Tukiperhe – tavallisia viikonloppuja tavallisille lapsille

Tukiperhe – tavallisia viikonloppuja tavallisille lapsille

Tukiperhe on lastensuojelussa ja sosiaalihuollossa tukimuoto, jota perheet toivovat ja ovat jopa valmiit jonottamaan. Tukiperhetoiminta on matalan kynnyksen tuki apua tarvitseville perheille sekä keino auttaa ja saada merkityksellisiä kokemuksia niille perheille, joilla on siihen mahdollisuus.

Kun arki alkaa kuormittaa liikaa

Virtasen perhe* on joutunut muuttamaan isän työn perässä uudelle paikkakunnalle isän jäätyä leskeksi. Perheeseen kuuluu yksinhuoltajaisä kolmen lapsen kanssa. Aiemmalla kotipaikkakunnalla arjessa olivat tiiviisti mukana vielä isän sisko aina tarpeen mukaan auttamassa, mutta nyt monen sadan kilometrin etäisyys aiheuttaa sen, ettei sisko pysty olemaan arjessa kovinkaan paljoa apuna.

Lapset kaipaisivat aikuisen huomiota, mutta isän kaikki aika kuluu arjen asioista huolehtimiseen. Hän huomaa uupuvansa arjen pyörityksessä. Iltaisin mielessä pyörivät perheen taloudellinen selviytyminen sekä tekemättömien kotitöiden lista. Lapsille pitäisi hankkia uusia kesävaatteita, harrastusvälineitä ja kodissakin olisi hyvä siivota joskus.

Pari vuotta sinniteltyään isä huomaa toivovansa, että saisi silloin tällöin viikonlopun vapaaksi, jotta saisi aikaa rauhoittua itsekseen. Vaikka lapset ovat hänelle tärkeintä maailmassa, hän ei tunnu saavan vanhemmuudesta tai lasten kanssa puuhastelusta enää iloa. Yhteiset hetket muuttuvat helposti kinasteluksi ja pinna palaa helposti. Lapset ovat huomanneet isän väsymyksen. Joskus he koittavat hakea huomiota, mutta välillä vetäytyvät omiin huoneisiinsa. Arki alkaa tuntua kaikista Virtasen perheen jäsenistä lähinnä selviytymiseltä.

tukiperhe

Kun arjessa on tilaa

Muutaman kilometrin päässä Virtasista asuvat Korhoset*: Matti ja Maija, nelikymppinen pariskunta. He ovat joskus kuulleet lastensuojelusta ja apua tarvitsevista perheistä ja pohtineet, miten voisivat olla osaltaan avuksi. Matti ja Maija ovat luulleet, etteivät he voi tehdä juuri mitään lasten auttamiseksi. Joskus Maija näki mainoksen tukiperhetoiminnasta, mutta kuvitteli toiminnassa olevan valtavan isot vaatimukset. Maija ajatteli että tukiperhe vaatii ison mökin tai maatilan, jossa jokaiselle lapselle olisi tarjolla omat huoneet, sängyt ja lelut. Kerrostalokolmiossa asuvat Matti ja Maija ajattelivat, ettei heillä ole riittävästi osaamista tai tietoa siitä, miten lapsia voidaan auttaa.

Matti kuuli kuitenkin tuttavaltaan, että tukiperheeltä ei vaaditakaan niin paljon. Riittäisi, että olisi valmis rakentamaan suhdetta lapseen tai lapsiin ja ottamaan heidät luokseen esimerkiksi kerran kuussa. Korhoset lähtivät tukiperhevalmennukseen.

Tukiperhevalmennuksessa tutkaillaan ja valmistaudutaan

Tukiperhevalmennus toteutetaan yleensä ryhmämuotoisena. Siellä tarkoituksena on, että tukiperheeksi ryhtymistä harkitsevat pääsevät pohtimaan asiaa, kuulemaan lisätietoa ja sen perusteella miettimään, onko heillä mahdollisuus ryhtyä ja sitoutua tukiperheenä toimimiseen.

Tukiperhevanhemman on tärkeä tiedostaa omia elämänkokemuksiaan ja käsitellä niitä ennen tukiperheeksi ryhtymistä, koska perheeseen tuleva lapsi saattaa nostaa pintaan omia kokemuksia. Perheen arjen, vuorovaikutussuhteiden, omien taustojen ja tunteiden reflektointi vanhempien kesken tai työntekijän kanssa auttavat perhettä auttamaan lasta.

Tukiperheeltä odotetaan vakaata elämäntilannetta sekä halua auttaa ja sitoutua lapseen. Ei yli-ihmisyyttä, isoja tiloja tai rahallisia panostuksia.

Tukiperheet voivat pohtia, onko heillä mahdollisuus ottaa yksi vai useampi tukilapsi sekä kertoa valmennuksessa omista harrastuksistaan ja vapaa-ajanvietostaan. Perheiltä ei edellytetä kalliita harrastuksia, vaan taustatietojen avulla pyritään löytämään tukiperhe ja tukiperhelapsi tai -lapset, joiden mielenkiinnonkohteet osuvat parhaiten yksiin.

tukiperhe

Sujuva tarpeen ja tarjonnan yhdistäminen

Mikäli perhe haluaa valmennuksen jälkeen ryhtyä tukiperheeksi, selvitetään, onko jossain juuri sellainen tukilapsi, joka heidän tuestaan hyötyisi. Useimmiten on, sillä tukilapsia on jonossa valtavasti. Tukiperheistä on jatkuva pula, ja jotkut lapset ovat jonottaneet tukiperhettä useita vuosia.

Valmennuksen jälkeen Matti ja Maija Korhonen totesivat, että voisivat hyvin toimia tukiperheenä kerran kuussa, useammallekin lapselle. Virtaset puolestaan olivat olleet jonossa jo lähes vuoden, ja isän väsymys vain kasvoi.

Tukiperhetoiminnan sosiaaliohjaaja soitti Matille ja Maijalle sekä kertoi perustiedot Virtasen lapsista. Matin ja Maijan mukaan kolme lasta mahtuu heille hyvin. Samoin Virtasten isän mukaan Korhosten perhe kuulosti sopivalle hänen lapsilleen. Tämän jälkeen asiat tapahtuivat nopeasti: sosiaaliohjaaja järjesti tapaamisen Korhosten, Virtasen perheen isän sekä kunnan sosiaalihuollon työntekijän kanssa. Tapaamisessa Korhoset saivat kertoa perheestään ja kodistaan sekä kuulla Virtasten lapsista. Sosiaaliohjaaja kertoi kunnan sosiaalihuollon työntekijän kanssa tukiperheille tarjottavasta tuesta sekä korvauksista.

Neuvottelun jälkeen kumpikin perhe sai pohtia asiaa. Sekä Virtasen perheen isä että Korhoset olivat halukkaita tukiperhesuhteen muodostamiseen. Korhoset kutsuivat koko Virtasen perheen kylään, jotta lapset pääsivät tutustumaan Mattiin ja Maijaan.

Tavallista arkea

Korhosista tuli siis Virtasen lasten tukiperhe. Kaikki perheen lapset ovat tutustumisen jälkeen käyneet kerran kuukaudessa viettämässä viikonlopun Korhosten luona. Joskus viikonlopuille on enemmän ohjelmaa, kuten yhteisiä metsäretkiä ja kahvilassakäyntejä. Välillä viikonloput vietetään Korhosten kotona ja talon pihalla leikkien, tavallista arkea eläen. Lapsille viikonloput tukiperheessä tuovat vaihtelua ja mukavaa tekemistä.

Korhoset ovat olleet iloisia saadessaan arkeensa kerran kuukaudessa vipinää ja lasten touhua. Heidän arkensa on jatkunut tavallisena ja ennallaan, vaikka välillä osallistujia onkin vähän enemmän. Korhoset ovat saaneet merkityksellisyyden kokemuksia ja iloisia päiviä. Viikonloppujen jälkeen lapset palaavat myös mielellään kotiin, jossa isä odottaa levänneenä.

Kuka tahansa meistä voisi olla Virtasten perhe.

Tukiperheen tarve voi tulla, jos perheessä tapahtuu yllättäviä muutoksia tai menetyksiä. Kenelle tahansa meistä voi tulla elämään paljon kuormitusta tai olla vähän läheisiä ihmisiä, jotka voisivat olla arjessa tukena.

Monet meistä voisivat olla myös kuin Korhoset: tavallinen perhe, jossa on tilaa auttaa sitä tarvitsevia lapsia. Tukiperhe voi olla yhden tai kahden vanhemman, se voi olla pelkkä aikuisten perhe tai siinä voi olla omia lapsia. Tärkeintä on avoin mieli sekä tila ottaa noin kerran kuukaudessa kotiin ja arkeen mukaan lisälapsi tai -lapset.

tukiperhe

Kiinnostuitko sinä?

SOS-Lapsikylän tukiperhetoiminta on ehkäisevää lastensuojelutyötä esimerkiksi sosiaalihuoltolain perusteella tai palvelua lastensuojelun avohuollon asiakkaina oleville lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen. Palvelun tavoitteena on edistää ja tukea lapsen ja nuoren myönteistä kehitystä sekä tukea vanhempia heidän kasvatustehtävässään.

SOS-Lapsikylän tukiperhetoimintaa ja valmennuksia tukiperheenä toimimiseen järjestetään eri puolella Suomea. Katso yhteystiedot nettisivuiltamme jos haluat kuulla aiheesta lisää. Kerromme mielellämme!

*Esimerkkiperheet ja niiden henkilöt eivät ole todellisia perheitä. Ne ovat esimerkkejä siitä, millaisissa tilanteissa tukiperhettä tarvitaan ja milloin tukiperheeksi ryhdytään.

Johanna Hedman
laatukoordinaattori
SOS-Lapsikylä

Lue myös:

Lasten oppeja äideille – Lapset ovat parhaita minkä tahansa opettajia

Vauvan kylvetys – Näillä ohjeilla kylpyhetkestä tulee mukava

Lasten seksuaalikasvatus – mitä se on?

Ero lapsiperheessä – äidit kärsivät epätasa-arvosta, isät kyllästyvät

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös