sydanyhteys

Sydänyhteys merkitsee lapselle nähdyksi tulemista

Sydänyhteys merkitsee lapselle nähdyksi tulemista

Sydänyhteys merkitsee lapselle nähdyksi tulemisen ja arvokkuuden kokemusta omana, ainutkertaisena itsenään.

Aikuiselle, vanhemmalle ja kasvattajalle se tarjoaa mahdollisuuden kokea sydänyhteyttä toiseen ihmiseen, tässä tapauksessa lapseen tai nuoreen.

Silloinkin kun arjessa, tapahtumien ja tunteiden mylläkässä, kaikki valo ja yhteys tuntuu väliltänne kadonneen, tämä yhteys on kuin takuu, lisenssikortti tietoisuuteen toisen olemassaolosta ja hyvän tahtomisesta.

Ilman kompassia, valottomalla reitillä, voit luottaa juuri tämän yhteyden olemassaoloon.

Miten sydänyhteys rakennetaan?

Miten ja milloin tämä sydänyhteys sitten syntyy, miten sellainen rakennetaan? Ihan jokaisessa hetkessä. Jokainen kosketus, katse tai puhe on mahdollisuus yhteyden siemeneen.

Kaikki arjen pienet hetket merkitsevät, ihan raskausajasta lähtien.

Tapa millä me puhumme, kosketamme ja sanattomasti luomme yhteyttä pienokaiseen rakentavat tuota yhteyttä. Yhteyden eteen kannattaa nähdä vaivaa tekemällä tietoisesti töitä – olemalla tietoinen omasta vastuusta yhteyden vaalijana.

Voimme katsoa arvostaen ja lempeästi. Voimme kuunnella lasta, olla hänelle aidosti läsnä, koskettaa myönteisesti ja puhua kunnioittaen ja arvostavasti.

Viestittämällä lapselle, että aikuinen kuulee hänen syvimmät tarpeensa ja olemalla viime kädessä aina lapsen puolella teemme tietoisen valinnan rakentaa yhteyttä.

Kannattelemalla lasta hänen kivuissaan ja kuohuissaan viestimme turvaa. Juuri näinä hetkinä voimme aikuisina valita tuntea yhteyttä, sieltä sydämen tasolta tulevaa.

Sydämestä sydämeen. Kokemus tästä yhteydestä kertoo yhteyden olemassaolosta.

Oma sisäinen lapsemme tarvitsee myös huolenpitoa

Entäpä silloin, kun aikuisen oma kokemus on yhteydettömyys eli vaille jääminen tarpeidensa ja tunteidensa kanssa omassa lapsuudessaan?

Tällöin on hyvä alkaa selvittää oman sisäisen lapsensa tilaa, omia vaille jäämisiään.

Voimme tietoisesti hoivata itseämme ja kysyä, mitä sellaista voimme nyt aikuisena antaa itsellemme, jota emme lapsuudessamme omilta lähiaikuisiltamme saaneet.

Tarvitsemmeko turvaa, hellyyttä, kannustusta tai vaikkapa arvostamista omana itsenämme? Kaipaammeko sydänyhteyden tunnetta itseemme?

Kuulemalla ja katsomalla – olemalla läsnä oleva, välittävä ja turvallinen aikuinen omalle sisäiselle lapsellemme voimme antaa eheyttävän ja korjaavan kokemuksen huolenpidosta ja sylistä. Voimme kuulla syvimmät tarpeemme.

Milloinkaan ei ole myöhäistä alkaa rakentaa ja vahvistaa tätä rakkaudellista, aitoa yhteyttä omaan lapseen.

Yhteyden tarpeen tiedostaminen kutsuu läsnäoloon ja yhteyden rakentamiseen. Se kutsuu meitä olemaan rohkeasti paljaana ja keskeneräisenä läsnä toiselle, ehkäpä hämmentyneenäkin.

Uteliaisuuttakin tarvitaan, sekä tahtotilaa ja kiinnostusta ymmärtää toista, katsoa ja nähdä toinen.

Lapsen itsetunto rakentuu olemassaolon merkityksellisyydestä

Mikä sitten tekee tästä yhteyden olemassaolosta niin merkityksellisen? Lapsi tai nuori, joka kokee rakkaudellista, sydämen tasolla tapahtuvaa yhteyttä omaan aikuiseensa, kantaa sisällään varmuutta olemassaolonsa merkityksellisyydestä.

  • Hänen itsetuntonsa rakentuu tämän arvokkuuden tunteen varaan.
  • Hän näkee ja tuntee saman arvokkuuden myös toisessa ihmisessä.
  • Hänellä on tarve kokea samaa yhteyden tunnetta toiseen ihmiseen aitona, keskeneräisenä, haavoittuvana itsenään.
  • Hänellä on kyky ja sisäinen turvan tunne ja tarve olla näkyvä ja tulla näkyväksi.
  • Tämän hän sallii myös toiselle omalla aitoudellaan ja läsnäolollaan.
  • Hän haastaa toisia ihmisiä tulemaan näkyväksi ilmaisemalla kiinnostustaan ihmisyyteen ja jokaisen ainutlaatuisuuteen, välittämällä läsnäolollaan emotionaalista turvaa.
  • Ainutlaatuisuus ja erilaisuus ovat hänelle rikkaus, eivät uhka hänen omalle turvan ja arvokkuuden tunteelleen.

Vaalimalla, synnyttämällä ja tietoisesti antautumalla sydänyhteyteen toisen ihmisen kanssa parannamme omaa oloamme ja kasvatamme kokemustamme oman elämämme merkityksellisyydestä.

Yhteys kuuluu ihmisyyteen; se ilmenee tai on ilmentymättä, ihan kaikissa ihmissuhteissamme.

Minä haluan – ja valitsen tietoisesti – kokea tuon yhteyden, sen synnyttämän sanattoman lämmön ja rakkauden itsessäni. Nähdä ja aistia, kuinka olen sydämestä käsin yhteydessä sinuun, lapseeni.

sydanyhteys arotar minna katajamaki

Kirjoittaja: Arotar Minna Katajamäki Sydänyhteyden löytänyt ja siitä huumaantunut – sitä harjoitteleva, vaaliva, kolmen aikuisen lapsen äiti.

Lue myös:

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös