voikukkalapset

Äiti tai isä vankilassa – Vanhemman vankilatuomio koettelee lasta

Äiti tai isä vankilassa – Vanhemman vankilatuomio koettelee lasta

Vanhemman vankilatuomio koskettaa lähipiiriä ja etenkin lapsia. Kun vanhempi saa vankilatuomion, siitä tulee helposti myös lapsen rangaistus. Äiti tai isä vankilassa ei ole mukava ajatuksenkaan tasolla.

Suomessa on 10 000 vankien lasta. Heidän asemansa tai oikeutensa eivät ole saaneet tähän mennessä tarpeeksi huomiota, vaikka vankien lapset ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa. Usein vanhemman rangaistus vaikuttaa myös lapseen. Vankien lapsille perustetun järjestö Voikukkalapset ry:n puheenjohtaja Janne Raninen haluaa asiaan muutoksen.

Vanhemman vankilatuomio - voikukka lapset ry

– Lapset kärsivät monista haittavaikutuksista. Heitä kiusataan, he voivat syyllistää itseään, että ovat itsekin huonoja lapsia ja sitten on pitkäkantoisia vaikutuksia, kuten ylisukupolvista rikollisuutta, Raninen sanoo.

Raninen itse ei ole rikollisesta perheestä, mutta ajautui huonoille teille parikymppisenä ja vuonna 2005 hänet tuomittiin murhasta elinkautiseen. Vankilatuomion aikana hänelle syntyi tytär ja myöhemmin Raninen ryhtyi pohtimaan, miten vankeusrangaistus vaikuttaa lapseen. Huoli lasten asemasta oli Voikukkalapset ry:n alku. Lasten ja nuorten tukemisen lisäksi järjestön tavoite on herättää keskustelua yhteiskunnallisella tasolla.

Vanhemman vankilatuomio vaikuttaa lapsen arkeen ja tulevaisuuteen

Stigma vankilatuomion ympärillä on vahva, ja vanhempien syyllisyys välittyy helposti lapsiin. Lapset ja nuoret eivät pysty välttämättä puhua vankilassa olevasta vanhemmastaan. Heillä on usein jo valmiiksi huono itsetunto, joka ajaa helposti esimerkiksi vääriin piireihin tai rikkonaisiin parisuhteisiin. Lapsesta saattaa tuntua, ettei heille anneta mahdollisuutta, vaan ajatellaan, että he ovat samanlaisia kuin vanhempansa. Itseään ruokkiva kehä on valmis.

– Jokainen ihminen on yksilö, eikä lasten tulisi missään nimessä kärsiä vanhempiensa virheistä, toteaa Raninen.

Onneksi häpeää voidaan vähentää puhumalla, ja yksilön voimia vahvistaa. Voikukkalapset ry:n tärkein tehtävä on tuoda vankien lasten ja nuorten tilanne näkyviin sekä järjestää heille toimintaa. Tunnista kykysi -hanke, jossa nuoret pääsevät tekemään musiikkia artistien johdolla.

– Juuri juttelin yhden nuoren kanssa, joka oli kolme vuotta sitten rap-työpajassa. Hän tekee edelleen musiikkia työpajan ohjaajan, räppäri Kevin Tandun kanssa ja kuulemma hyvin menee, Raninen iloitsee.

vanhemman-vankilatuomio

Voikukkalapset ry tukee ja auttaa vankien lapsia

Yksikin nuori, joka löytää sisäisiä voimavarojaan, on voitto. Nuorten ja lasten tukeminen on Voikukkalasten päätehtävä, mutta järjestö pyrkii tuomaan esiin perheiden asemaa myös kokonaisuutena. Vanhemman vankilatuomio ei poista vanhemmuutta, ja suurin osa vangeista haluaisi olla läsnä lastensa elämässä.

Myös YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaan vanhemmastaan erossa olevalla lapsella on oikeus tavata ja pitää tähän yhteyttä säännöllisesti, ellei tämä ole lapsen edun vastaista.

– On tutkittu, että sillä on kauaskantoisia hyviä vaikutuksia, että lapsi pääsee tapaamaan vankilassa olevaa vanhempaansa, Raninen sanoo.

Suomen viidestätoista suljetusta vankilasta vain kuudessa on käytössä vanhempi-lapsitila, jossa lapsi voi koskettaa vanhempaansa tai olla vanhemman sylissä. Usein tapaamiset tapahtuvat pleksin läpi, mikä voi tuntua vanhemmasta nöyryyttävältä ja lapsesta pelottavalta. Äiti tai isä vankilassa tuntuu pelottavalta, jos ei pääse edes halaamaan.

Lapset pääsevät tapaamaan vanhempaansa suljetuissa vankiloissa, perhetapaamisessa keskimäärin 4–6 viikon välein. Viikonlopputapaamiset, ns. pleksitapaamiset ovat usein lyhyitä, esimerkiksi 30-45 minuuttia kerrallaan.

Heikkojen tapaamismahdollisuuksien vuoksi vankilassa olevan vanhemman ja lapsen yhteydenpito saattaa katketa herkästi kokonaan. Jos lapsi tai nuori saa sen sijaan tavata vanhempaansa säännöllisesti inhimillisissä puitteissa, voi hämmennys vankeusrangaistuksesta vähentyä. Puhuminen ja asian hyväksyminen auttavat. Perheen tie kohti eheytymistä ja vapautta on niin ikään mahdollinen.

Raninen on tästä hyvä esimerkki. Hän on suorittanut vankilatuomion ohella restonomin tutkinnon Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa.

– Työpajoissa tavoite ei ole pelkästään saada biisi tai esitys valmiiksi, vaan päästä kiinni nuoren sisimpään. Ongelmiin tulee puuttua ajoissa. Nuori ansaitsee onnistumisen kokemuksia, hän sanoo.

isä vankilassa

Mikä Voikukkalapset ry?

  • Voikukkalapset ry on vapaaehtoisjärjestö. Sen ydinryhmä on vankeusrangaistusta suorittavien lapset ja perheet. Suomessa on arviolta 8 000 – 10 000 lasta, joiden vanhemmat tai toinen vanhemmista suorittavat tällä hetkellä vankeusrangaistusta. Yhdistyksen tärkein tavoite on katkaista ylisukupolvinen syrjäytymisen kierre ja rikollisuus.
  • Voikukkalapset ry järjestää lapsille ja nuorille toimintaa, kuten Tunnista kykysi -työpajoja.
  • Järjestön tavoitteena on myös edistää lasten ja nuorten asemaa yhteiskunnallisesti ja levittää tietoa sosiaalialan kentällä. Tähän mennessä julkaistuna on muun muassa koulujen opaslehtinen ”Näin tuet vankien lapsia – mitä koulut voivat tehdä” www.voikukkalapset.fi/julkaisut
  • Kotisivut: www.voikukkalapset.fi

Mikä Tunnista kykysi?

  • Voikukkalapset ry järjestää kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä rap-hankkeen, joka on tarkoitettua 12–17 -vuotiaille, joiden toinen vanhempi tai molemmat vanhemmat ovat vankilassa.
  • Hankkeessa nuoret pääsevät tekemään musiikkia artistien ohjaamana. Lopuksi kappaleet nauhoitetaan studiolla. Mukana on myös kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja.
  • Apurahaa hankkeeseen Voikukkalapset ry saa Alli Paasikiven Säätiöltä, Stiftelsen Sjunde Mars Fondenilta ja Etelä-Suomen Aluehallintovirastolta

 

Henni Aaltonen
Voikukkalapset ry
viestintävapaaehtoinen

 

Lue myös:

Lapsen masennus – alidiagnosoitu, alihoidettu ja kuolemanvaarallinen

Tukiperhe – tavallisia viikonloppuja tavallisille lapsille

Musiikin vaikutus lapsen kehitykseen

Lapsen motorinen kehitys – Tämä tyypillinen virhe on vaaraksi lapsen kehitykselle

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös