Päihteet

Päihteet vievät mukanaan yhä nuorempia

Päihteet vievät mukanaan yhä nuorempia

Päihteet ja niiden käyttö on yleistynyt yhä nuorempien keskuudessa. Alkoholia ja huumeita käyttäviä lapsia esiintyy huolestuttavan paljon ja muun muassa Vantaan Tikkurilassa liikkuu kyseisiä päihteitä käyttävä lapsijoukko, joita on arvion mukaan yhteensä noin parikymmentä lasta. Huumeiden ja alkoholin lisäksi lapsilla on ollut käytössä lääkeaineita.

Erityisen huolestuttavaa on se, että nuorimmat humalassa olleet lapset ovat vasta 10-vuotiaita. Suurin osa lapsista on tyttöjä ja 10-14 -vuotiaiden lasten joukko liikkuu erityisesti Tikkurilan rautatieaseman ja Kirjastonpuiston ympäristössä arki-iltaisin ja viikonloppuisin.

Päihteiden vaikutus lapseen

Pienikin määrä alkoholia voi vaikuttaa lapsen aivoihin peruuttamattomasti. Alkoholin käyttö lapsena vaikuttaa aivojen kypsymisprosessiin ja muun muassa muisti ja oppimiskyky voivat heikentyä pysyvästi. Etenkin nuorilla, aivovaurion vaara kasvaa. Humalatila laskee veren sokeria, ja sen laskiessa liian alas aivojen energiansaanti tyrehtyy.

Alkoholin välitön vaikutus on humaltuminen ja sammuminen. Päihdeaineiden vaarojen lisäksi esimerkiksi humalatilasta seurannut sammuminen lumihankeen on hengenvaarallista. Yksi Vantaalla esiintyvän päihteitä käyttävän lapsijoukon lapsista oli jouduttu viemään ambulanssilla sairaalaan juuri tällaisen lumihankeen sammumisen vuoksi.

Alkoholin myyminen, välittäminen ja mainostaminen alle 18-vuotiaille on kiellettyä. Väkevien alkoholijuomien ikäraja on 20-vuotta. Ikärajoitukset perustuvat turvallisuuteen; nuorella on suurempi riski saada alkoholimyrkytys ja alkoholin käyttö vaikuttaa nuoren kehitykseen. Myös tapaturmien ja väkivallan riski kasvaa humalassa.

Alkoholi
Alkoholin myyminen, välittäminen ja mainostaminen alle 18-vuotiaille on kiellettyä.

Keskustele nuoren kanssa päihteistä – ja kuinka niistä voi kieltäytyä

Ryhmäpaine on valtava tekijä lähteä mukaan erilaisiin kokeiluihin. Paineen kasvaessa päihteistä ja niiden kokeilusta kieltäytyminen voi olla haastavaa ja nuoren mielestä noloa. Nuoren kanssa on hyvä puhua alkoholin ja huumausaineiden vaikutuksista ja siitä, kuinka eri päihdeaineista voi kieltäytyä. Kannattaa keskustella siitä, mitä voi tapahtua, jos yrittää saada tuntemattomia hakemaan päihteitä.

Vanhemman on ensisijaisen tärkeää luoda lapselle turvallinen ilmapiiri kotona keskustella asioista. Nuoren on hyvä tietää, että kotiin voi aina tulla ja asioista voi keskustella oli tilanne mikä tahansa.

Voi tulla tilanteita, jolloin nuori on paikassa, jossa käytetään päihteitä. Saattaa olla kotibileitä tai alkoholikokeiluja muuten vain. On tärkeää käydä keskustelua siitä, miten toimia jos ystävä on juonut liikaa tai sammuu.

Ennaltaehkäisy

Ikävien tilanteiden riskiä voi pienentää tai jopa ennaltaehkäistä. Muutamia huomioon otettavia asioita ovat:

  • Kenen/keiden kanssa lapsi liikkuu
  • Lapsen kavereihin ja mahdollisuuksien mukaan heidän vanhempiinsa tutustuminen
  • Missä lapsi on tai kenen luona
  • Kotiintuloajat ja niiden noudattaminen
  • Rahankulutuksen seuranta

Lue: Lapsen peliriippuvuus

Lue: Lapsen transsukupuolisuus

 

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 8-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös