Anemia kokemuksia – Mitä verikokeet kertovat raudanpuutteesta?
Tämän anemia kokemuksia – Mitä verikokeet kertovat raudanpuutteesta -artikkelin mahdollistaa kaupallinen yhteistyömme SYNLABIN kanssa. Sisältää mainoslinkkejä.
Väsymys voi olla muutakin kuin raudan puutetta
Miksi pelkkä hemoglobiini ei ole hyvä rautamittari? Ja toisaalta, miksi pelkkä ferritiini eli varastoraudan taso ei kerro koko totuutta tilanteesta?
Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon, kun lähdetään selvittelemään mahdollista raudan puutetta tai anemiaa?
Anemia kokemuksia on monenlaisia
Rauta-arvoista ja raudan puutoksen tunnistamisesta on kirjoitettu ja puhuttu paljon viime aikoina. Monen mielestä asiasta onkin tullut muotijuttu ja kaikki on kunnossa, jos rautalabrojen arvot ovat viitteissä.
Kuitenkin raudanpuute, varsinkin ilman anemiaa, on hyvin yleinen ja alidiagnostisoitu ongelma naisilla. Kaikki väsymys ei kuitenkaan johdu raudan puutoksesta.
Eikä rautalisää saisi myöskään syödä ilman, että on testauttanut rauta-arvonsa.
Ferritiinin viitearvot ovat Suomessa liian alhaiset.
Toisella oireita tulee kun ferritiini on 40 µg/l ja toisella saattaa varastaraudat olla lähes tyhjät, ennen kuin oireita ilmaantuu. Anemia kokemuksia löytyy siis moneen lähtöön ja jokaista tulee hoitaa yksilöllisesti.
Mitä on anemia ja raudanpuute?
Raudanpuutos on yleisimpiä puutossairauksia maailmassa. Maapallon väestöstä noin 30 % on aneemisia ja näistä puolella anemia johtuu raudanpuutteesta.
Anemiaa on useita tyyppejä, mutta raudanpuuteanemia on kaikkein yleisin.
Ellei rautavajetta korjata, verisolujen ja hemoglobiinin muodostus kärsii ja lopulta todetaan anemia. Raudanpuuteanemiassa punasolut ovat pienikokoisia.
MCV:n ja/tai MCH:n alentuminen alle viitearvojen voi myös viitata raudanpuutteen esiintymiseen.
Anemiassa on siis kyse punaisten verisolujen vähyydestä ja matalasta hemoglobiinista.
Anemia kokemuksia – Nämä ovat viitearvot
Anemiasta puhutaan kun hemoglobiini on naisilla alle 117 g/l ja miehillä alle 134 g/ l, tytöillä 12-15 v. alle 120 g/l ja pojilla 12-13 v. alle 124 g/l ja 14-15 v. alle 130 g/l.
Varmistus raudanpuutteesta anemian taustalla saadaan toteamalla matala ferritiinipitoisuus ja tarvittaessa myös kohonnut raudan sitomiseen osallistuvan transferriinireseptorin (S-TfR) määrä.
Hemoglobiini yksin ei kerro rautavarastoista juuri mitään koska rautavarastojen katsotaan olevan tyhjät kun seerumin ferritiini on alle 30 µg/l. Tässä vaiheessa hemoglobiini on monella vielä normaalin rajoissa.
Raudanpuute ilman anemiaa
Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, voi raudasta silti olla puutos, vaikka hemoglobiini olisikin viitealueella tai sen yli, koska rautaa tarvitaan muuallakin elimistössä kuin punasoluissa (ns. kudosrauta).
Myös liian alhainen seerumin rauta aiheuttaa hapenpuutetta, mikä taas puolestaan voi nostaa hemoglobiinia.
Esimerkiksi moni urheilija kärsii todellisuudessa rautavarastojen puutteesta, vaikka hemoglobiini olisikin korkea.
Samoin runsaasti tupakoivat voivat kärsiä hapenpuutteesta, jolloin hemoglobiini nousee.
Anemia kokemuksia – B12-vitamiinin ja foolihapon puute
Toinen anemian tyyppi on B12-vitamiinin ja foolihapon puute. Näitä B-ryhmän vitamiineja tarvitaan punasolujen muodostumisessa.
Näiden vitamiinien puutteeseen syinä voivat olla heikentynyt ruuansulatus ja sitä kautta imeytymishäiriöt, tietyt lääkitykset ja joskus riittämätön ravinto.
Puute on yleistä myös vanhuksilla, kasvissyöjillä ja alkoholisteilla.
Näiden vitamiinien puutteessa punasolut ovat kuitenkin kooltaan suuria, ja vaikka samanaikaisesti todettaisiin anemia, on tilanne helppo erottaa raudanpuutteesta perusverenkuvaa tarkastelemalla.
Anemia ja raudanpuute on aina oire tai tila, joka voi johtua monesta eri syystä. Raudanpuutteen ja anemian syy(t) pitäisi aina selvittää. Raudan imeytyminen kannattaa myös selvittää heti alussa. Sen voi tehdä myös ilman lähetettä.
Riskiryhmään raudanpuutoksen osalta kuuluvat:
- Naiset, joilla on runsaat kuukautiset
- Synnyttäneet & imettäneet naiset
- Kiivaassa kasvuiässä olevat nuoret (myös pojat)
- Paljon urheilevat (kestävyysurheilijat)
- Keliakiaa sairastavat, muista suoliston imeytymishäiriöistä kärsivät ja tulehduksellista suolistosairautta sairastavat
- Erilaisista suolistovaivoista kärsivät
- Vanhukset
- Pitkään ns. happosalpaajia syöneet tai hapottomasta vatsasta kärsivät
- Kasvissyöjät ja vegaanit
Raudanpuutteen oireet – Anemia kokemuksia
Raudanpuutteesta voi aiheutua monenlaisia oireita. Toisaalta lievä raudanpuute ei välttämättä anna mitään oireita.
Raudanpuutoksen oireet voivat olla hyvinkin samankaltaisia kilpirauhasen vajaatoiminnan oireiden kanssa.
Usein väsymyksen taustalta saattaa paljastua myös sisäilmaoireilua. Raudanpuute voi aiheuttaa seuraavia oireita:
- Selittämätön väsymys
- Päänsärky ja huimaus
- Kalpeus
- Ihon kuivuminen
- Hiustenlähtö ja hiusten oheneminen
- Selittämätön heikkouden tunne
- Hermostuneisuus
- Sydämen rytmihäiriöt, nopea leposyke
- Jalkakivut ja lihasten kipeytyminen sekä huono palautuminen rasituksesta
- Hengitysvaikeudet, hengästyminen
- Kognitiivisten toimintojen heikkeneminen
- Hidas palautuminen fyysisestä rasituksesta
Raudanpuute voi aiheuttaa myös lievää kilpirauhasen vajaatoimintaa, jolloin oikea hoito on raudanpuutteen korjaus. Arviolta 25–40 %:lla naisista on jossain elämänsä varrella raudanpuuteanemia (Sinisalo ja Collin 2016).
Raudan saanti
Keho tarvitsee rautaa 1-2 mg vuorokaudessa, mutta ei itse tuota sitä. Siksi raudan saanti ravinnosta on välttämätöntä.
Ravinnosta saatava rauta on kahdessa eri muodossa, joiden imeytymisessä on iso ero. Hemirautaa saadaan pääasiassa eläinten lihasta (nisäkkäät) ja se on pääasiassa peräisin punaisesta lihasta, maksasta ja verituotteista, mutta myös simpukat, äyriäiset, kalat, kananmunan keltuainen, porsaan-, kanan-, kalkkunan- ja lampaanliha ovat hemiraudan lähteitä.
Rautaa on saatava ravinnosta.
Toinen ruuassa oleva raudan muoto on ei-hemirauta, jota on kasvikunnan tuotteissa (täysjyvävilja, tofu, linssit, pavut, pinaatti, persilja, nokkonen, parsa, parsakaali).
Hemirauta imeytyy kuitenkin huomattavasti tehokkaammin kuin ei-hemirauta. Hemiraudasta imeytyy 15-35 % ja ei-hemiraudasta imeytyy 1-20 %.
Raudan imeytyminen vaihtelee: hedelmällisessä iässä olevilla naisilla se on noin 10 % ja miehillä noin 5 %. Kun keho kärsii raudanpuutoksesta, tehostuu raudan imeytymistehokkuus 10-20 prosenttiin.
Finelin tietokannasta löydät kätevästi eniten rautaa sisältävät ruoka-aineet.
Raudanpuutteen korjaus rautavalmisteilla
Jos raudanpuute on varmistunut verikokeiden perusteella, on syytä aloittaa rautakuuri. Varastoraudan korjaaminen ei ole mikään pikaspurtti vaan pikemminkin maraton.
Voit joutua käyttämään rautalisää jopa 6 kk jos rautavarastot ovat päässeet todella alas. Tilanteen tarkistaminen matkan varrella laboratoriokokeilla on tärkeää.
Itse suosittelen suun kautta otettavia rautavalmisteina pienempinä kerta-annoksina. Näin siksi, että liian suuret kerta-annokset rautaa aiheuttavat monelle vatsanväänteitä, ripulia tai ummetusta.
Perinteisesti on suositeltu 100-200 mg/pv useita kuukausia, mutta uusimmat tutkimukset paljastavat, että pienemmätkin kerta-annokset riittäisivät.
Myös perinteiset epäorgaaniset ferrosulfaattivalmisteet voivat lisätä mahan ärsytystä. Valmisteen valintaan vaikuttaa myös se onko hemoglobiini alhainen.
Rautavalmisteissa on eroja, tutustu sisältöön tarkasti.
Hyväksi havaittuja raudan muotoja valmisteissa ovat: ferroglukonaatti, ferrofumaraatti, ferrositraatti ja ferro-L-pidolaatti.
Ferrobisglysinaatti ei tarvitse imeytymiseen mahahappoja ja täten sopii henkilöille joilla on hapoton vatsa tai ongelmia suolahapon erityksessä. Se sopii monelle myös siksi, että se ärsyttää vähiten vatsaa.
Eri rautavalmisteiden sopivuudessa ja imeytyvyydessä on aina yksilöllisiä eroja. Siksi kannattaakin käyttää vuorotellen eri muodossa olevaa valmistetta.
Rautavalmisteita voi ottaa myös esim. joka toinen päivä. Lancet Haematologyssä 2017 julkaistussa tutkimuksessa rautaa annosteltiin seuraavasti: rautaa 60 mg/pv kahden viikon ajan versus 60 mg/joka toinen päivä neljän viikon ajan. Annostelu joka toinen päivä optimoi raudan imeytymisen.
Tutustu tästä Luonstaistukun edulliseen rautavalmisteeseen.
C-vitamiini tehostaa raudan imeytymistä
Raudan imeytyminen saadaan tehostumaan nauttimalla samanaikaisesti C-vitamiinia. Moni rautavalmiste sisältääkin raudan ohella C-vitamiinia. Yksi hyvä keino tehostaa raudan imeytymistä onkin ottaa valmiste tuorepuristetun mehun kanssa.
Toisilla laktoferriini tehostaa varastoraudan nousua. Se on proteiini, jota on luonnollisesti mm. ihmisen sapessa, kyynelissä, syljessä, spermassa ja äidinmaidossa.
Se sitoo elimistössä olevaa vapaata rautaa, säätelee elimistön rautatasoja sekä estää taudinaiheuttajien raudansaantia, jonka seurauksena se hoitaa ja estää tulehduksia. Ternimaitovalmisteet sisältävät laktoferriiniä.
Lehmänmaitotuotteet puolestaan tulisi nauttia eri aikaan kuin rautavalmiste, sillä niiden sisältämä kalsium heikentää raudan imeytymistä.
Myös tiettyjen ruoka-aineiden kuten, palkokasvien ja leseiden sisältämä fytiinihappo heikentävät raudan imeytymistä. Kahvi, tee ja kaakao on syytä nauttia niin ikään eri aikaan kuin rautavalmisteet.
Mitä muita vitamiineja tarvitaan anemian hoitoon?
Pelkkä raudan tankkaus ei välttämättä riitä. Jos anemia ei korjaannu pelkällä raudalla, silloin kupari ja A-vitamiinilisät ovat tarpeellisia.
Kuparia tarvitaan muun muassa raudan hyödyntämiseen ja hemoglobiinin muodostukseen. A-vitamiinia tarvitaan mm. solujen kasvuun ja erilaistumiseen (mm. punasolujen tuotanto).
B-ryhmän vitamiinien tankkaus kuurina voi edesauttaa tilannetta. Ongelma saattaa piillä myös ruuansulatuksessa.
Jos ruoka pilkkoutuu huonosti (erityisesti ravinnon proteiinit), ei keho saa riittävästi aminohappoja veren muodostukseen.
Proteiinien pilkkoutuessa huonosti, ongelmia syntyy raudan ohella muidenkin hivenaineiden imeytymisessä.
Mistä korkea ferritiini voi johtua?
Ferritiinitaso voi myös olla korkea, viitearvon yläpuolella. Tämä voi johtua elimistön tulehdustilasta tai maksaongelmista. Jos ferritiini on korkea, on syytä selvittää onko tulehdusarvo koholla.
Jo ihan perusflunssa saattaa nostaa ferritiinitasoa väliaikaisesti. Syynä voi olla myös hemokromatoosi eli raudanvarastoitumistauti, joka on tila, jossa elimistö varastoi liikaa rautaa.
Syyt korkeaan ferritiinitasoon on syytä tutkia aina lääkärissä.
Mitä Synlabin anemiapaketissa tutkitaan?
Epäiltäessä raudanpuutetta ja/tai anemiaa kannattaa tilanne testata monipuolisilla laboratoriokokeilla. SYNLABIN anemiapaketissa tutkitaan seuraavat veriarvot:
- B-TVK: fB-Leuk, B-Eryt, B-Hb, B-Hb, B-HKR, E-MCV, E-MCH, E-MCHC, B-Trom, L-Neut%, L-Eos%, L-Baso%, L-Monos%, L-Ly%, B-Neut, B-Eos, B-Baso, B-Monos, B-Ly
- S-Ferrit: Ferritiini
- E-Retik: Retikulosyytit
- S -TfR: Transferriinireseptori, liukoinen
- Folaatti: fE-Folaatti
- S -B12-TC2: S -B12-vitamiini, transkobalamiini II:een sitoutunut
B-TVK eli täydellinen verenkuva kertoo laajalti elimistön tilanteesta paljastaen esim. vuodot, tulehdustilat, häiriöt veren muodostuksessa ja monia ravitsemukseen liittyviä seikkoja. Anemiaa epäiltäessä katsotaan erityisesti Hb, MCV, MCH ja MCHC arvoja. Katso viitearvot täältä.
Ferritiini eli varastorauta, viitearvot naiset >16 v: 10-150 µg/l, miehet >16 v: 28-370 µg/l, lapset 1 – 16 v: 5-120 µg/l. Ferritiini (S -Ferrit) on raudan imeytymis- ja varastoitumismuoto. Ferritiinin raja-arvoa 30 µg/l pidetään hyvänä raudanpuutteen osoittimena. Ferritiinin tavoite on yli 50 µg/l, mieluiten yli 100 µg/l.
Retikulosyytit, Viitearvot: E -Retik: 0,2 – 2,0 %, B -Retik: Naiset: 26 – 95 x E 9/l. Retikulosyytit ovat nuoria tumattomia epäkypsiä punasoluja. Arvoa käytetään punasolutuotannon toiminnallisen tilan selvittämiseen.
Transferritiinireseptori, liukoinen, viitearvot: 0.8 – 1.8 mg/l. Liukoisen transferriinireseptorin pitoisuuden mittaaminen auttaa selvittämään, onko henkilön anemian taustalla raudanpuute, vai johtuuko anemia muista tekijöistä.
fE-folaatti: viitearvo 634-1792 nmol/l ja fB-Folaatti viitearvo >280 nmol/l. Folaatti on B-ryhmän vesiliukoinen vitamiini (B9), jolla on tärkeä tehtävä hiiliatomin kuljettajana elimistössä.
B-12-vitamiini transkobalamiini II:een sitoutunut, viitearvot > 35 pmol/l. B12 vaikuttaa punasolujen muodostukseen, hermostoon ja aivojen toimintaan.
Anemia kokemuksia – Synlabin anemiapaketin tulokset rautainfuusion jälkeen
Lapsiarkea Median osakas Heidi Ekholm-Talas on helsinkiläinen vuonna 1975 syntynyt kolmen lapsen äiti, vaimo, yrittäjä ja somevaikuttaja.
Heidi suostui verikokeisiin heinäkuun alussa SYNLABin anemiapakettia varten. Heidin taustasta täytyy kertoa, että hänellä on takana kolme raskautta viimeisen kuuden vuoden aikana sekä jokaisen lapsen kohdalla pitkä imetysaika.
Heidi on lakto-ovo-pesco-vegetaristi eli hän syö kalaa, kananmunia ja maitotaloustuotteita mutta hänen ruokavalioonsa ei kuulu liha.
Ferritiini oli 8 ja anemian oireet olivat voimakkaita.
Kolmannessa raskaudessa Heidillä alkoivat rajut oireet. Hän hengästyi pelkästä seisomisesta ja puhumisesta. Syke nousi leipää voidellessa 130:een.
Omien sanojensa mukaan hän jaksoi vain maata sohvalla. Heidin ferritiini oli 8 ug/l ja hemoglobiini 114 g/l. Tilanne kärjistyi siihen, että Heidille tehtiin 3. raskauden loppuvaiheessa rautainfuusio.
Todennäköisesti hänen rautavarastot ovat olleet vuosia tyhjät, mutta vasta kolmannessa raskaudessa alkoi oireilu. Toisessa raskaudessa hemoglobiini oli alimmillaan 100 g/l, mutta ferritiiniä ei silloin tutkittu. Lue Heidin rautainfuusio kokemuksia.
Heidin ferritiini arvo oli nyt otetuissa kokeissa viitteissä (120.1 ug/l). Transferritiinireseptori oli myös viitteissä (1.10 mg/l).
Vähän eläinkunnan tuotteita syövänä, hän on osannut huolehtia riittävästä B12-vitamiinin saannista ottamalla säännöllisesti B12 lisää ja B12 olikin hyvällä tasolla.
Myös folaatti oli hyvällä tasolla. Heidin hemoglobiini olikin 142 g/l. Ei siis enää mitään viitteitä raudanpuutteesta.
SYNLAB palvelee valtakunnallisesti
SYNLABiin pääsee nopeasti ilman lähetettä ja toimipisteitä on ympäri Suomea. SYNLAB on Euroopan suurin laboratorioalan toimija.
”Sain ajan heti seuraavalle arkipäivälle ja tulokset tulivat sähköiseen asiointikansioon muutamassa päivässä.” Heidi kertoo.
Hän kävi Tikkurilan toimipisteessä verikokeissa lapsensa kanssa. Lapsen terveystarkastus paketti on kattava kokonaisuus, joka antaa hyvän kuvan lapsen terveydestä. Siinä mitataan myös ferritiini.
Ongelman korjaaminen raudanpuutteen taustalla
Yleisin syy aikuisen raudanpuutteeseen on verenvuoto; miehillä tavallisimmin suolistossa ja naisilla joko suolisto- tai gynekologista vuotoa (Sinisalo & Collin 2016).
Usein syyt raudanpuutteeseen naisilla ovatkin hyvin samankaltaisia kuin Heidillä: synnytykset, imetykset ja runsaat kuukautiset.
Runsaisiin kuukautisiin liittyvä jatkuva raudanmenetys on korjattavissa usein esim. kierukalla ja jos lasten saanti ei ole enää ajankohtainen polttamalla kohdun limakalvo novasure toimenpiteellä, jolloin kuukautisvuoto saadaan vähenemään tai loppumaan.
Jos kuukautiset ovat runsaat eikä niiden taustalla ole mitään gynekologista ongelmaa, voi hedelmällisessä iässä olevien naisten olla viisasta syödä esim. viikon rautakuuri aina kuukautisten jälkeen tai aikana.
Lasten väsymystä pitää tutkia
Kiivaassa kasvuvaiheessa olevilta lapsilta ja nuorilta olisi myös hyvä kontrolloida verikokein ettei vetämättömän olon, väsymyksen ja heikentyneen koulumenestyksen taustalla ole anemiaa tai raudanpuutosta.
Moni ADHD-lapsi kärsii raudanpuutteesta.
Raudanpuutteen ja ADHD oireiden välillä näyttäisi olevan jokin yhteys. Vuonna 2004 julkaistussa tutkimuksessa, joka julkaistiin Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine julkaisussa, havaittiin, että 84 prosentilla ADHD diagnoosin saaneista lapsista oli merkittävästi alhaisempi raudan määrä verrattuna 18 prosenttiin lapsista ilman ADHD:tä.
Mitä pienemmät ferritiinitasot, sitä vakavampia oireita. Pieni, Pediatric Neurology -lehdessä julkaistu tutkimus osoitti, että oireet paranivat, kun ADHD diagnoosin saaneet ja raudanpuutteesta kärsivät lapset saivat rauta-lisäyksen.
Raudan puute pitää diagnosoida tehokkaammin
On kaikkien edun mukaista, että raudanpuute diagnosoitaisiin ja hoidettaisiin nykyistä paremmin. Kyse on kuitenkin loppujen lopuksi aika simppelistä asiasta.
Rautakokeissa saattaa toisinaan paljastua myös taustalla piilevä vakavampi sairaus. Siksi hakeutuminen lääkäriin on tärkeää.
Raudanpuute ja anemia on onneksi korjattavissa oleva asia. On mahtavaa nähdä kun asiakas voimaantuu, kokee taas olevansa oma itsensä, saa elämänintonsa takaisin.
Tai kun aneeminen nuori jaksaa aloittaa uudestaan jo lopettamansa urheiluharrastuksen, kun väsymyksen ja voimattomuuden taustalla olleet rauta-arvot saadaan kuntoon.
Jos anemiapaketista ei löydy syytä syvään väsymykseen, kannattaa tarkistaa piileekö kehossa matala-asteinen tulehdus, ovatko kilpirauhasarvot kunnossa sekä onko seerumin D-vitamiinin pitoisuus riittävä.
Minkälaisia anemia kokemuksia sinulla on?
Kirjoittaja: Eeva-Maria Varpio / Ravintoterapia Evita
Kirjoittaja on Dipl. ravintoterapeutti (Terveysopisto Salus)
Lue myös Raudan puute vai masennus?
Lue myös Rautainfuusio kokemuksia
Lue myös Lapsettomuus: Ferritiini saattaa vaikuttaa hedelmällisyyteen
Lähteet: https://www.mehilainen.fi/laboratorio/raudanpuute-anemia-ja-ferritiinih ttps://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00867 https://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/raudanpuute-ilman-anemiaa-ndash-miten-ferritiiniarvoa-tulkitaan/ Sinisalo M, Collin P. Raudanpuuteanemian syyt ja diagnostiikka. Suomen Lääkärilehti 2016;37:2251-4 https://www.synlab.fi/laboratoriokasikirja/tutkimuskuvaukset/ferritiini/ Timo Lehdon rautaluento NPG - Seminaarissa 30.03.2019 https://www.thelancet.com/journals/lanhae/article/PIIS2352-3026(17)30182-5/fulltext https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16194646 Synlab B-TVK viitearvot ikäryhmittäin: https://www.synlab.fi/laboratoriokasikirja/tutkimuskuvaukset/verenkuva-leukosyyttien/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15583094 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12213607