ikäero

Lasten iso ikäero – uhka vai mahdollisuus: 5 ehdotonta plussaa

Lasten iso ikäero mietityttää

Iso ikäero mietitytti aluksi meitä kumpaakin miehen kanssa. Meillä vanhimman ja nuorimman lapsen välillä on 16 vuotta ikäeroa ja keskimmäisen sekä nuorimman välillä 12 vuotta.

Usein raskausaikana ja ennen sitä mietin, miten hullua on lähteä tähän rumbaan uudestaan ja aloittaa kaikki ihan alusta.

Elämä alkoi olemaan jo helppoa, tosin murrosikä kolkutteli keskimmäisen ovea ja esikoinenkin oli juuri ja juuri päässyt pahimman yli.

Yöt olivat kokonaisia ja päivisin kuuli oman äänensä. Kaikki osasivat lukea, kirjoittaa, pukea ja kulkea yksin.

Oli aikaa itselle niin paljon kun halusi, ainakin melkein. Vauva-aika oli jotain kaukaista, pölyinen muisto ja päiväkotiajasta tuntui olevan ikuisuus.

Koulun ensimmäiset vanhempainillatkin olivat tapahtuneet aikaa sitten. Yläkouluun ja lukioon oli jo tutustuttu. Taaperoikä oli kaiku eilisen muistoissa.

Silti löysin itseni silittelemästä pieniä vaatteita ja yhtäkkiä sitterin ominaisuudet olivatkin tärkein asia siihen kohtaan.

iso ikäero

Iso ikäero ei ole vain vuosia

Kaikesta huolimatta jotain puuttui ja nyt tiedämme, kuka se oli. Huhtikuussa perheestämme tuli kokonainen, kun pieni tyttö saapui ja pyöräytti koko arjen päälaelleen, eikä kukaan pistänyt vastaan.

Elämä muuttui taas, koko perheen kemiat tärähtelivät omille paikoilleen ensimmäisten kuukausien aikana.

Välillä pehmeästi laskeutuen, välillä pommin lailla räjähtäen.  Kaikki ottivat omat paikkansa uudessa järjestyksessä.

12-vuotiaasta pikkusiskosta tuli isosisko ja isosiskosta tuli kaikkein isoin. Elämä alkoi uusin hengenvedoin.

Iso ikäero paljastui kaikesta huolimatta erittäin hyväksi ja monet haasteet muuttuivat vain asioiksi, jotka pitää rakentaa uusiksi.

Asenne on se mikä ratkaisee ja jos asioita ei voi muuttaa – koska sellaisiakin on – voi vain muuttaa miten niitä lähestyy.

Välillä on haastavaa vastata murrosikäisen tarpeisiin ja samaan aikaan pienen lapsen haluihin, mutta toisaalta milloinpa haasteita ei olisi?

iso ikäero

Iso ikäero mahdollistaa erilaisen vauva-ajan

Oli ihanaa, kun sain nuuhkutella vastasyntynyttä ihan rauhassa, ja nukkua hänen kanssaan jos nukutti. Sain mennä vauvan ehdoilla ja rytmin mukaan, sitä osasi arvostaa.

Välillä tytöt tekivät ruoankin valmiiksi ja hoitivat arjen asioita miehen kanssa.

Sain keskittyä pieneen ihmeeseen aivan täysillä ja se tulikin tarpeeseen ison ikäeron takia, kun kaikki oli enää kaukaisesti tuttua.

Kuitenkin koko ajan tiedosti, kuinka ohimenevää aika on ja nauttikin vauva-ajasta aivan erilailla kuin nuorempana. Nyt mukana oli myös kolmannen lapsen tuoma varmuus, joka loi oman bonuksensa päiviin.

Tässä 5 ehdotonta plussaa isosta ikäerosta

#1. Voit käydä kaupassa/suihkussa tai hakemassa postin ja jättää kirpun hetkeksi siskojen silmien alle. Varsinkin nyt kun lapsi on lähemmäs vuoden  hän nauttii selvästi päästessään isonsiskon huoneeseen, edes hetkeksi.

#2. Miehen kanssa onnistuu myös välillä kahdenkeskinen saunominen kun isosiskot on valjastettu vahtihommiin. Tämä on erittäin tervetullut hyppy hetkelliseen kaksinkeskiseen aikaan.

#3. Välillä voit katsoa vaikka elokuvaa kun isosisko leikittää ja syöttää.  Tätäkin oppii arvostamaan taas ihan uudella innolla vauvavuoden aikana.

#4. Saat nukkua vauvan kanssa kun isommat ovat koulussa ja muissa puuhissa. Se on mahtavaa! Vähän kuin esikoisen aikaan.

#5. Koko perhe hoivaa vauvaa. Sekin on suunnattoman iso apu kun joskus pääset vain vaikka vessaan kun siskot leikkittävät pikku kirppua.

Lue myös:

Jenni Skyttä-Forssell

Kirjoittaja on kolmen tytön äiti ja Lapsiarkea Median sisällöntuottaja sekä bloggaaja.

Aikaan sidotut -blogi käsittelee arjen asioita pohtivalla ja herkällä otteella.
Jennille tärkeitä asioita ovat kokonaisvaltainen hyvinvointi arjessa sekä itsensä huomioon ottaminen kiireen keskellä.
Ruuhkavuosien reseptit (Ruuhkikset) taas tarjoaa reseptejä ja vinkkejä kiireisen arjen keskelle.

Haluatko jakaa oman hyvän fiiliksesi avaimet?

Ota yhteyttä: jenni@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös