veritulppa raskaudessa

Veritulppa raskaudessa – Oireita on joskus vaikea tunnistaa

Veritulppa raskaudessa – Oireita on joskus vaikea tunnistaa

Veritulppa raskausaikana? Eikä se ole vanhusten vaiva?

Kun kuulee ihmisten puhuvan syvälaskimotukoksesta eli veritulpasta ja sen riskeistä niin en ole koskaan jäänyt miettimään sen enempää koko asiaa.

Mielikuvani veritulpasta on ollut niinkin laaja kuin että ”ikäihmisten vaiva”, ei minulle nyt ainakaan sellasta tulisi, olenhan alle 30, syön suht terveellisesti, liikun ja olen hoikkakin.

Veritulppa eli laskimotukos raskauden aikana

Laskimoveritulppa tarkoittaa verihyytymän muodostumista laskimoon. Laskimoveritulppa on kohtalaisen yleinen, ja se yleistyy iän mukana.

Laskimoveritulppia syntyy miltei yksinomaan alaraajoihin. Veritulppa syntyy laskimoihin eri tavalla kuin valtimoihin, minkä vuoksi sen riskitekijät ovat erilaiset kuin valtimotaudissa.

Veritulppia syntyy juuri alaraajojen syviin laskimoihin siksi, että siellä laskimoverenkierto on tavallista hitaampaa ja siten alttiimpi hyytymistä edistäville häiriöille.

Laskimotukos on kuitenkin harvinainen ilman riskitekijöitä. Alla on lueteltu riskitekijöitä, joiden johdosta hyytymiä syntyy tavallista herkemmin.

  • Pitkä liikkumattomuus esimerkiksi sairauden tai pitkän lentomatkan vuoksi. Lennolla riskiä lisää vielä asento, jossa istuimen reuna voi haitata alaraajojen laskimoverenkiertoa.
  • Alaraajojen vammat, esimerkiksi kipsatut murtumat
  • Suuret leikkaukset ja niihin liittyvä vuodelepo
  • Ehkäisytabletit etenkin tupakoivilla naisilla
  • Raskaus
  • Vaikea sairaus, etenkin syöpä
  • Lihavuus. Laskimotukoksen uusiutumisriski ylipainoisilla (10 kiloa tai enemmän) on kaksinkertainen normaalipainoisiin verrattuna.
  • Perinnölliset hyytymishäiriöt ovat harvinaisia. Tavallisin näistä on erään hyytymistekijän (FV) geenin mutaatio (Lähde Duodecim Terveyskirjasto)

veritulppa

Veritulppa raskauden aikana: riski jopa 5-6 kertainen

Tämä on nyt kolmas raskaus ja koskaan ei sanallakaan ole neuvolassa mainittu, kuinka suuri riskitekijä raskaus on laskimotukokselle, jopa 5-6 kertainen. Alaraajojen ja keuhkojen veritulppa voi olla myös täysin oireeton, joten veritulppa raskauden aikana ei ole mikään leikin asia.

Oli torstai-ilta, kun tunsin ensimmäiset oudot kivut oikeassa pohkeessa. Perjantaiaamuna kipu oli yön aikana yltynyt. Laitoin miehelleni viestiä ”hehe, ehkä pitäisi kuitenkin liikkua enemmän, että ei heti lihakset kipeytyisi, kun vähän reippaamman kävelyn tekee”.

Oletin tietenkin että pohjekipu johtuu liikkumisesta mikä on jäänytkin vähemmälle jatkuvan raskauspahoinvoinnin takia.

Veritulppa ilman turvotusta

Lauantaiaamuna kipu oli taas yltynyt ja oli pakko turvautua jo kipulääkkeeseen. 

Ystäväperhe tuli käymään ja nauroin kipua ohimennen ystävälleni kuka on päivystyksessä sairaanhoitajana ”ehdin jo aamulla googlettaa veritulpan oireet mutta eihän tää jalka ole edes turvonnut, kuumota tai punoita kipukohdasta”, ystävä käski kuitenkin seurailla.

Illalla kiinnitin huomiota kivun lisäännyttyä, että suonikohjut mitkä sain jo ensimmäisessä raskaudessa olivat laajentuneet ja niitä oli tullut runsaasti lisääkin.

Varovainen ajatus veritulpasta hiipi jälleen takaraivoon mutta joka paikassa lukee yhtenä selvänä oireena turvotus mitä ei ollut.

Annoin ajatuksen mennä ja ajattelin, että kyllä tää lihaskipu kohta antaa periksi.

Kipu tuntui lihaskivulta, mutta yltyi

Sunnuntaiaamu ja eipä kipu edelleenkään ollut hellittänyt, päinvastoin.

Ilta seitsemään jaksoin sitä yltyvää kipua ja sitten ajattelin, että varmuuden vuoksi ja oman mielenrauhan takia soitan terveysneuvontaan ja kysyn pitääkö olla huolissaan.

No, niinkuin arvata voi niin sairaanhoitaja puhelimen toisessa päässä käski suoraan päivystykseen näytille. Etenkin kun raskaus on jo niin pitkällä, rv 23.

FIDD-verinäyte oli reilusti koholla

Saavuin päivystykseen ja heti alkoi tapahtumaan. Ilmoittautumisen jälkeen menin suoraan labraan, missä katsottiin perusverikokeiden lisäksi hyytymisarvoja sekä FIDD-verinäyte.

Minulle kerrottiin heti, että FIDD- näyte ei ole luotettava kun on raskaana. Se on jo raskauden takia aina hieman kohollaan.

Näyte oli kuitenkin paljon viitearvojen ulkopuolella. Kun tulokset olivat valmiina hoitaja ohjasi minut tarkkailuun, täysin makuuasentoon ja kiinnitti EKG-lätkät, koska ei tiedetty kuinka laaja tukos on tai tarkkaa sijaintia.

Lääkäri tuli nopeasti ja kertoi että näin sunnuntai-iltana ei ole mahdollista varmistaa tukosta ultraäänellä. Oireet olivat niin selvät, että liuotushoito aloitettiin heti Klexane-pistosten muodossa.

veritulppa raskaus

Diagnoosina syvä laskimotukos pohkeessa

Koska olen raskaana lääkärit tekivät Naistenklinikan kanssa yhteistyötä ja kaikki päätökset tehtiin yhdessä naistentautien erikoislääkärin kanssa.

Pääsin yöllä kotiin nukkumaan omaan sänkyyn. Aamulla saavuin kuitenkin takaisin sairaalalle ultraäänitutkimukseen vielä varmistaakseen, että onko kyseessä pinnallinen vai syvä laskimotukos ja minkä kokoinen.

Diagnoosi oli syvä laskimotukos noin 8cm suuruinen oikeassa pohkeessa. Siinä se oli, minulla on veritulppa.

Hetki piti odottaa lääkärille pääsyä, koska jälleen konsultoitiin Naistenklinikkaa jatkohoidosta ja lääkityksestä.

Lääkityksenä aloitetaan Klexane-pistokset kerran päivässä, kunnes synnytyksestä on kulunut kuusi viikkoa sekä tukisukka, ainakin oikeaan jalkaan. Sain lähetteen hyytymishäiriöyksikköön sekä Naistenklinikalle.

Veritulppa ei pienentynyt, lääkitys tuplattiin

Vauvalla on kaikki onneksi hyvin ja hän ei kärsi mitenkään lääkityksestä.

Meni pari viikkoa ja mietin päivittäin jalan jatkuvaa kipua, mikä ei ollut laantunut. Sattumoisin lääkäri soitti eräs perjantai hyytymishäiriöyksiköstä ja kysyi kuulumisia.

Kerroin kivusta ja ei siinä mennyt tuntiakaan, kun olin jälleen päivystyksessä ultraäänitutkimuksessa jalkani kanssa. Tukos ei ollut laajentunut mutta ei myöskään pienentynyt. Lääkitys tuplattiin.

Pistoksia aamuin illoin

Olen joutunut opettelemaan pistämään itseäni ihan kunnolla, aamuin ja illoin.

Pistän vatsaan niin pitkään kun pystyn ja sen jälkeen siirryn reisiin. Vatsani on kauniin pyöreä mutta sininen mustelmista.

Olen kuitenkin miettinyt, että tämä kuuluu nyt tähän raskauteen ja sitä kautta hyväksynyt mustelmat ja tukisukan, tai koko tämän härdellin eli veritulpan.

Teksti ja kuvat: Ida Adelia / Intensiivisesti blogi

Lue myös Veritulppa epäilyistä Raskaana 43-vuotiaana blogista Raskas rv 26 – Naistenklinikan päivystyksessä ruuhkaa

Veritulppa eli syvä laskimotukos Käypä hoito / hoito-ohjeet

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Tilaa uutiskirje

Liity tästä suositun uutiskirjeemme saajaksi ja saat rahanarvoisia vinkkejä vauva-arkeen.

Takaisin ylös