Lapset

Lapsen kyselykausi – Miksi te halusitte lapsia?

Lapsen kyselykausi – Miksi te halusitte lapsia?

Lapsen kyselykausi on kehitysvaihe, joka kuuluu jokaisen lapsen kognitiiviseen kehitykseen. Kognitiivinen kehitys tarkoittaa tiedon vastaanottamisen, käsittelyn ja varastoinnin kehittymistä. Ensimmäinen kyselykausi esiintyy noin kaksi vuotiaana, jolloin pääpaino kysymyksissä on ”mikä”. Toinen kyselykausi jakautuu kahteen osaan, joista ensimmäinen alkaa noin kolmevuotiaana ja toinen 5-6 -vuotiaana. Tällöin kysymykset ovat ”miksi”.

Kolmevuotiaat ovat jo kovia kyselemään, tutkimaan ja matkimaan toisten puhetta. Uudet sanat ja niiden taivutus sekä lauserakenteiden oikeanlainen sijoittaminen ovat osa kolmevuotiaan kielellistä kehitystä.

Lue myös: Lapsen kehitys

Kyselykausi tuo hauskoja ja haastavia tilanteita

Jokainen vanhempi saa kokea lapsen kyselykauden tuomat hauskat ja haastavat hetket. Kyselykauteen liittyy vahvasti lapsen kiinnostus erilaisista asioista sekä niiden syy-seuraussuhteista. Joskus kysymystulva tuntuu loputtomalta ja lapsi kaipaa perusteluja kysymyksiensä vastauksille. Vaikka loputtomat kysymykset saattavat joskus turhauttaa, vanhemman on hyvä vastata lapselle selkeästi ja ytimekkäästi juuri kysyttyyn kysymykseen.

”Miksi te halusitte lapsia?” – Poika 6v.

Kyselykauden alkaessa noin kolmevuotiaana, lapsen kiinnostus sukupuolten välisiin eroihin kasvaa. Lapsi voi kysellä tyttöjen ja poikien välisistä fyysisistä eroavaisuuksista, kuten erään kolmevuotiaan tytön tavoin ”äiti, milloin minulle kasvaa pippeli?”. Lapset kiinnostuvat myös siitä, kuinka vauvat syntyvät ja miten he päätyvät äidin vatsaan. Näihin kysymyksiin on hyvä vastata helpoin ja lapsen ymmärtämin sanoin.

Lapsen kyselykausi
Joskus lapsen kysymystulva saattaa tuntua loputtomalta.

Myös vaikeiden asioiden käsittely on osa kyselykauden tuomia keskusteluja. Kuolemaan liittyvät kysymykset ovat haasteellisia selittää lapsen ymmärtämin tavoin. Tyttäreni vaarin koira jouduttiin lopettamaan ja asiasta käytiin tytön kanssa keskustelua. Koira oli niin vanha ja sairas, että meni taivaaseen. ”Miksi koira on taivaalla ja millä pilvellä?” on kysymys, johon saa vastata useita kertoja.

”Miksi koira on taivaalla ja millä pilvellä?” – Tyttö 3v.

Kuinka paljon itse tietääkään asioista

Kyselykausi on myös oiva tapa huomata, kuinka paljon tai vähän itse vanhempana tietää asioista. ”Miksi lentokoneet lentää taivaalla?”, ”Miksi on ilta?”, ”Miksi on pimeätä”?, ”Miksi koiralla on häntä?”. Vastausten myötä lapsi lisää vettä myllyyn muutamalla miksi-lisäkysymyksellä ja mahdollisesti vielä tarkentavalla ”mitä se tarkoittaa” -haasteella.

Välttelen ympäripyöreitä vastauksia. Niin paljon kun tahtoisinkin vastata lapselle jokaiseen kysymykseen mahdollisimman kattavasti ja tarkasti, välillä vain oma tieto-taito loppuu kesken. Vaikka kovasti koitin itselleni uskotella, etten tulisi koskaan vastaamaan näin, olen sortunut muutamaan otteeseen vastaamaan juuri niillä pahimmilla mahdollisilla tavoilla, eli ”koska asia nyt vain on niin” tai ”koska äiti niin sanoo”.

Lue myös: Vertaistuki äitiydessä

 

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 9-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös