jalkeisjuhlat

Maailmalla leviää uusi villitys – skippaa baby showerit ja järjestä jälkeisjuhlat!

Maailmalla leviää uusi villitys – skippaa baby showerit ja järjestä jälkeisjuhlat!

Vauvamaailmassa leviää nyt uusi villitys. Nimittäin perinteiset baby showerit, joita on vasta muutamien vuosien aikana Suomessakin opittu järjestämään, menettävät suosiotaan. Nyt on trendikästä järjestää juhlat vasta synnytyksen jälkeen, siis jälkeisjuhlat (postpartum party). Eikä mitkä tahansa juhlat, vaan kuusi viikkoa kestävät juhlat. Tosin kyseessä ei ole juhlat sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan avun organisointi tuoreille vanhemmille.

”Ei kiitos, ei me tarvita mitään, meillä on kaikki hyvin.” Onko tuttu lausahdus? Monille avun pyytäminen on vaikeaa ja ajatus siitä, että itse pitää jaksaa ja pystyä elää vahvana. Mitäpä jos seuraavalla kerralla rohkeasti ottaisit vastaan apua ja saisit kunnolla levätä synnytyksen jälkeen ja tutustua rauhassa uuteen perheenjäseneen? Lapsivuodeajan ei tarvitse olla rankkaa aikaa, sillä läheisten avulla siitä voi tehdä paljon helpompaa ja rennompaa.

Kuten baby showerit, myös jälkeisjuhlat ovat saaneet alkunsa Yhdysvalloissa. Jälkeisjuhlien avulla pyritään paikkaamaan tuoreiden vanhempien tuen puutetta lapsen syntymän jälkeen. Yhdysvalloissa esimerkiksi ei tunneta pitkiä äitiys- tai isyysvapaita, jolloin äidit saavat pärjätä vauvan kanssa isien työpäivien ajan heti aivan yksin. Vaikka Suomessa on moni asia paremmin kuin rapakon takana, niin jälkeisjuhlat voivat helpottaa vauva-arkeen siirtymistä myös meillä.

jalkeisjuhlat

Kuinka jälkeisjuhlat järjestetään?

Jälkeisjuhlien kanssa on tärkeää noudattaa muutamaa perussääntöä. Juhlien ei ole tarkoitus kuormittaa tuoreita vanhempia vaan päinvastoin helpottaa heidän arkeaan ja ehkäistä myös synnytyksen jälkeistä masennusta.

Aivan aluksi laadi vieraslista. Jo ennen synnytystä mieti tarkkaan, keitä haluat nähdä vauvan syntymän jälkeen. Selvitä heille, mistä jälkeisjuhlissa on kyse ja täsmennä, että ne kestävät kokonaiset kuusi viikkoa. Ei siis ole tarkoitus, että kaikki vieraat saapuvat samana päivänä.

Mieti, millaista apua saatat kaivata synnytyksen jälkeen. Arkea voi helpottaa esimerkiksi ruoanlaitto, siivous, pyykinpesu ja niin edelleen. Jos perheessä on jo ennestään lapsia, saatat kaivata apua heidän harrastuksiin viemisissä tai seuraa leikkipuistoon. Tarpeellista voi olla ihan vaan vauvanhoito sen hetken, että saat käytyä rauhassa suihkussa tai otettua päiväunet.

Seuraavaksi laadi aikataulu. Apuna voi käyttää esimerkiksi Google-kalenteria, johon merkitset toivotut vierailuajat. Et välttämättä halua, että väkeä viihtyy kodissasi aamusta iltaan, vaan haluat rajoittaa vierailut ja avut muutamalle tunnille. Samalla myös yhtäaikaista vierasmäärää voi rajoittaa. Aikataulua voi tarvittaessa päivittää ja merkitä ajankohtia, joihin toivoisit esimerkiksi ruokalähetystä tai pyykinpesua. Jokainen vieras varaa kalenterista itselleen sopivat ajankohdat ja tehtävät.

Lue lisää:

Baby Shower – Vinkkejä onnistuneiden juhlien järjestämiseen

Lullame – Tuudittava vauvanpatja

Synnytyksen käynnistyminen – Mistä tietää synnytyksen alkaneen?

Sairaalakassin sisältö – Mitä mukaan synnytykseen?

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös