Synnytystarinoita

Synnytystarinoita – Odottamaton kotisynnytys

Synnytystarinoita – Odottamaton kotisynnytys

Jokainen synnytys on ainutlaatuinen kokemus! Synnytyskokemuksista on tärkeää puhua. Omalla tarinallasi voit antaa vertaistukea toiselle, purkaa omia ajatuksiasi tai ihan vain kertoa positiivisen kokemuksesi synnytyksestä. Sylissä -blogista löydät eri ihmisten synnytystarinoita yhteen paikkaan koottuna.

20-vuotiaan Pipsan synnytys oli kaikkea muuta kuin ennalta oli kuviteltu. 26-27.8.’16 välisenä yönä, kaksi päivää ennen laskettua aikaa alkoivat kevyet supistukset noin tunnin – 40 minuutin välein, joita sai helpotettua kuumalla suihkulla ja panadolilla. Supistusten tiheennyttyä 7 minuuttiin Pipsa soitti synnytyssairaalaan, jonne ajomatkaa oli 50 kilometriä. Sairaalasta neuvottiin jatkamaan kuumalla vedellä suihkuttamista olon helpoitukseksi ja odottamaan kotona siihen saakka, kunnes supistuksia tulee tunnin ajan 5 minuutin välein.

Sängyssä lepäämisen ja suihkussa ravaamisen välissä vauva laskeutui ja Pipsa sanoi miehelleen, että on aika lähteä sairaalaan, vaikka heitä ei vastaan otettaisikaan. Samalla hetkellä alkoi kova ponnistamisen tarve ja Pipsa kiiruhti vessaan. Kipu oli kova, mutta hän luotti ammattilaisten sanaan siitä, ettei vauva vielä syntyisi, kuten hänelle oli juuri puhelimessa kerrottu.

Synnytystarinoita
Vastasyntyneen varpaat

Toiveena ollut sairaalasynnytys muuttui kotisynnytykseksi

Ponnistamisen tarve paheni ja Pipsa tunsi, miten vauva on syntymässä hetkenä minä hyvänsä. Hän käski miestään soittamaan ambulanssin, sillä sairaalaan asti omalla autolla he eivät tulisi kerkeämään. Hätäkeskuksesta neuvottiin tuleva äiti äkkiä pois vessasta ja sängylle vasemmalle kyljelleen makaamaan. Ambulanssi saapui nopeasti ja Pipsa toivoi, että pääsisi vihdoin sairaalaan. Se oli kuitenkin liian myöhäistä, sillä vauvan hiukset näkyivät jo, ja synnytys tapahtuisi sillä hetkellä, kotona omassa sängyssä.

15 minuutin ponnistuksen jälkeen terve pieni tyttö syntyi. Tuoretta äitiä ja tyttöä lähdettiin viemään Tyksiin ja mies tuli omalla autolla perässä. Sairaalassa äiti sai muutamia tikkejä, mutta muuten molemmat voivat hyvin.

Synnytystarinoita
Vastasyntynyt kylvyn jälkeen

Vaikka kaikki päättyi hyvin, tapahtunut pyörii Pipsan mielessä paljon. ”Jos mies ei olisi ollut kotona, tyttö olisi varmasti syntynyt vessassa pönttöön. Niissä kivuissa en olisi pystynyt itse soittamaan apua, kun en päässyt edes itse pois vessasta”, Pipsa kertoo. Hän on erityisen kiitollinen ambulanssin henkilökunnalle heidän ammattitaidostaan ja tuestaan.

Pipsa oli toivonut, että hän saa synnytyksessä kaikki mahdolliset kivunlievitykset, mutta jälkikäteen hän olisi toivonut pääsevänsä synnyttämään sairaalaan. Tärkeintä on kuitenkin se, että kaikki päättyi hyvin. Pipsan elämää voi seurata hänen Tiitiäinen -blogistaan.

Lue myös

Mitä vastasyntynyt todella tarvitsee – Ostoslista vauvalle

Lapsen unen tarve – Opas hyviin unitottumuksiin

Vauvaonnittelut

Janina Huovari

Kirjoittaja on 31-vuotias siuntiolainen 9-vuotiaan tytön äiti.

Lastenvaatteet ja sisustaminen kuuluvat Janinan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin. Tapahtumista ja juhlien järjestämisestä innostunut äiti kuuntelee mielellään erilaisia tarinoita elämästä, nauttii uusista kokemuksista sekä tutustuu innostaviin ihmisiin.

Ota yhteyttä: janina@lapsennimi.com

Takaisin ylös