lasten hyvinvointi

Lasten hyvinvointi lähtee äidin hyvinvoinnista

Lasten hyvinvointi lähtee äidin hyvinvoinnista

Olen kahden pienen lapsen äiti ja meidän perheessä se, jonka luokse lapset tulevat aina, kun heillä on jokin hätä ja he tarvitsevat lohdutusta. Minä äitinä olen se, joka ottaa vastaan myös kiukun ja pettymysitkut – ja onneksi onnen hetkellä myös ilon ja naurun. On tavallista, että kotoa poissaollessani lapsilla on kaikki hyvin isänsä kanssa, mutta sillä hetkellä kun astun ovesta sisään, heillä on yht’äkkiä kummallakin jokin ongelma ja itku alkaa samantien. Kuulostaako tutulta? Lasten hyvinvointi on asia, johon todella kannattaa panostaa.

aidin hyvinvointi

Äiti on lapsen turva

Tämä kaikki kuvastaa sitä, että äiti on lapsille se kaikista läheisin ja turvallisin ihminen, jolle uskalletaan paljastaa kaikenlaiset tunteet. On ilo ja kunnia olla omalle lapselleen näin läheinen ja tärkeä ihminen, mutta samalla se laittaa äidin jaksamisen koetukselle. On raskasta olla lapsilleen vankka tuki ja turva silloinkin, kun itselläkään ei välttämättä ole paras mahdollinen päivä. On raskasta ottaa vastaan lasten väsymysitkut silloinkin, kun itsekin on väsynyt ja siitä huolimatta on jaksettava tehdä työt niin työpaikalla kuin kotonakin. Tämä kaikki saa helposti äidin tuntemaan itsensä riittämättömäksi, kun omat voimavarat eivät kohtaa kaikkia niitä vaatimuksia, joita meidän päällemme sataa itsemme ulkopuolelta.

Äidin tehtävä on toimia lapsilleen esimerkkinä

Äidin rooliin kuuluu suuri vastuu olla lapsilleen hyvänä esimerkkinä, niin siinä miten käyttäydytään kiperissä tilanteissa ja miten kohdellaan toisia ihmisiä kuin myös siinä, miten pidetään itsestä hyvää huolta. Vanhemmuuden myötä viimeksi mainittu usein unohtuu, kun aikaa omalle itselle ei enää ole samalla tavalla kuin ennen lasten saamista. Hektisen arjen synnyttämä stressi suistaa meidät helposti huomaamattamme kierteeseen, jossa heikentyneen unenlaadun aiheuttama väsymys ruokkii makeanhimoamme ja sen seurauksena säännölliset ateriat ja terveellinen syöminen unohtuvat. Tämän seurauksena kehomme menee koko ajan enemmän ja enemmän pois tasapainosta ja alamme oireilla eri tavoin. Tämä on kierre, joka ruokkii itse itseään ja lopulta johtaa täydelliseen jaksamattomuuteen ja vakavampaan sairastumiseen.

Lasten hyvinvointi vaikuttaa heidän koko elämänkaareen

Väsyneenä et jaksa pitää lapsista huolta

Ikävää tällaisessa kierteessä on ensinnäkin se, että oma hyvinvointimme rapistuu kovaa vauhtia, mutta sen lisäksi se vaikuttaa myös lapsiimme. Et väsyneenä äitinä jaksa pitää huolta, että lapsesi saavat terveellistä kotonatehtyä ruokaa ja usein lasten narinatkin helposti ohittaa sillä, että antaa heille periksi; oli sitten kysymys peliajan pidentämisestä, karkin syömisestä, myöhempään valvomisesta tai mistä muusta heidän terveyteensä kielteisesti vaikuttavasta asiasta tahansa. Sekä oman itsesi, että lastesi hyvinvoinnin vuoksi tämä stressin ja väsymyksen kierre on katkaistava ja käännettävä se positiiviseksi, itseäsi voimaannuttavaksi kierteeksi. Tämä ei tapahdu käden käänteessä eikä varsinkaan ilman muutoksia elämässäsi – mutta kaikki vaiva on todellakin lopputuloksena syntyvän energisen ja iloisen itsesi arvoista!

Mikä edistää sisäistä voimaantumista

Positiivisen kierteen luominen edellyttää itsesi voimaannuttamista sisäisesti. Sisäinen voimaantuminen puolestaan vaatii sitä, että pysähdyt, vaimennat mielesi melun ja kuuntelet, mitä todellinen minäsi haluaa ja tarvitsee. Hyvinvointisi peruslähtökohtana on autonomisen hermostosi saattaminen takaisin tasapainoon. Pitkään jatkuneen sympaattisen, stressiä ylläpitävän hermoston aktivaation vastapainoksi täytyy aktivoida stressiä lievittävää parasympaattista hermostoa. Tämä tapahtuu mm. hengitysharjoitusten, joogan, meditaation ja terveellisen ravitsemuksen keinoin sekä muuttamalla elämäsi sellaiseksi, että se paremmin vastaa omia arvojasi.

hyvinvointivalmentaja kirsi kautiainen

Vaatii rohkeutta päästää irti

Olen itse tehnyt valtavia muutoksia omaan elämääni ja se on vaatinut paljon rohkeutta päästää irti asioista, jotka eivät ole tukeneet hyvinvointiani sekä kohdata menneisyyteni kipeät asiat. Monien itkujen ja tuskallisten kokemusten jälkeen olen saavuttanut sellaisen tyyneyden elämääni, josta aikaisemmin osasin vain haaveilla. Ja mikä tärkeintä, kaiken tämän myötä olen paljon entistä parempi äiti rakkaille lapsilleni sekä ymmärtäväisempi vaimo aviomiehelleni. Kaikki se raskas työ, mitä olen tehnyt, ei siis ole hyödyttänyt ainoastaan minua, vaan koko perhettäni ja muita läheisiä ihmisiä.

Palauta energia elämääsi -valmennus

Omista kokemuksistani on herännyt voimakas halu auttaa myös muita kaltaisiani urheita äitejä voimaan paremmin, jotta myös heidän lapsillaan on mahdollisuus voida paremmin. Tätä arvokasta työtä teen toimimalla hyvinvointivalmentajana valmentaen äitejä minimoimaan, hallitsemaan ja purkamaan stressiä, vapauttamaan sisäisiä voimavaroja mielenhallinnan keinoin sekä tukemaan hyvinvointia terveellisen ravitsemuksen keinoin.

Varaa myös aika maksuttomaan puolen tunnin mittaiseen puhelinkonsultaatioon, jossa annan täsmävinkkejä hyvinvointisi parantamiseksi ja arvioin pystyisinkö auttamaan sinua hyvinvointityössäsi laajemmin.

Kirjoittaja: Hyvinvointivalmentaja Kirsi Kautiainen

Kirsin blogi.

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös