Mitä syntymävuodenaika kertoo luonteestasi? Talvivauva on potentiaalinen mielenterveyspotilas

Mitä syntymävuodenaika kertoo luonteestasi? Talvivauva on potentiaalinen mielenterveyspotilas

Jos uskot horoskooppeihin, niin on syytä uskoa myös tähän! Time-lehti kertoo tutkimuksesta, jossa on todettu syntymävuodenajan vaikuttavan ihmisen persoonallisuuteen. Talvivauva on keskimäärin erilainen kuin kesävauva. Mutta miten ihmeessä?

Persoonallisuuden erot johtuvat äidin raskausaikana tapahtuvista muutoksista eri vuodenaikoina. Esimerkiksi tiettyjä vitamiineja saadaan eri tavalla eri aikoihin vuodesta ja kausiflunssat ja sairaudet esiintyvät eri tavalla eri vuodenaikoina. Myös valon määrä vaikuttaa äitiin ja sitä kautta syntymättömään vauvaan.

Mitä syntymäajankohdasta voidaan siis päätellä? Seuraavat ominaisuudet ovat eri vuodenaikoina syntyneiden kesken ilmentyviä yleistyksiä ja keskiarvoja. Tunnistatko itsesi kuvauksista?

Oletko syntynyt keväällä?

Keväällä syntyneet ovat keskimäärin muita positiivisempia ja optimistisempia. He näkevät jokaisen laskun vain mahdollisuutena uuteen nousuun ja jokaisen vastoinkäymisen tilaisuutena oppia jotain uutta. Kevään lapset näkevät myönteisiä puolia niin itsessä kuin muissa ihmisissä.

Ylenpalttisella optimistisuudella on kuitenkin hintansa. Myönteisyys ei kanna kaikkien hetkien yli, sillä kevään lapset ovat muita alttiimpia masennukseen.

Oletko syntynyt kesällä?

Kesävauvoilla on samoja piirteitä kuin keväällä syntyneillä vauvoilla. Myös heistä tulee optimistisempia kuin syys- ja talvivauvoista. Positiivinen ajattelutapa on ominaisuus, jonka voi oppia kuka tahansa, mutta se on luontaista keväällä ja kesällä syntyneille.

Toisaalta heillä esiintyy enemmän tunnetilojen heilahtelua. Positiivisuuden rinnalla esiintyy siis paljon myös muita tunteita ja mielialojen muutoksia.

Oletko syntynyt syksyllä?

Syksyllä syntyneet ovat harvemmin masentuneita kuin muina vuodenaikoina syntyneet. Heillä on harvoin kaksisuuntaista mielialahäiriörä.

Vaikka syksyn lapset eivät siis ole yhtä positiivisia kuin kevään ja kesän lapset, heillä on parempi suoja mielenterveysongelmia vastaan. Toisaalta syksyllä syntyneet ovat keskimääräistä ärtyisempiä luonteita.

Erään toisen tutkimuksen mukaan syyskuussa syntyneet ovat keskimääräisiä älykkäämpiä ja heillä on muita pienempi todennäköisyys ajautua nuorisorikollisiksi. Syyskuussa syntyneet pääsevät myös paremmin hyviin jatko-opiskelupaikkoihin.

talvivauva

Oletko syntynyt talvella?

Nyt alkaa mennä rankaksi. Talvivauvat kärsivät elämänsä aikana muita enemmän skitsofreniasta, kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, kaamosmasennuksesta ja masennuksesta. Onneksi talvella syntyneille on myös positiivisia ennusteita: he ovat hyväntuulisempia kuin syksyllä syntyneet.

Erään tutkimuksen mukaan alkuvuodesta syntyneet talvivauvat ovat myös muita luovempia ja heillä on paremmat ongelmanratkaisukyvyt kuin muihin vuodenaikoihin syntyneillä.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa?

Time-lehti muistuttaa, etteivät esimerkit ja keskiarvot määritä vauvan koko tulevaisuutta. Syntymähetkeä suurempi vaikutus ihmisen luonteeseen on kuitenkin perintötekijöillä ja elämän aikana kerätyillä kokemuksilla ja sattumilla. Ei ole siis syytä yrittää ajoittaa raskaaksituloa tiettyyn vuodenaikaan.

 

Lue myös:

Imetysopas – Imetyshetken tulee olla rento äidille ja vauvalle

Lapsen ruutuaika – 10 vinkkiä vanhemmille

English Explorers – Englantia lapsille

Mitä vastasyntynyt todella tarvitsee – Ostoslista vauvalle

Lapsen unen tarve – Opas hyviin unitottumuksiin

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös