joululahja lapselle

Joululahja lapselle – kuinka monta on tarpeeksi?

Joululahja lapselle – kuinka monta on tarpeeksi?

Joulussa tärkeintä on yhdessäolo, rauha, ilo, hyvä ruoka ja kiireettömyys. Vai sittenkin ne joululahjat? Joululahja lapselle on monelle välttämätön juttu.

Olisiko joulun kulutusjuhlalle olemassa kuitenkin vaihtoehtoja? Miksi lapsille opetetaan jopa vauvasta lähtien, että joulussa tärkeintä on lahjojen saaminen?

Vauva ei tarvitse joululahjoja

Pieni vauva ei ymmärrä paketeista ja lahjoista tuon taivaallista. Miksi niin moni ostaa jopa vastasyntyneelle lapselle lahjoja? Eikö se riitä, että vauvalle hankkii kaikki tarpeelliset asiat, kuten vaatteet ja lastenvaunut?

Joskus vauvan lahjoja perustellaan sillä, että isommat lapset ihmettelisivät, miksei vauva saa lahjoja. Tilanteesta selviäisi aivan helposti kun vaan sanoisi, että Pirkko-Irmeli-vauva on vielä niin pieni, ettei hän ole osannut mitään lahjoja toivoa, eikä niistä mitään ymmärtäisi. Ongelma ratkaistu. Nimittäin 4-vuotias Urmas-Antero-isoveli tuskin osaa pahoittaa mieltään vauvan puolesta. Myös aikuisten lahjattomuuden voi selittää sillä, etteivät aikuiset tarvitse.

Lue lisää aiheesta: Onko täällä kilttejä lapsia?

joululahja lapselle

Joulussa on paljon kivaa lapsille

Joulun aikaan lasten kanssa on kiva leipoa pipareita ja joulutorttuja, laulaa joululauluja, avata joulukalenterin luukkuja, askarrella joulukortteja, ihmetellä jouluseimiä, käydä joulukirkossa, kuunnella tiernapoikia, tehdä joulusiivous, koristella koti ja joulukuusi ja niin edelleen.

Miksi ihmeessä lapsille pitää siis opettaa, että tärkeintä joulussa on valtava kasa lahjapaketteja?

Alle kouluikäisille 0-1 lahjaa

Jos 6-vuotias on joka joulu saanut 20 joululahjaa, on vaikea enää perustella lahjapakettien kohtuullisempaa määrää. Siksi lapset olisi hyvä jo alusta lähtien totuttaa siihen, etteivät lahjat kuulu jouluun tai niitä tulee jokaiselle kohtuullinen määrä, esimerkiksi yksi kappale.

Lapsi ei osaa synnynnäisesti toivoa kymmeniä lahjoja. Hän on onnellinen jo pelkästään joulun tunnelmasta, yhdessäolosta ja muihin jouluun liittyvistä kivoista asioista.

joululahja lapselle

Koululaiselle muutama tarkkaan harkittu lahja

Koululaiset osaavat jo vertailla saamiaan joululahjoja, joten silloin voi olla julmaa jättää lapsi kokonaan ilman lahjoja. Toisaalta Suomi monikulttuuristuu ja lapsella on todennäköisesti ystäviä, jotka eivät uskonnollisista syistä edes vietä joulua.

Jos koululaiselle kuitenkin haluaa ostaa lahjoja, kannattaa harkita yhtä tai muutamaa isompaa kimppalahjaa, jota koululainen on itse toivonut. Näin koti ei täyty taas turhanpäiväisestä krääsästä.

Mitä haittaa joululahjoista on?

Tässä vaiheessa saattaa herätä kysymys, että mitä väliä, vaikka käyttäisikin satoja euroja ostamalla läheisille joululahjoja.

Ensinnäkin turha kulutus on haitallista ympäristölle. Joulun jälkeen kierrätyskeskukset ja kirpputorit pullistelevat ei-toivottuja joululahjoja. Toisekseen suurimmalla osalla ihmisistä rahavarat ovat hyvinkin rajalliset. Joulua vietetään usein jopa velkarahalla. Voisiko rahat käyttää johonkin järkevämpään? Materia ei tuo onnea pitkällä aikavälillä. Kolmanneksi jouluhankinnat tuottavat stressiä ja ahdistusta kun joutuu pyörimään toppatakki päällä täpötäydessä kauppakeskuksessa ja anopin kaiman kummille ei vieläkään ole löytynyt sopivaa lahjaa.

Tee siis palvelus itsellesi ja ympäristölle, älä osta joululahjoja!

Nimimerkillä
Joulun ilo

 

Lue lisää:

Aineeton lahja lapselle – parhaat vinkit krääsättömiin lahjoihin!

Joulua pakoon ulkomaille – Tänä vuonna suuntana Los Angeles

Pojan huoneen sisustus ja uuden huoneen rakentaminen

Uudet nimet kalenteriin 2020

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös