parketin valinta trinity

Parketin valinta – Kalanruotoa lastenhuoneeseen?

Parketin valinta – Pitääkö lapsiperheessä ajatella toisin?

Tämä parketin valinta -artikkeli on tehty yhteistyössä Novafloorin kanssa.

Parketin valinta on monesti yksi asunnon sisustamisen ”suurista päätöksistä”, koska siitä tulee yleensä asunnon näkyvimpiä pintoja, jotka osuvat heti silmään – joko hyvässä tai pahassa.

Meillä on perheen kanssa käynnissä pieni rakennusprojekti, kun rakennutamme uutta kotia perheellemme. Pikku hiljaa aletaan olemaan jo siinä vaiheessa, kun päästään tekemään parkettivalintoja. Tämä prosessi on tosin kestänyt jo puolisen vuotta ellei pidempään, koska olemme fiilistelleet erilaisia parkettivaihtoehtoja, ja tilanneet muun muassa mallipaloja postitse.

Jossain vaiheessa on myös mietitty sitä, että pitääkö lapsiperheessä parketin valinta tehdä jotenkin toisilla kriteereillä kuin pelkkien aikuisten asustamassa kodissa. Täytyykö miettiä esimerkiksi lattian kestävyyttä, käytännöllisyyttä tai jotain muuta asiaa eri tavalla. Oma lopputulemamme on se, että ei pidä.

Itsellemme parasta parkettia valitsemassa

Meillä parketin valinnassa mennään pitkälti fiilispohjalla. Tahdomme laadukkaan parketin, joka tuntuu meidän näköiseltä. Erilaisilla sisustuslehtien ja Insta-tilien kuvilla on varmasti ollut myös alitajuisesti vaikutusta omien mielikuvien ja mieltymysten rakentumisessa. Ja lopulta, kun valinta täytyy ihan oikeasti tehdä, niin sitten aletaan laskemaan kustannuksia – yleensä hiki otsalla. Näin meidänkin tapauksessa.

Varsinkin jos neliöitä on asunnossa vähänkin enemmän, niin myös parkettiin saa investoitua kokonaisen omaisuuden.

Me kävimme ensialkuun joissakin liikkeissä katselemassa erilaisia lattiavaihtoehtoja, kunnes huomasimme että koska viralliseen parketin valintaan on vielä sen verran aikaa, niin helpointa on tilata näytepalat netistä. Samalla pääsee niitä parketin paloja näpräilemään ihan fyysisesti.

Meillä oli aikoinaan edellisessä kodissa (ennen lapsia) todella laadukas ja hyvännäköinen Trinity-lattia, joten kierreltyämme hetken erilaisia vaihtoehtoja päädyimme taas laadukkaiden Trinity-lattioiden äärelle. Koska lattia on sen verran hallitsevassa osassa tulevassa talossamme, niin on helppo turvautua sellaiseen parkettiin, josta on jo aikaisemmin hyviä kokemuksia.

parketin valinta trinity
Vanhan kotimme Trinity-lattia. Oikealla näkyy myös esikoisemme vauvasänky.

Trinity-mallipalojen tilaaminen on tehty todella helpoksi ja ne kotiin saatuamme koko parketin valinta alkoi tuntua jollain tapaa huomattavasti läheisemmältä: yhtäkkiä pitääkin alkaa ihan oikeasti tekemään valintoja.

Novafloor-mallipalat-parketti
Kuvassa mallipaloja Trinity-lattiasta.

Sen verran täytyy sanoa, että mallipalat on Trinityllä pakattu todella järkevästi ja ammattimaisesti. Parketin sävy on merkattu niihin sen verran selkeästi, että muistaa vielä puolen vuoden jälkeenkin, että mistä parketista on kysymys. Tämä on erittäin hyvä asia, koska meillä on kotona myös joitakin ulkoterassin mallipaloja, joista emme enää puolen vuoden jälkeen muista laisinkaan mistä ne ovat tulleet.

Mallipalat-parketin-valintaan
Trinity-mallipalat on pakattu todella hyvin ja selkeästi.

Näitä mallipaloja on sitten pyöritelty käsissä ja eri valaistuksissa jo pidemmän aikaa, kunnes menimme vielä viime viikolla käymään myös Novafloorin näyttelytilassa Vantaalla, Viisari-kauppakeskuksen 2. kerroksessa.

Parketin-valinta-novafloor
Novafloorin näyttelytila on siitä kiva, että siellä näkee kaikki lattiat hyvin ja tarvittaessa saa apuakin.

Siellä erilaisten sävyjen näkeminen suuremmilla pinta-aloilla vahvisti omia ajatuksia vielä enemmän. Tuntuu siltä, että olemme löytäneet oman suosikkimme.

Lattian-valinta-vaihtoehdot

Näyttelytilasta löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja, joten kannattaa poiketa paikan päälle, mikäli asustelet pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Myös Vaasassa on oma näyttelytilansa.

Lattian-valinta-vaihtoehtoja-Novafloor

Näyttelytilassa pääsee halutessaaan näkemään itselleen miettimänsä lattian vielä hieman mallipalaa suuremmassa mittakaavassa.

Novafloor-kalanruoto-parketti
Kuvassa näyttelytilaan tultaessa olevia kalanruotoparketteja.

Malleja on vaikka kuinka paljon, sävyjä todella paljon ja omasta mielestämme on kivointa vieläpä mennä ihan koskettamaan lattiaa ja testata miltä se tuntuu. Niin intiaaneja emme kuitenkaan ole, että parketin valinta vaatisi näyttelytilan malliparketeilla paljain jaloin kävelemistä, mutta sekin olisi varmasti ihan ok.

Jos lapset olisivat olleet mukana, niin hehän olisivat todennäköisesti tahtoneet kävellä esittelylattioilla paljain jaloin.

Parketin valinta on helppoa: mikä tahansa paitsi kalanruoto

Puolisoni ilmoitti hyvissä ajoin, että mikä tahansa parketti on hyvä kunhan ei tule kalanruotoa. Oli siis selvää, että päätyisimme kalanruotoon – varsinkin kun heti näyttelytilaan sisäänastuessa vastassa oli juuri sitä itseään.

Trinity-kalanruoto-parketti
Tässä näyttelytilaan sisääntultaessa olevaa kalanruotoparkettia eri sävyin.

Täytyy kyllä myöntää, että erilaiset kalanruodot ovat omastakin mielestä tuntuneet välillä kauniilta ja välillä äärimmäisen rumilta, riippuen toteutuksesta ja ympäröivästä sisustuksesta.

Kun näimme Trinityn uuden suuremman kalaruodon, pidimme siitä molemmat. Varsinkin kun meilläkin tulee olemaan suhteellisen suuria pinta-aloja eri huoneissa ja paljon valoa, niin tuntui siltä, että se oikein pääsee oikeuksiinsa niissä.

kalanruotoparketin-valinta
Tämä taitaa olla meille se oikea: veistetty ja väritön. Sopivan lämmin ja omasta mielestämme todella kaunis. Tätä täytyy päästä ihan sormeilemaan, jotta ymmärtää veistetyn pinnan eron sileäpintaiseen parkettiin verrattuna.

Ja kyllä, olemme mietittineet myös sitä, että kun lattiaan investoidaan niin paljon rahaa, niin mitä sitten kun lapsiarjen jäljet alkavat näkyä lattiassa. Niin, mitä sitten. Voihan sen ajatella niinkin, että elämän patina kaunistaa lattiaa vielä entisestään. Aika näyttäköön tämän toteen.

Tämä Trinityn suurempi kalanruotoparketti on 18 cm leveää ja sen pituus on peräti 108 cm. Monesti pelotellaan sillä, että kalanruotoparketti on todella haasteellista asentaa mutta lukkopontin ansiosta Trinity-kalanruoto pitäisi olla helppo asentaa: parkettia ei tarvitse liimata pohjaan kiinni, vaan tulevan lattiamme voi asentaa uivana kuten muutkin Trinity-parketit.

Talotoimittajallamme, joka asentaa lattian, ei ollut asiaan mitään sanottavaa vaan hekin suhtautuivat positiivisesti lattiaan ja sen helppoon asennustapaan. Veikkaamme siis menestystä.

Trinity-kalanruoto
Tämä on mallikuva Trinityn suuresta kalanruotoparketista. (Kuva: Novafloor/Trinity)

Valitun parketin tarkastus työmaalla

Jostain olen lukenut kai useampaankin kertaan, että ajatellun parketin sävyvalinta olisi hyvä käydä vielä tarkistamassa työmaalla, ”oman kodin valaistuksessa”.

Itse olemme jo 100% varmoja parkettivalinnastamme – niinkuin varmasti kaikki muutkin, kunnes mieli taas muuttuu.

Koska työmaalla tulee käytyä muutenkin päivittäin, niin tokihan muutama mallipala täytyi ottaa myös mukaan, vaikka sitten ihan fiilistelyn nimissä.

Parketin-valintaa-tyomaalla
Parketin valinta ei nyt välttämättä tullutkaat helpommaksi, kun toimme mallipalat työmaalle. Ei muuta kuin päätöksiä kohti.
Parketin-valintaa-paikan-paalla
Molemmat näistä mallipaloista ovat samaa sävyä (”väritön”). Toinen on sileäpintainen ja toinen veistetty.
Parkettien-valintaa-trinity
Vierekkäin samaa sävyä sileänä kevyesti harjattuna sekä veistettynä. Valaistus ei ole kuvassa paras mahdollinen mutta paikan päällä näitä mallipaloja on ihan kiva fiilistellä ennen tulevaa asennusta.

En tiedä tekeekö mallipalojen työmaalle vieminen viisaammaksi vai alkaako sitä vain ylianalysoimaan parkettiasioita. Parempi vain ajatella, että päätös tehty: kun valitsee laadukkaan parketin hyvältä ja luotettavalta toimijalta, niin lopputulos on hyvä olipa sävy mikä tahansa.

Seuraavaksi jäädäänkin odottelemaan asioiden etenemistä siihen pisteeseen, että luvassa on asennus. Toivotaan, että rakennusalan kustannusseurannan työkalut ovat kaikilla osapuolilla kunnossa, ettei tule yllätyksiä yhdellekään osapuolelle, koska yllättävän monia liikkuvia asioita tällaisella pienelläkin työmaalla tuntuu päivittäin olevan. Puhumattakaan koko rakennusprojektin aikana. 

Sen jälkeen pääästään ihastelemaan lopputulosta. Onneksi ison pergolan puiset aitaelementit on tilattu ja tulevat myös asennettuna.

Lue myös: 8 vinkkiä lastenhuoneen sisustukseen

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös