D-vitamiini vauvalle – suositukset muuttuvat!
Valtion ravitsemusneuvottelukunta VRN ja Tervyden ja hyvinvoinnin laitois THL ovat päivittäneet suositukset, jotka koskevat vauvojen D-vitamiinilisien käyttösuosituksia. Uusien EU-säädösten mukaisesti äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksia nostetaan. Ensimmäisiä uudistettuja korvikkeita tulee Suomen kauppoihin tämän syksyn aikana. D-vitamiini vauvalle -suosituksia muutetaan, jotta vauvat saavat riittävästi D-vitamiinia, mutta estetään vitamiinin liiallinen saanti.
Yksilölliset suositukset imetetyille ja pulloruokinnassa oleville vauvoille
Uuden annosteluohjeen mukaan vauvoille annetaan D-vitamiinia sen mukaan, onko vauva täysimetetty vai saako hän ravinnokseen äidinmaidon ohella tai pelkästään äidinmaidonkorviketta tai vieroitusvalmistetta. Määrään lasketaan mukaan myös D-vitaminoidut lastenvellit ja -puurot.
1-vuotiaille annetaan D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Suositukset muuttuvat siis vain alle 1-vuotiaiden osalta.
Vauvoille suositellaan annettavaksi D-vitamiinit nestemäisenä. Suihkeita ei suositella, sillä niiden annostus on epätarkkaa.
Useimmissa D-vitamiinivalmisteissa 10 mikrogrammaa D-vitamiinia vastaa viittä tippaa. Tällöin 6 mg on kolme tippaa ja 2 mg yksi tippa. Tarkista kuitenkin aina tuotteen vahvuus valmisteen tuotekohtaisista pakkausmerkinnöistä.
Uusi suositus tulee voimaan heti
Euroopan komission asetuksen mukaan kaikkien äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden D-vitamiinipitoisuutta lisätään 1,5-2,5 mg / 100 kcal välille 2,0-2,5 mg / 100 kcal. Kaikkien valmistettavien tuotteiden tulee olla uuden säädöksen mukaisia viimeistään kesällä 2020. Ensimmäiset uusien pitoisuuksien mukaiset valmisteet ovat kaupoissa jo tänä syksynä.

Sopivasti D-vitamiinia
D-vitamiini on tärkeä vitamiini kasvussa ja luuston kehittymisessä. Se edesauttaa ravinnon kalsiumin ja fosforin imeytymistä suolistosta ja ylläpitää elimistön normaalia kalsium- ja fosforitasapainoa. D-vitamiinin pitkäaikainen puutos aiheuttaa lapsilla riisitautia.
Vastasyntyneellä on D-vitamiinivarasto, jonka suuruuteen vaikuttaa äidin raskaudenaikainen D-vitamiinin saanti. Varasto kuitenkin loppuu nopeasti, minkä takia kaikki lapset tarvitsevat sitä lisää kahden viikon iästä lähtien. Äidinmaidossa ei ole juuri lainkaan D-vitamiinia.
D-vitamiinilisän suositusta suuremmalla käytöllä ei ole osoitettu olevan terveyshyötyjä lapsille. THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtasen mukaan D-vitamiinin yliannostus lapsilla voi aiheuttaa vakavia terveydellisiä, kasvuun ja kehitykseen vaikuttavia haittoja, eikä varhaislapsuuden D-vitamiinin liikasaannin pitkäaikaisia vaikutuksia tunneta.
Suomalaiset D-vitamiinin saantisuositukset perustuvat yhteispohjoismaisiin suosituksiin, joiden taustalla on laaja kansainvälinen tieteellinen arviointi. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n vuonna 2018 tekemän arvioinnin mukaan turvallinen, haitaton yläraja 0-6 kuukauden iässä on 25 ug/päivä ja 6-12 kuukauden iässä 35 ug/päivä. Näitä ylärajoja ei tule ylittää, sillä ne voivat aiheuttaa terveydellisiä haittoja.
Mittauta D-vitamiinitasosi
D-vitamiinitaso kannattaa mittauttaa laboratoriossa, jolloin ei tarvitse arvailla saako riittävästi D-vitamiinia. Suomalaisia saantisuosituksia pidetään usein melko alhaisina ja moni tutkimus osoittaa suomalaisten kärsivän tietämättään D-vitamiinivajeesta. Päätoimittajamme Heidi mittasi kesällä vitamiinitasojaan ja hän käyttää ympäri vuoden D-vitamiinia vähintään 30 ug päivässä ja talvisin jopa 130 ug päivässä. Hänen arvonsa oli 103. Viitearvo on 75-120 nmol/l. Tämä tukee tutkimustuloksia, joissa suositellaan huomattavasti korkeampia saantisuosituksia, kuin 10 ug/päivä.
Lue lisää:
Lasten ulkovaatteet – Vinkkejä välikausipukeutumiseen
LullaMe kokemuksia – Näin patja vaikutti testaajien arkeen
Elämä ei lopu lapsiarkeen – “Parisuhde parani, matkustelemme enemmän