Nimilaki muuttuu jälleen – Sukupuolineutraaleista nimistä tulee pakollisia 1.4.2022
Nimilaki muuttuu, Suomi ottaa radikaalin askeleen kohti sukupuolten moninaisuutta ja tasa-arvoa, kun nimilakiin kirjataan ensimmäisenä maailmassa sääntö nimien sukupuolineutraaliudesta.
Uudistunut nimilaki otetaan käyttöön 1.4.2022.
Vuonna 2022 lapsille saa antaa ainoastaan sukupuolineutraaleja nimiä. Sukupuolineutraaliksi nimen tekee se, että nimiä on annettu kaikille sukupuolille tarpeeksi paljon.
Väestörekisterikeskus alkaa seurata nimien antamista ja valvoo sukupuolineutraaliuden toteutumista. Nimi ei ole sukupuolineutraali, mikäli nimeä on annettu jollekin sukupuolelle vähintään 60 prosenttia annetuista nimistä.
Miten muuten nimilaki uudistuu
Oletuksena on, että nykyiset sukupuolineutraalit nimet tulevat yleistymään. Näitä ovat esimerkiksi Utu, Myrsky, Ruska, Paju, Laine, Toivo, Voima ja Vimma.
Odotettavissa on myös aivan uudenlaisten nimien yleistyminen, joiden keksimisessä vain mielikuvitus on rajana. Nykyiset uniikit ja harvinaiset nimet tulevat siis tulevaisuudessa yleistymään, kun suurimmasta osasta nykyisistä nimistä tulee kiellettyjä.
Lain taustalla on ajatus siitä, että noin sadan vuoden kuluttua nimien sukupuolisidonnaisuuksesta on päästy kokonaan eroon.
Tämä auttaa muun muassa työmarkkinoiden tasa-arvoistumisessa, kun nimi ei määritä sukupuolta, eikä sen perusteella voida ennakolta syrjiä ketään.
Uudistus tulee oletettavasti herättämään suuria tunteita ja myös vastustusta. Onneksi asiaan ehtii vielä totutella rauhassa kolmen vuoden ajan, aina seuraavaan aprillipäivään saakka.
Lue myös:
(Lähde: nimilaki)