Musiikin vaikutus lapsen kehitykseen
Musiikilla on monenlaisia vaikutuksia. Se herättää tunteita ja luo tunnelmaa, se tuo esiin muistoja ja luo uusia. Musiikilla on vahva vaikutus mielentilaan ja helposti eläydymme mukaan musiikin voimaan – sekä iloiseen, että surulliseen. Musiikin merkityksen jokainen kokee itse henkilökohtaisesti ja toisille se on tärkeämpää kuin toisille. Millainen on musiikin vaikutus lapsen kehitykseen?

Tutut laulut tuovat turvaa
Lapselle laulamisen voi aloittaa jo raskausaikana. Vauva oppii tuntemaan äidin äänen jo kohdussa ja sikiölle laulaminen etenkin raskauden loppupuolella vahvistaa äidin ja vauvan vuorovaikutussuhdetta. Vastasyntynyt vauva tunnistaa jo kohdussa kuultuja kappaleita ja tutut laulut tuovat hänelle turvallisuuden tunnetta. Vauvat tunnistavat säveliä kauan ennen kuin he ymmärtävät sanojen tarkoituksia. Tämän ansiosta esimerkiksi he osaavat yhdistää tutun unilaulun tai -melodian rentoutumiseen ja nukkumiseen. Lastenlaulut valmistavat vauvan korvia, ääntä ja aivoja puheen oppimiseen.
Musiikki tukee kielen ja motoriikan kehitystä
Lasten lorulaulut ovat tehokas yhdistelmä kielelliseen ja motoriseen kehitykseen. Lapsen motoriikka kehittyy kun hänen antaa hyppiä ja tanssia musiikin tahtiin. Liikehdintään yhdistetty laulu auttaa lasta sisäistämään sanat paremmin ja nopeammin. Ne kannustavat lasta lausumaan sanoja ja näin ollen harjoittelemaan puhumista. Lorujen ja laulujen avulla lapsen keskittymiskyky paranee ja kuuntelutaidot kehittyvät. On todennäköistä, että lapset, jotka laulavat paljon ovat musikaalisia myös aikuisena.
Meillä musiikki kuuluu joka päiväiseen arkeen. Laulamme ja leikimme lastenlaulujen tahtiin, sekä kuuntelemme ihan muutakin musiikkia. Olen huomannut oman tyttäreni tunnistavan jo musiikin rytmejä sekä tempoa. Hän tykkää tanssia ja nopeatempoisen musiikin soidessa tanssi on riemukasta ja menevää. Vastaavasti hidasta musiikkia soittaessa hänen liikehdintänsä muuttuu rauhalliseksi ja suurieleisemmäksi.

Helppoja keinoja tukea kehitystä musiikin avulla
Laula lapselle. Tuttu ääni tuo lapselle turvaa ja se vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä sidettä.
Tanssikaa. Nappaa lapsi syliin ja tanssahtele hänen kanssaan. Tämä saa varmasti nauravaisen reaktion aikaan ja on hauskaa yhdessä tekemistä! Tai voitte keksiä omia koreografioita niin, että toinen tekee aina perässä.
Soittakaa musiikkia. Musiikin soittaminen kehittää rytmitajua vahvasti. Helistäkää rytmimunia, heiluttakaa tamburiinia ja lyökää rytmipalikoita yhteen. Jos kotinurkista ei näitä löydy, laittakaa kattilat lattialle ja taputelkaa kauhoilla.
Lorulaulut ja -leikit. Helppo tapa kehittää lasta yhdistämään ääntä ja liikettä. On olemassa paljon lasten lorulauluja ja -leikkejä, joita pystyy hyödyntämään. Yksi vahva suositus on Fröbelin Palikat, joiden musiikissa yhdistyy laulu, leikki ja liikkuminen.
Lue myös: