Touhula päiväkodit – Tutustumassa Hiekkaharjun liikuntapäiväkotiin

Touhula päiväkodit – Tutustumassa Hiekkaharjun liikuntapäiväkotiin

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Touhula päiväkodit kanssa.

Kun lapselle miettii päiväkotipaikkaa, haluaa moni vanhempi tietää tarkasti, millaisessa paikassa lapsi tulee viettämään suuren osan arkipäivistään. Parhaiten sen saa selville, kun käy tutustumassa päiväkotiin paikan päällä yhdessä lapsen kanssa. Touhuloiden päiväkoteihin voi tehdä vierailuvarauksen kätevästi nettisivujen kautta. Myös soittamalla päiväkotiin voi tiedustella vierailuaikoja.

Tutustumiskäynti ei velvoita mihinkään. Toisaalta jo käynnin aikana voidaan tehdä lapselle päiväkotipaikan varaus. Varmuuden päivähoidosta voi siis saada saman tien, ilman kuukausien odottelua!

Tutustumiskäynti Hiekkaharjun Touhulaan

Kävin Hiekkaharjun Touhula-päiväkodissa 2- ja 4-vuotiaiden lasteni kanssa eräänä helmikuisena pakkaspäivänä. Päiväkodin johtaja Janita Moilanen esitteli meille päiväkodin tilat ja kertoi toimintatavoista.

Ensimmäisenä Hiekkaharjun Touhulassa kiinnitin huomiota siihen, miten uudelta ja puhtailta kaikki paikat näyttivät. Eteiset olivat tilavat, ja niissä mahtuu hyvin lapsiryhmä pukeutumaan. Näin talvipakkasilla toppahaalarit, pipot, hanskat ja muut vievät oman tilansa.

Hiekkaharjun rakennus on valmistunut vain neljä vuotta sitten. Tilat ja piha-alue on suunniteltu nimenomaan päiväkotitoimintaa varten, joten kaikki on uutta ja toimivaa. Touhuloiden päiväkodit perustetaan pääsääntöisesti uudisrakennuksiin, jolloin tiloista saadaan tarkoituksenmukaiset ja esimerkiksi sisäilman laatu voidaan varmistaa.

Sisäilman huono laatu päiväkodeissa ja kouluissa puhuttaa jatkuvasti. Hiekkaharjun Touhulan päiväkodissa hyvä hengitysilma varmistetaan parillakin keinolla.

Ensinnäkin päiväkotiin on asennettu ilmaa puhdistavia älyviherseiniä. Naavan kasvit puhdistavat huoneilmaa niiden juuristossa elävien hyödyllisten mikrobien avulla. Älyviherseinän kasvualustan ja ilmankierron avulla kasvien luonnollinen kyky puhdistaa ja kosteuttaa on erityisen tehokasta. Kasvien puhdistava vaikutus on satakertainen tavalliseen mullassa kasvavaan viherkasviin verrattuna.

touhula paivakodit
Viherseinää ihmettelemässä.

päiväkodissa

Viherseinän lisäksi päiväkotiin on asennettu langattomia sensoreita, jotka mittaavat ilmanlaatua ja olosuhteita. Laite mittaa lämpötilaa, ilmankosteutta, ilmanpainetta, hiilidioksidipitoisuutta, haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, äänenpainoa ja valoisuutta. Mittaustulosten perusteella voidaan tarvittaessa tehdä muutoksia ilmastointiin tai lisätä ääntä vaimentavia materiaaleja.

Lasten liikkuminen on tärkeää

Keskimäärin lapset saavat päiväkodeissa liikuntaa alle tunnin päivässä ja tutkimusten mukaan 90 prosenttia päiväkotien toiminnasta ei sisällä minkäänlaista kannustusta fyysiseen aktiivisuuteen.

Touhulan liikuntapainotteisessa päiväkodissa luvataan, että lapset saavat päiväkotipäivän aikana reipasta liikuntaa vähintään kaksi tuntia. Päiväkodissa tapahtuva liikunta on tärkeää, sillä lasten pitäisi saada liikuntaa vähintään kolme tuntia joka päivä. Jos päiväkodin aikana liikunta jää vähäiseksi, pitäisi vanhempien huolehtia usean tunnin liikunnasta päiväkotipäivien jälkeen.

Lasten liikunnan ei tarvitse koostua pitkästä yhtäjaksoisesta harjoituksesta, vaan lapsille on ominaisempaa liikkua lyhyemmissä pätkissä. Touhulassa lapset liikkuvat sisällä ja ulkona erilaisissa ympäristöissä. Liikunta koostuu muun muassa liikuntaleikeistä, esimerkiksi hippaleikeistä, temppuradoista ja liikunnallisista laululeikeistä. Lasten kanssa käydään paljon myös metsäretkillä, ja omalla pihalla ulkoillaan päivittäin.

Lapset saavat liikkua Touhulassa myös omaehtoisesti. Pukemisissa ja vessakäynneissä lapset joutuvat usein odottelemaan omaa vuoroaan. Siksi eteisissä on muun muassa palloja ja koreja sekä ruutuhyppelypaikkoja. Ryhmän kasvattajat kannustavat liikkumaan ja kokeilemaan eri välineitä. Leikkihuoneista löytyy myös puolapuita.

touhula paivakodit
Eteisessä on koripallokori ja palloja.
touhula paivakodit
Lattian teippaukset inspiroivat lapsia hyppelyihin ja tasapainotteluun.
touhula paivakodit
Leikkien lomassa voi harjoitella myös kiipeämistä.

Touhula päiväkodit mahdollistavat lasten pääsyn kokeilemaan monipuolisesti eri liikuntamuotoja. Esimerkiksi talvella käydään isompien kanssa hiihtämässä ja luistelemassa. Retkiä tehdään säännöllisesti ja liikkumiseen hyödynnetään paljon lähiympäristöä: lähimetsissä, Sipulipuistossa ja muun muassa Hiekkaharjun urheilu- ja luistelukentällä saattaa nähdä iloisen Touhulan lapsijoukon.

Kahden tunnin päivittäinen liikuntamäärä ei ole vain sanahelinää tai katteeton lupaus. Nimittäin osa Touhulan päiväkotiryhmästä on mukana kokeilussa, jossa lapsilla on taskussaan ReimaGo-laitteet, jotka mittaavat lapsen aktiivisuutta päivän mittaan. Päiväkodin työntekijät ja lasten vanhemmat voivat reaaliajassa tarkistaa, että liikkumistavoite saavutetaan ihan joka päivä.

touhula paivakodit
Touhulassa ulkoillaan säällä kuin säällä.
touhula paivakodit
Isolla pihalla mahtuu leikkiä ja liikkua.
touhula paivakodit
Pihalta löytyi lumitunneleita!

Ruokailu ja päivälepo

Vierailumme Touhulan päiväkotiin ajoittui ruoka-aikaan. Lapset näyttivät olevan vähän ihmeissään kun pelmahdimme paikalle. Ruoka kuitenkin näytti maistuvan lapsille ja tunnelma oli hyvin rauhallinen.

Pienempien puolella oli jo vähän enemmän tekemisen meininkiä. Pienet vaippapyllyt söivät ihan itse, ja näky oli sen mukainen. Ruokailijoiden paikoilla näytti tapahtuneen ruokaräjähdys, mutta eiköhän sitä jotain mennyt mahaankin asti. Monella meni kaikki aivan kaikki vaatteet vaihtoon ennen päivälevolle siirtymistä.

Päivälevolle lapset siirtyvät huoneeseen, joka toimii myös leikkitilana. Päiväuniaikaan sängyt lasketaan seiniltä alas.

leikkihuone päiväkodissa

varhaiskasvatus

Omille lapsilleni päiväkoti ei ole tällä hetkellä ajankohtainen asia. Jos kuitenkin etsisin heille päiväkotipaikkaa, haluaisin ehdottomasti käydä tutustumassa päiväkotiin ennen hoitopaikan valintaa. Tunnin aikana ehtii hyvin aistimaan tunnelmaa ja kysymään kaikki mielessä olevat kysymykset. Touhulassa tutustumiskäynti on tehty helpoksi, ja se ei sido yhtään mihinkään. Suosittelen siis käymään tutustumassa lähialueen päiväkoteihin. Tutustumiskäynnin voi hoitaa jo hyvissä ajoin ennen kuin päiväkodin aloittaminen on ajankohtaista.

Hiekkaharjun tilat, henkilökunta ja toimintatavat vakuuttivat minut. Pidän lasten liikkumista hyvin tärkeänä asiana, sillä jos liikunnan ilon löytää jo lapsena, niin se kantaa yleensä läpi koko aikuisuuden. Myös henkilökunta vaikutti iloiselta ja välittömältä. Kaiken kaikkiaan jäi sellainen tunne, että Hiekkaharjun Touhulassa lapset ovat hyvässä ja välittävässä hoidossa. Sinne voisi hyvillä mielin viedä lapset saamaan laadukasta varhaiskasvatusta ja nauttimaan liikkumisesta.

Lue myös:

Päiväkodin aloitus – Vinkit päiväkotipaikan hakemiseen ja valintaan

Lastentarhanopettajien palkkaus on saatava viipymättä kuntoon

Lasten satukirjoja, jotka vievät toisiin maailmoihin

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös