vasynyt aiti

Tässä syy, miksi olet väsynyt äiti!

Tässä syy, miksi olet väsynyt äiti!

Oletko äiti ja oletko väsynyt? Ei mikään ihme, sillä amerikkalaisen tutkimuksen mukaan äidit työskentelevät keskimäärin 98 tuntia viikossa. Se vastaa kahta ja puolta kokopäivätyötä. Liekö kovin kummallinen juttu, että lopputuloksena on väsynyt äiti?

Tutkimuksen mukaan äitien työpäivä alkaa keskimäärin kello 6:23. Työnteko, lastenhoito ja kotityöt jatkuvat lähes keskeytyksettä aina kello puoli yhdeksään saakka illalla. Tämä tarkoittaa 14-tuntisia työpäiviä ja 98-tuntisia työviikkoja. Kuulostaako tutulta?

Keskivertoäiti saa päivittäin niin sanottua omaa aikaa vain vähän reilun tunnin verran. Jos hän on onnekas, sillä välillä vapaa-aikaa ei löydy sitäkään vähää. Ellei sitten lasketa mukaan niitä kuuden tunnin yöunia, jotka vieläpä keskeytyvät pahimmillaan monta kertaa yössä.

Käytännön työn lisäksi äitejä kuormittaa niin sanottu metatyö. Metatyö tarkoittaa esimerkiksi sitä, että joku huolehtii siitä, että lapsilla on sopivankokoiset välikausivaatteet ja ehjät kumisaappaat, lapsille järjestetään syntymäpäiväjuhlat, taapero on ilmoitettu ajoissa päiväkerhoon, harrastuksiin on tehty ajoissa ilmoittautumiset, joku muistaa päiväkodin lelupäivän ja niin edelleen. Metatyö on siis ajatustyötä ja asioista huolehtimista. Se on työtä, jota ei välttämättä tiedosta ja huomaa eli se on usein näkymätöntä työtä. Työn määrää ei huomaa, jos sitä ei itse tarvitse tehdä. Yleisen keskustelun perusteella äidit ovat perheissä suurimpia metatöiden suorittajia, kaiken muun ohessa.

vasynyt aiti

Miten meillä Suomessa?

Tekevätkö suomalaisäidit yhtä paljon töitä kuin amerikkalaisäidit? Laadimme epätieteellisen kyselyn, jonka avulla haluamme selvittää suuntaa-antavasti suomalaisvanhempien ajankäyttöä. Vastauksia tuli yhteensä 313 kpl, joista 13 kpl miehiltä.

Suurimmalla osalla vastaajista oli kaksi lasta (44,6 %) tai yksi lapsi (35,9 %). Ajankäyttöä arvioitaessa suurin osa vastaajista vastasi nukkuvansa 6-8 tuntia vuorokaudessa (55,3 %) tai 4-6 tuntia (35,1 %). Miesten vastauksissa yleisin unimäärä oli 4-6 tuntia (53,8 %) ja 6-8 tuntia (30,8 %).

Lastenhoitoon käytettiin aikaan yleisimmin 4-6 tuntia vuorokaudessa (34,2 %) tai 2-4  tuntia (18,8 %). Miesten yleisimmät vastaukset olivat 0-2 tuntia (38,5, %) ja 4-6 tuntia (38,5 %).

47,6 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä kotitöihin aikaa vuorokaudessa 2-4 tuntia ja 36,4 prosenttia ainoastaan 0-2 tuntia. Miehistä 61,5 prosenttia vastasi käyttävänsä kotitöihin aikaa enintään 2 tuntia vuorokaudessa.

Ansiotöihin käytettiin aikaa yleisimmin 0-2 tuntia (39,0 %) ja 6-8 tuntia (24,3 %). Kyselyn miesvastaajat tekivät ansiotöitä 4-6 tuntia (38,5 %) tai 6-10 tuntia (38,5 %).

Jopa 84,7 prosenttia vastaajista ilmoitti, että vapaa-aikaan kuluu keskimäärin 0-2 tuntia vuorokaudessa. Miehillä vastaava prosenttiosuus oli 69,2.

Mihin muuhun vanhemmilla kuluu aikaa?

”Omaa aikaa on käytännössä polttopuiden haku sisälle, matkat töihin ja takaisin sekä kotitoimistossa laskujen maksu.” (mies)

”Lasten puheterapia, fysioterapia, toimintaterapia ja lomakkeiden täyttäminen näihin liittyen. Oman työn mainostaminen ja laskuttamiseen liittyvät paperityöt. Kotona menossa laaja homeremontti joka tehdään pääosin itse töiden ohessa.” (nainen)

”Metatyö vie yllättävän paljon aikaa. Lisäksi hoidan 16-vuotiaan esikoisen asiat. Koulun Wilma on yksi kirous. Ei minulla ole omaa aikaa kuin iltaisin lasten mentyä nukkumaan,mutta olen silloin niin väsynyt, etten jaksa tehdä sitä mitä haluaisin.” (nainen)

”Esim. ostoslistan teko, lasten vaatteiden organisointi, huolehtiminen ja järjestelyt, lasten harrastuskuljetukset, päivähoitokuljetukset jne. Aikaa joka ei ole oikein kotityötä mutta ei lastenhoitoakaan suoranaisesti.” (nainen)

”Puhelimella neppailuun oikeiden asioiden lisäksi.” (nainen)

”Päiväkotimatkat, koirien ulkoiluttaminen, yksin lapsen hoito, metatyö, kostonhaluisen exän oikeuskäsittelyyn valmistautuminen, ylempi AMK opinnot.” (nainen)

väsynyt äiti

Muita kommentteja lapsiperheiden ajankäyttöön liittyen:

”Eipä tätä elämiseksi voi sanoa. Kiire alkaa aamusta, pitää ehtiä viedä lapset päiväkotiin, ehtiä töihin, töistä kaupan kautta hakemaan lapset, ruokaa pöytään. Lapset kiukkuisia ja väsyneitä päiväkotikaaoksen jälkeen. Iltapala ja lapset nukkumaan, koti kuntoon ja onkin jo aika mennä nukkumaan. Koen äärimmäisen huonoa omaatuntoa, että lasteni lapsuus menee hukkaan.”

”Toivon että joku päivä ihmiset ketkä eivät hoida kotona lapsiaan ymmärtäisivät että rankin työ sekä vastuullisin on lasten kasvatus. Siitä työstä ei ole lomaa eikä se lopu siihen kun mies tulee kotiin. Aliarvostettu työ johon olen omalla kohdallani osasyyllinen. Kaikesta huolimatta päivääkään en vaihtaisi pois ja rakastan lapsiani yli kaiken.”

Omaa aikaa on yleensä lasten nukkumaanmenon ja oman nukkumaanmenon välissä 1-2 tuntia, riippuen paljonko nipistän yöunista. Joskus harvemmin puoli tuntia pikkukakkosen aikana lisäksi, mutta yleensä se aika menee kotitöihin. Enemmän se meillä menee niin, että mies makaa sohvalla ja ”katsoo” lasten kanssa pikkukakkosta ja minä siivoan keittiötä tai laitan pyykkejä tms.”

”Myös yli 10-vuotiaat lapset kuormittavat ja tarvitsevat/vaativat aikaa. Yhden lapsen läksyjen tekoon voi mennä 2 h päivässä. Asioiminen kodin ulkopuolella, kauppa, kela, lääkärit yms. sekä erilaisten lappujen hakemusten täyttäminen voivat viedä useita tunteja viikossa. Wilmaviestien lukeminen ja niihin vastaaminen.”

”Omaa aikaa päivässä on käytännössä bussimatkat töihin.”

Yöunet jää usein liian lyhyiksi ja ne keskeytyvät vähintään 2 kertaa, usein yli 5 kertaa. Kotona olen lapsen kanssa ja puoliso tekee 3-vuorotyötä ja on siksi melko paljon pois kotoa, jolloin vietän hyvin suuren osan päivästä lapsen kanssa/lasta hoitaen, keskimäärin varmaankin 9 tuntia. Metatyötä on aika tavalla myös!”

”Äiti saa olla väsynyt, mutta tarvitseeko hänen olla? Ja se, että kun äiti on kipeä, kuka silloin hoitaa lapset ja huolehtii äidistä, no äiti. Koska mies ei voi jäädä kotiin, koska äiti on jo kotona. Siis se vasta on väärin!”

”4-,7- ja 8-vuotiaat lapset, vanhemmilla kokopäivätyöt, äidillä monimuoto-opiskelu amk, paljon harrastavat lapset (mm. kilpaurheilu). Yhtälö on lähinnä mahdoton, jos haluaa itse pysyä henkisesti ja fyysisesti kunnossa, mutta tähän yhteiskunta ihmisiä ajaa. Jos teet vain yhtä asiaa kerrallaan olet laiska ja saamaton.”

Lue lisää:

Vauva leikkii välillä yksin- hyvä niin, et ole huono vanhempi!

Lapsen kyselykausi – Miksi te halusitte lapsia?

Uunifetapasta – Yliväsyneen äidin pelastus

Sujuva perhe-elämä – tulisiko lapsiarjesta sittenkin nauttia?

Isän rooli perheessä – Isä olet kultaa

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös