Vastasyntynyt

Synnytystarinoita – Pitkä ensisynnytys

Synnytystarinoita – Pitkä ensisynnytys

Jokainen synnytys on ainutlaatuinen kokemus! Synnytyskokemuksista on tärkeää puhua. Omalla tarinallasi voit antaa vertaistukea toiselle, purkaa omia ajatuksiasi tai ihan vain kertoa positiivisen kokemuksesi synnytyksestä. Sylissä -blogista löydät eri ihmisten synnytystarinoita yhteen paikkaan koottuna. Kuvat haastateltavan perhealbumista.

Jennan, 28, esikoisen kohdalla kyseessä oli pitkä ensisynnytys. Laskettuaika oli 19.12.2016, mutta vauvan suuren kokoepäilyn vuoksi synnytystä alettiin käynnistämään 5.12.16 raskausviikolla 38. Synnytyksen käynnistys aloitettiin suunkautta otettavilla Cytotec-tableteilla, jotka auttavat pehmentämään kohdunsuuta. Cytotec-tablettien käyttöä jatkettiin vielä seuraavana päivänä, synnytyksen käynnistymisen toivossa. 7.12. Jennalle laitettiin ballonki, joka edisti synnytystä ja toi odotettuja supistuksia, jotka kuitenkin lakkasivat illaksi ja yöksi.

Ballonki edisti synnytystä toivotusti ja torstai aamuna, 8.12. Jenna oli 4cm auki ja pääsi siirtymään synnytyssaliin. Salissa puhkaistiin kalvot, jonka jälkeen Jenna sai oksitosiinia. Supistukset voimistuivat ja noin kuuden aikaan illalla Jennalle laitettiin epiduraali, jonka avulla hän sai nukuttua parin tunnin ajan. Epiduraalin vaikutus kesti noin kolme tuntia ja loppu ilta ja yö meni kovissa kivuissa. Ilokaasu sai Jennalle aikaan pahoinvointia, eikä hänellä ollut toimivaa kivunlievitystä, joka oli ollut ainoa toive synnytystä ajatellen.

Synnytyssali
Synnytyssali

Poika syntyi imukuppiavustuksella

Perjantai aamuna Jenna tunsi kovaa ponnistamisen tarvetta, mutta kätilön sisätutkimuksen mukaan Jenna oli auki vasta 8cm. Kun Jenna oli avautunut 10cm, lääkäri päätti ottaa imukupin käyttöön, jotta vauva saataisiin syntymään. Imukupeista käytettiin sekä pehmeää, että kovaa imukuppia vuoronperään. Vauva oli virhetarjonta-asennossa, eli pää vinossa, jonka vuoksi synnytys oli haasteellinen imukupista huolimatta.

Väsymys ja epätoivo iskivät, ja Jennan voimat alkoivat loppua. Synnytyssalissa oli yhteensä 6-7 henkilöä, joista kaksi oli lääkäreitä ja muut opiskelijoita, jotka kaikki kannustivat Jennaa jaksamaan loppuun asti. Viimein, 1 tunti ja 7 minuuttia kestäneen ponnistusvaiheen jälkeen, perjantaina 9.12. klo 12.31 terve poikavauva syntyi maailmaan imukuppiavustuksella ja Jenna sai vauvan heti rinnalle.

Pitkä ensisynnytys
Vastasyntynyt

Pienen vauvan kanssa vietetyn yhteisen hetken jälkeen Jenna vietiin veritankkaukseen. Synnytyksestä seurasi pahat repeämät ja voimakas verenvuoto, jonka vuoksi hemoglobiini oli enää 73. Heräämöltä takaisin vauvan luo Jenna pääsi kuuden aikaan illalla.

Synnytys oli Jennan mielestä osittain traumaattinen kokemus. Pitkä ja raskas viikko ilman toimivaa kivunlievitystä teki synnytyksestä kokemuksena rankan. Kuitenkin tulevaisuutta ja mahdollista toista lasta ajatellen Jenna olisi valmis kokemaan alatiesynnytyksen uudelleen. Tällä hetkellä Jennan ja hänen aviopuolisonsa arkea ilahduttaa puolitoistavuotias iloinen poika.

Lue myös:

Odottamaton kotisynnytys

Suunniteltu sektio

Doula mukana synnytyksessä

 

 

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 8-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös