transsukupuolisuus

Mitä on lapsen transsukupuolisuus? ”Äiti, haittaako sua, jos olenkin poika?”

Mitä on lapsen transsukupuolisuus? ”Äiti, haittaako sua, jos olenkin poika?”

Miten toimia, jos lapsi ilmoittaa olevansa toista sukupuolta, kuin mihin fyysiset ominaisuudet viittaisivat? Kuinka nuorena transsukupuolisuuden voi todeta? Lapsen transsukupuolisuus ei ole sairaus tai mielenterveyden häiriö, eikä asiaan voi kukaan vaikuttaa millään tavalla. Transsukupuolisuutta on ollut aina, vaikka nykyään asiasta puhutaan enemmän ja siitä tiedetään paremmin.

Transsukupuolisuuden kokemus voi alkaa jo 3-vuotiaana

Lapsi voi alkaa tiedostaa kehonsa olevan väärää sukupuolta jo pienestä pitäen. Transsukupuolisuuteen liittyvät kokemukset alkavat yleensä 3-13-vuotiaana. Joillekin asia saattaa nousta tietoisuuteen vasta aikuisena. Pojaksi oletettu lapsi saattaa alkaa kysellä vanhemmilta, miksi kaikki luulevat lapsen olevan poika ja että voisiko hän olla tyttö. ”Miksi äiti et synnyttänyt minua pojaksi?”, voi kysyä alle kouluikäinen lapsi.

Alle kouluikäisistä lapsista ei lääketieteen näkökulmasta yleensä puhuta transsukupuolisina. Joskus käytetään termiä ”sukupuoltaan epätyypillisesti ilmaiseva lapsi”. Transsukupuolisuudesta aletaan tyypillisesti puhumaan, kun identiteetti jatkuu nuoruuteen ja tarvittavat hoidot tulevat ajankohtaisiksi. Sukupuoleen oletusten vastaisesti ilmentävä lapsi ei välttämättä ole transsukupuolinen myöhemmällä iällä. Siksi fyysisiä ominaisuuksia ei korjata vielä lapsuusiässä.

Tieto oman lapsen transsukupuolisuudesta saattaa järkyttää vanhempia. Tärkeää on kuitenkin olla lapsen tukena ja hyväksyä hänet sellaisena kuin hän on. On myös tärkeää ymmärtää, ettei lapsi voi millään vaikuttaa omaan sukupuolikokemukseensa. Jos lapsi ei saa apua aikuisilta, joutuu hän yksin käsitellä ja jäsentää aivan liian vaikeita ja hämmentäviä tuntemuksia. Pahimmillaan tilanne voi johtaa lapsen masennukseen ja jopa itsemurhayrityksiin.

transsukupuolisuus

Miten tukea transsukupuolista lasta?

Ihan jokainen aikuinen voi toiminnallaan helpottaa – tai vaikeuttaa – transsukupuolisten lasten elämää. Lapset suhtautuvat transsukupuolisuuteen uteliaasti ja ymmärtäväisesti. Kokeilepa puhua omalle lapsellesi transsukupuolisuudesta ja kerro hänelle, mistä asiassa on kyse. Tuskinpa lapsi parahtaa, että onpa sairasta, ja että sellaisten lasten vanhemmat pitäisi laittaa syytteeseen kun antavat pojan laittaa hametta päälle. Kun lapselle asiallisesti kertoo ilmiöstä, niin hän tietää ja ymmärtää sen olemassaolon. Ei siinä sen kummempaa. Monilla aikuisilla on opittavaa lasten asenteesta.

Jokainen lapsi täytyy hyväksyä omana itsenään. Lasten tulee saada leikkiä vapaasti, valita kaverinsa ja vaatteensa sukupuolivapaasti. Poikamaiset pojat, tyttömäiset tytöt, poikamaiset tytöt, tyttömäiset pojat ja kaikki näiden väliltä on oltava hyväksyttävää niin lasten kuin aikuistenkin osalta. Erilaisuutta ei kannata ihmetellä tai korostaa.

On myös tärkeää puuttua aina kaikenlaista syrjintää vastaan. Näyttämällä esimerkkiä, myös lapset oppivat kunnioittamaan ihmisten erilaisuutta. Sukupuolten moninaisuudesta voi puhua positiivisella ja hyväksyvällä asenteella.

 

Lue lisää:

Transtukipiste

Lasten seksuaalikasvatus – mitä se on?

Parketin valinta – Kalanruotoa lastenhuoneeseen?

Aino ja Leo edelleen kuumimmat nimet – 100 haetuinta nimeä 2018

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös