doula

Doula tukena vauvamatkalla – Doulan tarina synnytyksestä

Doula tukena vauvamatkalla – Doulan tarina synnytyksestä

Doula Piia Heinonen: Doulan tarina – Pelkkää Taikaa

Taika-vauva on nyt 2 kuukautta. Synnytykseen valmistautuminen doulan näkökulmasta alkoi jo helmikuussa, kun messengeriin tuli kuvaviesti kahdesta viivasta raskaustestissä. Silloin alkoi odotus sekä valmistautuminen, myös minulla. Sain kunnian tulla valituksi doulaksi sekä koko raskauden tueksi Heidille sekä isälle. Olin ihmeissäni sekä onnellinen tulevien vanhempien puolesta, koska kyseessä oli luonnollinen hedelmöitys pitkän lapsettomuuden jälkeen. Siis pieni ihme lähestulkoon pelkkää Taikaa.

Raskausajan tukea vyöhyketerapialla

Kyseessä oli Heidin kolmas synnytys ja siihen valmistautuminen. Kolmanteen synnytykseen valmistautumisessa oli selkeää, mitä tällä kertaa aletaan työstämään sekä mihin ennen synnytystä vyöhyketerapia hoidoissa keskitytään. Kahdessa aikaisemmassa synnytyksessä ponnistusvaihe oli ollut pitkä verrattuna lyhyeen avautumisvaiheeseen ja tähän aloimme keskittymään heti alusta alkaen.

Vyöhyketerapiasta saa apua fyysisiin raskauden ajan kolotuksiin sekä myös henkiseen puoleen. Heidin kanssa aloitimme säännölliset vyöhyketerapiahoidot heti raskauden alusta lähtien. Ideaali tilanne onkin aloittaa vyöhyketerapeuttinen tukeminen raskauden aikana, jotta raskausajasta tulisi helpompaa niin mielen kuin fyysisten tuntemusten kannalta. Näin ollen vyöhyketerapia tukisi äitiä ja valmistaisi synnytykseen. Luottamus vyöhyketerapiaan tulisi jo raskauden aikana ja siihen on helppo tukeutua myös synnytyksessä. Vyöhyketerapia sekä doulan paikalla oleminen synnytyksessä saattaa vaikuttaa siihen ettei lääkkeellistä kivunlievitystä tarvita. Heidillä olikin suunnitelmissa ettei avautumisvaiheessa käytetä lääkkeitä vaan doula, tukihenkilö sekä tens ovat riittävät. Tämä oli Heidin sekä Jonnin ensimmäinen synnytys doulan kanssa.

Doula tarjosi säännölliset hoidot sekä keskustelut

Säännöllisillä tapaamisilla sekä hoidoilla keskityimme lantionalueen jumeihin sekä niiden heijastealueisiin koko keholla. Vyöhyketerapian näkökulmasta heijastealueita on monia ja niillä kaikilla on oman vaikutuksensa psyko, -fyysis, -sosiaalisesta näkökulmasta katsottuna. Meillä oli raskauden aikana tarpeeksi aikaa hoitaa tätä kokonaisuutta kunnolla. Pystyimme hoidoissa ottaa huomioon aina nyt hetken sekä miettimään ponnistusvaihetta ja availla jumeja lantion alueella sekä heijastealueilta.

rv 10 oireet

Supistelua, vuodelepoa sekä turhautumista

Kolmas raskaus ei ollut sen helpompi kuin kaksi aikaisempaakaan, mutta Heidillä oli vahva motivaatio muuttaa tämän kolmannen synnytyksen kaavaa sekä lyhentää ponnistusvaiheen kestoa. Aikaisemmissa synnytyksissä ponnistusvaihe on kestänyt reilusti yli tunnin. Synnytyskipujen osalta ponnistusvaihe on ollut pahempi kuin avautumisvaihe. Raskauden aikainen supistelu sekä ajoittainen vuodelepo ei luonnollisesti helpottanut alaselän kipuja, eikä lantion alueen jumeja itse raskausaikana, mutta synnytykseen valmistautumisella oli lopulta merkittävä vaikutus.

Paras päivä synnyttää, aurinkoinen ja lämmin päivä 13.9.2018

Synnytys alkoi naistenklinikalla 13.9. klo 9 aamulla suunnitellulla käynnistyksellä 3 päivää ennen laskettua aikaa.  Aikaisemmat synnytykset käynnistettiin myös onnistuneesti ensimmäinen Cytotecilla ja toinen kalvojen puhkaisulla. Käynnistyskokemus oli molemmilla kerroilla hyvä. Taikan syntymää kyllä odoteltiin ennenaikaisesti jo elokuulta lähtien, koska supistelua oli paljon ja voimakkaasti. Ihana tyttö päätti kuitenkin kasvaa vatsassa ja Heidi päätyi hyväksi koettuun synnytyksen käynnistykseen rankan odotusajan jälkeen.   

KIVUNLIEVITYS VYÖHYKETERAPIALLA – avautumisvaihe ja ponnistusvaihe

Synnytyksessä vyöhyketerapian avulla kipua lievitetään hieromalla ja kosketuksen kautta rentouttamalla. Hierominen kohdistuu jalkaterään ja jalkoihin, selkään, kämmeniin ja mahdollisesti kasvoihin ja leuan alueeseen, jos äänen käyttö ei rentouta kasvoja.

Hoidossa huomioidaan vyöhyketerapian näkökulmasta asiat, jotka valmistavat luonnolliseen synnytykseen sekä vahvistavat ja rentouttavat äitiä vastaanottamaan synnytyksen niinkuin se tulee. Vyöhyketerapialla lievitetään synnytyksen äärimuotoja, joita ovat esim. pitkittynyt avausvaihe tai mahdollinen syöksysynnytys. Vyöhyketerapia hoidolla vahvistetaan luonnollista rentoa synnytystä, molemmille. Apuna ja tukena kivunlievityksessä käytetään korvakuulia, magneetteja sekä painallusta.

Synnytys käynnistettiin Cytotecilla

Synnytys alkaa rauhallisesti, kun odotimme tovin odotusaulassa ennen huoneeseen pääsyä. Ensiksi tapasimme kätilön, kenen kanssa juteltiin synnytystoivelista läpi sekä kerrottiin aikaisempien synnytysten kulku. Heidin toivomuksena oli Cytotec-käynnistys, vaikka lääkäri halusikin ensiksi varmistaa onko ballongin laitto mahdollista. Pienen ikävän väännön jälkeen lääkäri suostui Cytoteciin ja se annettiin klo 11.15. Supistukset alkoivatkin nopeasti Cytotecin oton jälkeen. Juuri ehdittiin käymään lounaalla isän kanssa kahvilassa, samalla kun Heidi sai lounaan osastolla. Ruokailun jälkeen supistelu voimistui ja päätimme lähteä jäätelölle ulos aurinkoiseen ihanaa päivään ja samalla aktivoimaan supistuksia liikkeellä. Palasimme nopeasti takaisin osastolle rentoutumaan ja hieromaan.

Avatuminen eteni tunnissa ponnistusvaiheeseen

Heidillä oli hyvin jännittynyt sekä emotionaalinen mielentila avautumisvaiheen aikana. Kaksi aikaisempaa synnytystä olivat kulkeneet samanlaisessa kaavassa ja nopea avutumisvaihe oli tiedossa, mutta silti tuntui, että synnyttäjää ei kuunnella. Hierominen ja kosketus on tärkeää rentoutumisessa ja Heidi rentoutuikin ajoittain, kun oli tukea sekä joku muukin kertomassa miten aikaisemmat synnytykset ovat menneet.  Kello kahden jälkeen lapsivesi meni spontaanisti ja synnytyksen tahti muuttui. Olimme jo aikaisemmin pyytäneet päästä synnytyssaliin, koska nopeat aikaisemmat avautumisvaiheet olivat osoittaneet, että salissa oloaika on lyhyt ja toiveena oli päästä ammeeseen. Vesien menon jälkeen supistelu muuttui voimakkaammaksi sekä tuli tunne, että nyt alkaa olla jo kiire, jotta pääsisi ammeeseen. Kello 14.35 saimme luvan lähteä siirtymään synnytyssalia kohti ja kohdun avautuminen oli edennyt nopeasti kuten oli jo ennalta tiedetty.

Kävely synnytyssaliin oli rauhallinen. Heidi otti supistuksia vastaan muutaman minuutin välein ja saliin päästyämme pyysimme edelleen ammeen täyttöä. Olimme synnytyssalissa klo 15 ja otimme supistuksia vastaan tensiä käyttäen, hieromalla sekä ääntä käyttäen. Vesi valui ammeeseen hitaasti ja varmasti, mutta ei tarpeeksi nopeasti, koska jo 15.25 ammeen ollessa valmis oli myös Taika valmiina syntymään. Kohtu oli auennut täyteen 10 cm ja ponnistuksen tarve oli valtava.

synnytys

Ponnistusvaihe oli aiempaa nopeampi

Nyt oli edessä ponnistusvaihe sekä kuukausien valmistautuminen siihen. Ponnistusvaihe on Heidillä ollut huomattavasti kivuliaampi aikaisemmissa synnytyksissä, kuin avautumisvaihe. Nyt oli sama tilanne, mutta onneksi tsemppaus, sekä aikaisempi kuukausien valmistautuminen oli tuonut tulosta, koska Taika syntyi klo 15.49 noin 25 minuutin ponnistusvaiheen jälkeen. Heidi kokeili muutamaa eri asentoa ponnistaa, mutta parhaaksi asennoksi valikoitui puoli-istuva asento. Tähän asti Heidi oli ollut pystyssä koko avautumisvaiheen.  

Virkeä ihana Taika syntyi ja oli poikkeuksellisen valpas sekä vahvanoloinen. Hän ryömi rinnan päällä sekä alkoi heti etsimään ruokaa. Imetys alkoikin jo puolen tunnin jälkeen hakemaan muotoaan. Ihana odotettu tyttö oli saapunut siskoksi kahdelle veljelleen sekä äidin ja isän silmäteräksi. Koko Taikan tarina on ihme ja näin ollen pelkkää Taikaa <3

luomusynnytys

vastasyntynyt

piia heinonen
Minusta tuli Taikan kummi

Vyöhyketerapia kannattaa aloittaa raskauden aikana

Vyöheketerapia raskauden tukena auttaa monissa erilaisissa fyysisissä sekä henkisissä haasteissa raskauden aikana. Vyöhyketerapia hoidoissa pääsee rentoutumaan sekä puhumaan mieltä askarruttavista asioista. Hoidoissa käydään läpi mm. pelkoja synnytykseen sekä äitiyteen liittyvissä asioissa. Lievitetään stressiä sekä rentoutetaan kehoa. Vyöhyketerapia hoidon voi saada esim. synnytyksen alkaessa kotona/sairaalassa, vaikka ei koko synnytykseen halua tukihenkilöä mukaan. Teen kotihoitoja nopeissakin tapauksissa, jos aikatauluun vaan sopii. Silloin kannattaa olla puhelimitse yhteydessä.

Minä olen  doula, moderni vyöhyketerapeutti ja tällä hetkellä opiskelen hierojaksi. Olen kahden lapsen äiti ja ollut mukana monenlaisissa synnytyksissä. Hoidan paljon raskaana olevia, äitejä, vauvoja, puolisoita sekä lapsia. Otan vastaan pääkaupunkiseudulla ja teen myös kotikäyntejä. 

Doula Piia Heinonen: kokonaisvaltaista hyvinvointia ja vyöhyketerapiaa

Rentouttava raskausajan vyöhyketerapia 90min 80e
Vauvat 40€
Lapset 55€
Vyöhyketerapia 75min 70€
Doulaus paketti (sis. hoitoja, synnytyksen sekä tuen) 990€
Synnytyshoito kotona/sairaalassa 150€
Pikadoulaus 290€
Synnytyksiin liittyen ole yhteydessä puhelimitse 040 765 4078.

Lue myös Heidin synnytyskertomus tästä synnytyksestä

Lue myös Omega-3, raskaus, imetys ja lapsen kehitys

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös