Rotavirusrokote oireet

Rotavirusrokote oireet – Kokemuksia puolesta ja vastaan

Rotavirusrokote oireet – Kokemuksia puolesta ja vastaan

Rotavirusrokote oireet saattavat muistuttaa lievää rotavirustautia. Rotavirusrokote ehkäisee rotavirusten aiheuttamaa rajua suolistoinfektiota, jonka oireina ovat oksennus, ripulointi ja kuume. Rotavirus tarttuu herkästi suoraan käsien välityksellä, sekä esimerkiksi leikkikaluista ja muualta ympäristöstä, jossa se voi säilyä päiviä. Rotavirustaudin itämisaika on noin kaksi viikkoa.

Rokotusohjelmassa käytettävä RotaTeq-rokote sisältää eläviä, taudinaiheuttamiskyvyltään heikennettyjä viruksia, apuaineina ovat suolat, sokerit ja puhdistettu vesi. THL suosittaa, että lapsi rokotetaan 2, 3 ja 5 kuukauden iässä.

Lue myös: Vauvan kehitys

Rotavirusrokotteen sopivuus ja haitat

Rotavirusrokotteen oireina voi esiintyä esimerkiksi ilmavaivoja ja pulauttelua, sekä ärtyneisyyttä ja kuumeilua. Harvinaisempia oireita voivat olla ripuli, vatsakivut ja ihottuma.

Rokotetta ei saa antaa lapselle, jolla on ilmennyt anafylaksia, eli vakava allerginen reaktio edellisen annoksen jälkeen. Muita syitä rokotteen pois jättämiselle ovat heikentynyt vastustuskyky sairauden tai sen hoidon takia, aiemmin ollut suolentuppeuma tai synnynnäinen ruoansulatuskanavan epämuodostuma, joka saattaa altistaa suolentuppeumalle, sekä sakkarooseihin liittyvä sokerien käsittelyhäiriö suolessa.

Lue myös: Sikiön kehitys

Vauva
Lapsi rokotetaan yleensä 2, 3 ja 5 kuukauden iässä

Kokemuksia rotavirusrokotteen sivuvaikutuksista

Rotavirusrokote oireet ovat yksilöllisiä. Toisille lapsille ei tule rokotteesta sivuvaikutuksia, toiset reagoivat rokotteen haittoihin voimakkaammin. Monet vanhemmat ovat jakaneet kokemuksiaan rotavirusrokotteesta ja sen vaikutuksista niin puolesta kuin vastaan. Kokemuksien perusteella rotavirusrokote on aiheuttanut vauvoilla muutaman viikon kestäviä vatsakipuja, sekä löysää ja vihertävää ulostetta. Osa vauvoista on saanut voimakkaita puklaus- ja oksennuskohtauksia rokotteen ottamisen myötä.

Harvinainen, mutta mahdollinen rokotteen sivuvaikutus on suolentuppeuma. Suolentuppeumassa osa suolta työntyy viereisen suolenosan sisään. Tällöin suolen seinämät hankautuvat toisiaan vasten, ne turpoavat ja suoli tukkeutuu. Suolentuppeumaa esiintyy erityisesti 3-12 kuukauden ikäisillä vauvoilla. Eräs äiti kertoo rokotteen aiheuttaneen kahdelle lapselle veriripulia ja kolmannelle lapselle suolitukoksen, jonka seurauksena lapsi pystyi ulostamaan ilman kipuja ja itse spontaanisti vasta 7 kuukauden iässä.

Suolentuppeuman oireita ovat muun muassa yleiskunnon lasku ja vatsan turvotus, verinen, vetinen tai limainen uloste, oksentelu sekä kovat toistuvat kouristusmaiset kipukohtaukset.

Lue myös: MPR-rokote oireet

Lue myös: Lapsiperheen matka-apteekki ja rokotukset

Lue myös: D-vitamiini hyödyt

Lue myös: Maitohappobakteeri lapselle

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös