Tanssi

Lasten harrastukset – Milloin on oikea aika aloittaa harrastaminen?

Lasten harrastukset – Milloin on oikea aika aloittaa harrastaminen?

Lasten harrastukset ja niiden aloituksen ajankohta tulevat väistämättä vastaan jossain vaiheessa ainakin ajatustasolla. Mikä olisi sopiva harrastus omalle lapselle ja milloin kannattaisi aloittaa ensimmäinen harrastus.

Harrastamisen voi aloittaa jo vauva-aikana. Vauvan kanssa voi harrastaa esimerkiksi vauvauintia, värikylpyä tai vauvamuskaria.  Sen lisäksi, että harrastukset tukevat vauvan kehitystä sekä vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutusta, on harrastus myös oiva tapa vanhemmalle tutustua uusiin samassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin.

Lue: Vauvan kehitys

Harrastuksen valitseminen lapsen kiinnostuksen kohteiden mukaisesti

Lapsen kasvaessa hänen luonteensa ja kiinnostuksen kohteet alkavat tulla esiin selvemmin. Innostuuko lapsi musiikista, soittamisesta ja tanssimisesta? Viihtyykö hän rauhallisesti piirtäen, maalaten ja askarrellen? Onko lapsi kova temppuilemaan, kiipeilemään ja toimimaan? Kiinnittämällä huomiota lapsen omiin kiinnostuksen kohteisiin ja häntä innostaviin asioihin on helppo miettiä harrastukseksi valittavaa suuntaa.

Lue: Lasten Teakwondo

Lapsille löytyy monipuolisesti vaihtoehtoja eri harrastusten parista. Oman asuinkaupungin sivulta löytää kunnan tarjoamia harrastusmahdollisuuksia. Kaupungin järjestämissä toiminnoissa on paljon liikuntaan ja musiikkiin painottuvia harrastusryhmiä. Ryhmät ja niiden vaativuusasteet jaetaan ikätason mukaisesti.

Lue: Fortdance

Aina kotona esiintyvät kiinnostuksen kohteet eivät välttämättä ole sitä, minkälaisen harrastuksen parissa lapsi viihtyy parhaiten. Sopivimman harrastuksen löytää vain kokeilemalla eri juttuja. Itse muistan lapsena ja nuorena kokeilleeni monia eri harrastuksia, joita löytyy hyvin laidasta laitaan. Olen ollut muun muassa satubaletissa, ratsastuksessa, kuorossa, teatterissa, kuntonyrkkeilyssä ja useassa eri tanssiharrastuksessa.

Lasten harrastukset
Baletti on yksi hyvin yleisistä ensi harrastuksista lapselle

Aina ei ole pakko harrastaa mitään

Oman tyttäreni täyttäessä 3-vuotta, veimme hänet kokeilemaan Show kids -tanssia. Musiikista pitävän ja tanssista nauttivan lapsen harrastuksen suunta tuntui olevan helppo ja selvä valinta. Kotona rennon ja reippaan tytön luonteen vastakohta on kuitenkin äärimmäinen ujous ja arkuus uusia tilanteita kohtaan. Näin ollen myös tutustumistunnilla tanssiharrastuksen pariin seisoimme jähmettyneenä salin reunalla vain katsoen muita.

Hetken tuntia seurattuamme tyttö tahtoi pois. Se, että hän olisi jäänyt saliin yksin tai osallistunut tunnille oli käytännössä turha toivo. Eikä siinä ole mitään väärää. Päätimme jättää harrastuksen aloittamisen myöhemmälle ja kokeilla uudelleen vasta sitten kun tyttö on siihen valmiimpi. Harrastamisen sijaan teemme monipuolisesti eri juttuja kotona ja muualla ympäristössä.

Lue: Lapsen mielikuvitus

Lue: Musiikin vaikutus lapsen kehitykseen

 

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 8-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös