sisaruskateus

Sisaruskateus vie joskus perheen voimavaroja

Sisaruskateus vie joskus perheen voimavaroja

Asiantuntijana artikkelissa on perheterapeutti, psykoterapeutti Taina Rantaniemi.

Sisarussuhde voi olla yksi tärkeimmistä ihmissuhteista, joka antaa iloa ja voimavaroja läpi elämän. Joskus sisarussuhde voi kuitenkin aiheuttaa kateutta ja ristiriitoja perheen sisällä. Miten näitä tunteita ja tilanteita pitäisi perheessä käsitellä?

sisaruskateus

Esikoisesta sisarukseksi

Ainoalla lapsella on mahdollisuus saada kummankin vanhemman jakamaton huomio ja rakkaus osakseen. Tämä mahdollisuus pienenee perheen lapsiluvun kasvaessa. Kun perheeseen syntyy uusi vauva, saattaa esikoinen kokea tulleensa syrjäytetyksi ja korvatuksi. Sisaruskateus kumpuaa usein epäreiluuden ja eriarvoisuuden tunteesta.

”Esikoinen voi kokea, että hänen on pärjättävä enemmän itsensä varassa ja hänen odotetaan jo selviytyvän, kuten iso poika tai tyttö”, kertoo Mehiläisen perheterapeutti.

Uusi elämäntilanne vaatii sopeutumista sekä vanhemmilta että muilta sisaruksilta. Mitä samanikäisemmät sisarukset ovat, sitä enemmän he tarvitsevat samoja asioita ja kilpailevat niistä.

Joskus lapsi voi yrittää saada aikuisen huomiota negatiivisilla keinoilla esimerkiksi kiusaamalla sisaruksia. Onkin erittäin tärkeä, että vanhemmat vastaavat rakastavasti lapsen iän mukaisiin tarpeisiin.

Isomman lapsen huomioiminen on tärkeää. Hänen kanssaan kannattaa keksiä omia juttuja, joissa hän on keskipisteenä. Lasta pitää kehua ilman ehtoja. Hänellä pitää myös olla lupa olla mustasukkainen.

sisaruskateus

Tasapuolista ja johdonmukaista vanhemmuutta

Tasapuolisuus ja johdonmukaisuus ovat hyvän vanhemmuuden avainsanoja, niihin kannattaa kiinnittää erityisen paljon huomiota. Vanhemmuuden keskeisimpiä tehtäviä on opettaa lasta tunnistamaan tunteensa ja tulemaan niiden kanssa toimeen.  Pieni lapsi ei vielä kykene hallitsemaan tunteitaan ja tarvitsee lähelle aikuisen, joka ottaa hänet tunnetaakkoineen kannateltavakseen. Aikuinen lohduttaa, paijaa ja sanoittaa, mutta samalla myös ohjaa ja rajoittaa lasta” perheterapeutti opastaa.

Vanhempien on hyvä muistaa isomman lapsen tarpeiden lisäksi myös hänen muuttunut roolinsa isosisaruksena ja sen aiheuttamat tunteet.

sisaruskateus

Vanhempi on roolimalli lapselle

Lapset oppivat matkimalla aikuisia. Vanhempien omalla käyttäytymisellä ja suhtautumisella lapsiin ja sisaruskateuteen on suuri merkitys.

Vanhemman on hyvä miettiä omaa tapaansa olla vanhempi. Hyvän itseluottamuksen ja hyvien sosiaalisten taitojen pohja rakennetaan lapsuuden perheen ihmissuhteissa.

Jos sisarkateus aiheuttaa toistuvia riitoja, voi se vaikuttaa koko kodin ilmapiiriin. Liian pitkään ei siis kannata painia yksin haastavissa tilanteissa. Jos tuntuu että tilanne karkaa tavalla tai toisella vanhempien hallinnasta on viisasta hakeutua ammattiavun piiriin. Riitelevät lapset kaipaavat turvallisen aikuisen lujaa auktoriteettia ja hellää huolenpitoa.

Lue myös Lasten ruoka-allergiat – Uudistuneet hoitosuositukset

Lue myös lapsiperheen matka-apteekki ja matkailijan rokotukset

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös