tihean imun kaudet

Tiheän imun kausi – Näillä ohjeilla selviät imetysmaratonista

Tiheän imun kausi – Näillä ohjeilla selviät

Tiheän imun kausi vaatii äidiltä voimavaroja. Jotkut äidit saattavat luulla, ettei äidinmaitoa tule riittävästi, kun vauva asuu rinnalla.

Vauva on kuitenkin siitä viisas olento, että hän varmistaa tiheän imun avulla maidonsaannin riittävyyden jatkossakin.

Tiheän imun kaudella vauva saattaa olla normaalia itkuisempi ja tyytymättömän oloinen. Kannattaa ottaa aikaa pesimiselle ja ihokontaktille. Se edistää imetystä.

Tutkimusten mukaan tiheilä imetyksillä on yhteys imetyksen pidempään kestoon.

Tiheän imun kausi varmistaa riittävän maidontuotannon

Tiheän imun kausia tulee useita ensimmäisen puolen vuoden aikana. Useimmiten kaudet ajoittuvat 3 ja 6 viikon sekä 3 ja 6 kuukauden ikään.

Tankkausjakso voi kestää muutamasta päivästä jopa yli viikkoon. Vauvan ensimmäiset viikot saattavat olla tauotonta imetystä.

tihean imun kausi

7 vinkkiä tiheän imun kaudesta selviytymiseen

  1. Hyväksy tilanne
  2. Syö ja juo riittävästi
  3. Lepää aina kun voit
  4. Järjestä itsellesi viihdykettä
  5. Hakeudu muiden imettäjien seuraan
  6. Pyydä apua puolisolta, ystäviltä ja sukulaisilta arjen pyörittämseen
  7. Nauti vauvan läheisyydestä, hän kasvaa nopeasti

Tiheän imun kausi – Rento asenne auttaa

Kannattaa asennoitua tiheän imun kauteen rennosti. Kannattaa ottaa siitä kaikki irti ja katsoa vaikka elokuvia, lukea kirjoja tai kuunnella äänikirjoja.

Torkkua kannattaa vauvantahtisesti. Energiansaannista ja nestetasapainosta pitää huolehtia, joten muista syödä ja juoda.

Jos ympärillä on muita lapsia kannattaa pyytää rohkeasti apua lasten hoitoon ja arjen pyörittämiseen.

Loppujen lopuksi tiheän imun kausi on lyhyt aika, vaikka se väsyneenä saattaa tuntua raskaalta. Kun tietää sen kuuluvan asiaan siihen suhtautuu eri tavalla.

Me tytöt pötkötellään sängyssä

Meidän Taika on nyt hiukan yli kolme kuukautta. Neidillä on selvästi tiheän imun kausi. Lähetin kolme- ja kuusivuotiaat vilkkaat pojat mieheni kanssa yökylään mummille piparkakkutaloa leipomaan.

Katsoin vauva sylissä kaksi elokuvaa herkutellen suklaalla. Kello 18 menimme yöpuulle ja nousimme klo 6. Näiden 12 tunnin aikana neiti söi kuusi kertaa.

Oloni on kuitenkin kohtuullisen pirteä, koska levossa oloaikaa kertyi riittävästi.

Lue tästä Imetysopas – Imetyshetken tulee olla rento äidille ja vauvalle

vauva 3kk

Imetysvaatteet helpottavat liikkumista tiheän imun kautena

Viime kuussa olimme Dubaissa matkoilla ja sielläkin oli aika tiheää imetystä. Onneksi mukana oli imetysvaatteita, joten pystyin ruokkimaan lasta jopa lentokentän turvatarkastuksessa aiheuttamatta suurta hämmennystä.

Jos imetysvaatteet kiinnostavat tässä on OzBabyn kanssa yhteistyössä tehty artikkeli: Imetysvaatteet – Kannattaako imetysvaatteita hankkia?

imetys

Rotavirusrokote annetaan tiheän imun kautena

Toinen Rotavirusrokote annetaan yleensä samoihin aikoihin 3kk tiheän imun kauden kanssa. Me siirsimme normaalisti 2kk iässä annettavaa rokotetta Dubain matkan takia 3kk ikään.

Meidän neidille rotavirusrokote oireet jäivät vähäisiksi. Lähinnä ilmeni vähän enemmän ilmavaivoja. Jos lapselle tulee rotavirusrokotuksesta oireita auttaa imetys lapsen oloon myös niiden osalta.

Lue myös Imetystarinoita – Vinkkejä äideiltä äideille

Lue myös Vauvan nukkuminen perhepedissä ja yöimetys

Imetyksen tuki ry

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös