lapsen ylipaino

Lapsen ylipaino yleistyy – vanhemmat kaipaavat kasvurauhaa lapsille

Lapsen ylipaino yleistyy – vanhemmat kaipaavat kasvurauhaa lapsille

Vuonna 2018 Suomessa joka neljäs 2-16-vuotias poika ja lähes joka viides samanikäinen tyttö oli ylipainoinen tai lihava. Lapsen ylipaino ja lihavuus on huolestuttava asia, sillä lihavuus jatkuu usein aikuisikään ja se lisää useiden sairausten riskiä.

Terveydenhuollon ammattilaisilla on tärkeä rooli puuttua lapsen ylipainoon ja pohtia yhdessä vanhempien kanssa keinoja normaalipainon saavuttamiseen.

Uusi opas ylipainon puheeksiottoon

Terveyden ja hyvinvoinnin laitois THL on julkaissut uuden oppaan neuvola- ja alakouluikäisen lapsen ylipainon puheeksiottoon. Oppaassa kehoitetaan aluksi kysymään perheen kuulumisia yleisesti. Tämä luo mahdollisuuden siihen, että vanhempi itse ottaa ylipainon puheeksi. Joissain tilanteissa ei ylipainoon kannata puuttua ollenkaan, jos perheellä on muita kuormittavia asioita.

Oppaan mukaan lapsen kehosta on aina puhuttava kunnioittaen. Elintapamuutoksiin liittyvät keskustelut on hyvä käydä vanhempien kanssa läpi, sillä painoon liittyvät asiat eivät ole lapsen vastuulla.

Lapsen ylipainoon puututtaessa on tarpeen antaa tilaa vanhempien ajatuksille ja keskittyä siihen, mikä arjessa on jo hyvää. Yhteistyössä ja positiivisessa hengessä perhe voi löytää uusia tapoja terveellisiin elämäntapoihin ja painonhallintaan.

lapsen ylipaino

Miten homma toimii käytännössä?

Keskustelu painosta ja elintavoista herättää ymmärrettävästi voimakkaita tunteita. Vanhemmalle voi helposti jäädä tunne siitä, että häntä pidetään epäonnistuneena lapsen ylipainon takia.

Keräsimme vanhempien kommentteja siitä, miten oman lapsen ylipainoon on suhtaudutta terveydenhoitajien vastaanotoilla. Kommentteja lukiessa huomaa, että joskus myös terveydenhuollon ammattilaisilla on parantamisen varaa toiminnassaan. Lisäksi herää kysymys siitä, tilastoidaanko lihaksikkaat ja voimakkaat lapset liian herkästi ylipainoisiksi.

Lapsilla painoindeksi lasketaan hieman eri tavalla kuin aikuisten. Normaalipainon alue on 17-25. Ikäisekseen pitkillä ja lihaksikkailla lapsilla rasvaprosentti saattaa olla normaali, vaikka painoindeksi olisikin yli 25.

Vanhempien kokemuksia

”Kävimme kouluunlähtötarkastuksessa terveydenhoitajalla. Esitietolomakkeeseen kirjoitin toivovani lapselle kasvurauhaa. Mittausten jälkeen terveydenhoitaja kertoi minulle lapsen kuullen, että pituutta on viitisen senttiä. Tämän jälkeen hän näyttää että ”tämä paino on täällä noususuunnassa”, ja alkaa ohjeistaa, ettei lapselle saa antaa esimerkiksi kaakaota kahdesti päivässä (en tiedä mistä tämä tuli) ja tiheäenergisiä syömisiä on vältettävä. Totean hänelle, että lapsi on sen verran täyttä lihasta, etten ole huolissani.

Juttelemme välissä ihan muita asioita, kunnes hän kysyy, mitä maitoa meillä käytetään. Tähän vastaamme, että kevytmaitoa. Hän alkaa kertoa siitä, miten olisi tärkeää vaihtaa rasvattomaan maitoon, ja jos ei koko perhe sitä tee niin sitten lapselle oma maitopurkki. Käynnistä jäi todella kurja olo varsinkin sen vuoksi, että hän ruoti asioita lapsen kuullen. Lisäksi harmittaa se, miten tiukasti hän tuijotti vain käyriä eikä lapsen olemusta. Viime syksynä neuvolan terveydenhoitaja sanoi, että käyrillä näyttää ylipainolta, mutta kun lapsella näkyy sekä kylkiluut että vatsalihakset, niin kyse ei ole mistään huolestuttavasta. Hänelle siitä iso kiitos. Se auttoi tämänkin syyllistämisen yli.” (kouluikäisen äiti)

”Lapsemme kasvoi vauva-ajan ja alun taaperoajasta miinuskäyrillä, kunnes 3-vuotisneuvolassa olikin hypännyt hieman plussan puolelle. Miinuskäyrillä tietenkin saimme moitteita mm. imettämisestä (maito ei riitä jne.) ja sormiruokailun riittämättömyydestä. Imettäessä tehtiin syöttöpunnituksia onnistuneesti, eli neuvolan huoli oli turha. Lapsemme söi sormiruokaillen hyvällä ruokahalulla, eikä itsellä ollut minkäänlaista huolta. 3-vuotisneuvolassa silminnähden hyvin sopusuhtainen, liikkuva, lihaksikas lapsi olikin sitten kohoamassa ylipainon riskiin. Tästä seurasi ivailun tapaista kommentointia käyrien noususta lapsen kuullen. Lapsemme söivät siihen aikaan hyvin vähän herkkuja, toisinaan noutoruokia. Kaiken tämän keskellä toinen lapsi jatkoi omalla tasaisella käyrällään.” (3-vuotiaan äiti)

Lue lisää:

Helppoa ja nopeaa ruokaa: yhden kattilan pasta

Lasten äänet ärsyttää – Ehkä vika ei olekaan lapsissa

Haikon Kartano – Täydellinen irtiotto lapsiarjen keskellä

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös