa) oli lastenlista sekä mahdollisuus tilata isompia annoksia puoleen hintaan. Olisin mielelläni syönyt ulkona, mutta lasten mielestä oli liian kylmä. Lapset söivät perunoita, pastaa, lohta, lihapullia ja kasviksia sekä jälkiruoaksi tietenkin jäätelöt. He saivat myös taikajuomat, mutta en nyt tässä paljasta sen tarkemmin, mistä niissä oli kyse. Itselleni valitsin tomaattikeiton, sinisimpukat sekä suklaafondantin. Ruoka oli todella hyvää, mutta sinisimpukoita oli sen verran paljon, että siitä olisi riittänyt kahdellekin syöjälle. Vatsat täynnä oli mukava kierähtää hotellihuoneen ylellisiin sänkyihin.

hämeenlinna lapsille
Le Blasonin sinisimpukat olivat niin hyviä! Eipä näitä tule kotona kyllä laitettua.

Ravintola Piparkakkutalo sijaitsee aivan Hämeenlinnan keskustassa lähellä toria. Kuvailisin paikkaa hienoksi, mutta silti lapsiystävälliseksi ravintolaksi. Lastenkin kanssa voi ja saa käydä muuallakin kuin pikaruoka- ja buffetpaikoissa, jos vain itse haluaa. Piparkakkutalossa on hyvä lastenlista, mutta myös täällä lapsille voi tilata myös tavallisia annoksia pienempänä puoleen hintaan. Lapset pitäytyivät tutuissa turvallisissa ranskalaisissa ja kalassa/kanassa. Itse maistoin alkupalaksi graavilohta, pääruoaksi kanaa ja jälkiruoaksi suklaakakkua. Todella maistuvaa! Kokemukseni perusteella Piparkakkutalosta saa todella hyvää ruokaa ja ystävällistä palvelua.

Hämeenlinna lapsille
Ravintola Piparkakkutalon nimi on peräisin talon ulkomuodosta.
Hämeenlinna lapsille
Lasten lohiannos oli maukas ja täyttävä. Suurin osa annoksesta kelpasi nirsollekin lapselle.

Cafe Kukko sijaitsee myös Hämeenlinnan keskustassa ja oli ainakin arkipäivänä lounasaikaan todella vilkas ja suositunoloinen kahvila. Eipä ihme, sillä paikasta saa hyvää ja nopeaa ruokaa moneen makuun. Itse tykkään myös siitä, ettei leipiä ja muita valmistiskin tuotteita oltu kääritty muoviin. Lounaaksi voi ostaa vaikkapa pariloituja tortilloja, toasteja ja uuniperunoita. Erityisesti salaattipöytä näytti olevan monen suosiossa ja salaattia sai myös mukaansa pahvipakkauksessa. Jälkiruoaksi löytyi myös monenlaista kakkua, leivosta ja muuta herkkua.

hameenlinna lapsille
Cafe Kukossa on tietenkin myös kukko!
hämeenlinna lapsille
Cafe Kukon salaattiannos oli reilun kokoinen ja siihen sai valita mieleiset täytteet ja kastikkeet. Lapsille sai tilattua oman pienemmän annokset heidän makunsa mukaan.

Luomu- ja herkkukauppa Inkivääri sijaitsee niinikään Hämeenlinnan keskustassa lähellä toria. Inkiväärin valikoima on keskittynyt luomutuotteisiin ja eksoottisiin herkkuihin. Osa tuotteista on myynnissä irtotavarana. Kauppa on aika suuri ja valikoima todella laaja ja monipuolinen. Me saimme mukaamme herkkukassin ja menimme nauttimaan sen sisältöä järven rannalle. Erityisen hyvin maistuivat raikkaat juomat ja herkullinen lakusekoitus. Helppo ja vaivaton tapa järjestää piknik, sillä tuotteet eivät vaadi kylmäsäilytystä ja niitä oli helppo syödä sormin.

hameenlinna lapsille
Inkiväärin valikoimasta löytyy vaikka minkälaisia herkkuja!

Ostoksille

Itse en juurikaan harrasta shoppailua lomamatkoillakaan, mutta Wetterhoffin valikoimaa kävin mielelläni ihastelemassa. Suuri myymälä sijaitsee linja-autoaseman vieressä ja siellä on tarjolla laaja valikoima kotimaisia käsitöitä, lankoja ja käsityötarvikkeita.

Myymälän historia on vaikuttava ja mielenkiintoinen. Fredrika Wetterhoff perusti vähävaraisten tyttöjen työkoulun Hämeenlinnaan vuonna 1885. Aluksi myymälässä myytiin näitä työkoulussa valmistuneita käsitöitä, erityisesti kudottuja kankaita.

wetterhoff
Wetterhoff-myymälästä löytyy ihania ja laadukkaita tuotteita itselle tai lahjaksi. Esimerkiksi käsin tehdyt maljakot, korut, tekstiilit, tarjoiluastiat ja koriste-esineet ovat suosittuja lahjaideoita.
wetterhoff
Lankavalikoima on Hämeen laajin: yli 100 erilaista! Wetterhoffin kädentaitojen ammattilaiset neuvovat käsityötekniikoissa ja materiaalien valinnassa.

Hämeenlinnan parhaat leikkipaikat ja muu ilmainen tekeminen

Hämeenlinna lapsille tarjoaa toki myös erilaisia leikkipaikkoja. Esittelen seuraavassa muutaman.

Torin leikkipaikka ei ole kovin suuri, mutta monipuolinen ja se sijaitsee keskeisellä paikalla, siis torilla.

hameenlinna lapsille
Torin leikkipaikka

Linnanpuiston leikkipaikka sijaitsee aivan Hämeenlinnan kupeessa. Se on iso alue, josta löytyy muun muassa keinut, hiekkalaatikot, liukumäet, kiipeilytelineet ja muuta sellaista. Lisäksi Kustaa III -kadun ja Niittykadun kulmauksesta löytyy aidattu leikkipuisto, jossa pienet sisätilat mahdollistavat vessakäynnit ja eväiden lämmitykset. Hämeenlinnan seudun 4H-yhdistys järjestää siellä myös ohjattua toimintaa ja ylläpitää lapsiparkkia, jonne voi pientä maksua vastaan jättää lapset leikkimään.

linnanpuiston leikkipaikka
Linnanpuiston leikkipaikalla on myös pienet sisätilat sekä mahdollisuus jättää lapset lapsiparkkiin leikkimään.

Kaurialan liikennepuisto sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä keskustasta. Liikennepuistossa voi lainata kypärät sekä mieleisensä kulkuvälineen.

hameenlinna lapsille
Liikennepuistossa pääsee ajelemaan polkuautoilla tai potkupyörillä ja samalla voi harjoitella liikennesääntöjä.

Käyn mielelläni paikallisissa kirjastoissa aina kun vain on mahdollista. Hämeenlinnan pääkirjasto on tällä hetkellä täysremontissa ja valmistunee vuonna 2020. Väliaikaiset tilat ovat Wetterhoffinkadulla lähellä linja-autoasemaa. Varsin kivoilta näyttivät väistötilatkin. Lastenosasto oli viihtyisä ja löytyi pieni leikkipaikkakin.

hämeenlinnan kirjasto
Hämeenlinnan väliaikaisen kirjaston lastenosasto.

Kiitos Hämeenlinnalle ja kaikille yhteistyöyrityksille, kun mahdollistitte minulle ja lapsilleni ihanan kesälomareissun! <3

Annan matkablogista voit lukea kokemuksia lasten kanssa matkustelusta ulkomailla ja kotimaassa.

Inspiroidumme uusista kokemuksista ja hyvästä ruoasta. Parasta matkoilla on kiireetön yhdessäolo perheen kanssa.

Jos haluat Annan matkablogin tutustumaan kohteeseesi tai saada tuotteesi tai palvelusi mukaan matkakertomuksiin ota yhteyttä anna@lapsennimi.com

Lue lisää Annan matkablogia.

Lue myös Vihti asuinalueena lapsiperheille

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös