Nokkosihottuma lapsella – Miten hoidat sitä tehokkaasti?
Nokkosihottuma on yleensä tuntemattomasta syystä johtuva oire, joka esiintyy ihosta kohoavina paukamina muistuttaen nokkosenpistosta.
Paukamien koko vaihtelee ja ne voivat olla kooltaan muutamista millimetreistä aina useampiin senttimetreihin. Paukamia esiintyy ympäri kehoa, mutta erityisesti rintakehässä ja selässä.
Lisäoireina saattaa esiintyä turvotusta huulissa, kielessä, silmäluomessa, kädessä tai jalassa. Nokkosihottumasta kärsii joka viides vähintään kerran elämänsä aikana.
Syy akuutille päivien tai muutaman viikon pituiselle nokkosihottumalle voi olla jokin tavallinen virus, joka ei kuitenkaan aiheuta hengitystie- tai vatsaoireita. Myös allerginen reaktio saattaa aiheuttaa nokkosihottumaa muutamilla prosenteilla taudista kärsivistä.
Nokkosihottuma lapsella – Saatta olla ruoka-aineallergian aiheuttama
Ruoka-aineallergian aiheuttamassa nokkosihottumassa oireet alkavat noin tunnin kuluttua ruoka-aineen nauttimisen jälkeen.
Yleisiä ihottuman aiheuttavia ruoka-aineita ovat omena, kananmuna, kala, pähkinät, äyriäiset, appelsiini ja tomaatti. Jonkin lääkkeen, kuten penisilliinin yliherkkyys voi aiheuttaa nokkosihottumaa.
Ihottuma saattaa johtua myös fysikaalisista syistä, kuten kylmä tai kuuma ilma, aurinko tai hikoileminen. Kemiallisia aineita sisältävät kasvit ja hyönteiset, kuten nokkonen, pölypunkki ja sieni-itiöt, voivat aiheuttaa ihottumaa.

Nokkosihottuman oireet lapsella ja taudin toteaminen
Kohoavat paukamat kutiavat kovasti ja rajussa nokkosihottumassa paukamaan voi vuotaa verta. Rajuun nokkosihottumaan voi liittyä myös vatsakipuja ja ripulia.
Nokkospaukamien kutina helpottaa kun ne alkavat painua pois, eikä niistä yleensä jää ihoon jälkiä. Paukamat nousevat tavallisesti noin muutaman kymmenen minuutin sisällä ja poistuvat parin tunnin kuluttua, viimeistään 24 tunnin kuluessa kohoamisesta.
Mikäli paukamat kestävät samassa kohdassa yli vuorokauden, kyseessä on jokin muu kuin nokkosihottuma.
Nokkosihottuma jaetaan kahteen muotoon: akuuttiin ja krooniseen. Krooniseen nokkosihottumaan sairastuu 1% väestöstä ja oireet helpottuvat itsestään yleensä 2-5 vuodessa.
Kroonisen nokkosihottuman yleisin aiheuttaja on autoimmuuninokkosihottuma tai fysikaalisen ärsykkeen aiheuttama nokkosihottuma.
Nokkosihottuman toteaminen on helppoa, sillä se on ainoa tauti, jossa paukamat sekä nousevat, että häviävät nopeasti.
Tautiin ei liity kuumetta tai muita yleisoireita. Mikäli niitä ilmenee, kyse on nokkosihottuman lisäksi infektiosta.
Akuutissa nokkosihottumassa tarvetta laboratoriokokeille ei siis ole kuin poikkeustapauksissa.
Nokkosihottuma lapsella – Taudin itsehoito
Akuutin nokkosihottuman ensisijainen hoitomuoto on antihistamiini, jota saa apteekista ilman reseptiä.
Antihistamiini auttaa lähes aina akuuttiin nokkosihottumaan. Krooniseen autoimmuuninokkosihottumaan antihistamiini ei auta, ja tällöin on hyvä kääntyä ihotautilääkärin puoleen.
Lue myös: