Raskaus ja päänsärky
Raskaus pyörähtää pian viidennelle kuukaudelle. Nyt on raskausviikko 16 meneillään. Viime päivinä on vaivannut kova päänsärky. Raskaus ja päänsärky yhdistelmänä voi johtua monesta syystä. Raskausoireena se on yleinen. Tosin poikia odottaessa en sellaisesta muistaakseni kärsinyt. Tyttöä odottaessa näköjään kaikki on toisin. Raskaus ja päänsärky on kiusallinen yhdistelmä ja vaikuttaa jaksamiseen.

Raskaus – päänsärky ei ota loppuakseen
Luin eilen blogin Hortonin syndroomasta. Hortonin syndrooma aiheuttaa päänsärkyä, jota kuvaillaan yhdeksi pahimmista ihimisen kokemista kivuista. Siihen verrattuna tällainen jatkuva pieni jomottelu on tietysti lasten leikkiä.
Pienikin jatkuva päänsärky vaikuttaa kuitenkin mielialaan ja jaksamiseen sekä työtehoon. Onneksi keskiviikkona on neuvola ja pääsen juttelemaan aiheesta Felicitas Mehiläisessä raskauttani seuraavan kätilön kanssa.
Jännitystä ja hormonimuutoksia
Yleisenä päänsäryn syynä pidetään jännitystä ja hormonimuutoksia. Raskausajan stressi ja esimerkiksi huoli sikiön kehityksestä ja raskauden etenemisestä, aiheuttavat monesti jännitystä, joka taas johtaa päänsärkyyn.
Viime aikoina en ole siitä niin kovasti huolehtinut, koska minulla on kotidoppler. Nt-ultra näytti kaiken olevan ok, kuten myös Nipt-testi. Sitä ennen kyllä stressasin enemmän. Viime päivinä on kylläkin työasiat hieman stressanneet, kun oma vointi on heikko ja asioita pitää saada hoidettua.

Raskaus ja päänsärky on yleinen yhdistelmä
Nestehukka aiheuttaa päänsärkyä
Tiedostan juovani liian vähän vettä. Öisin menee yleensä 330ml vesipullo ja hörpin sitä viime yönäkin tiedostaen päänsäryn läpi yön. Otin Lifefactoryn pillipullon yöpöydältä mukaani jos se muistuttaisi minua paremmin veden tarpeesta.
Vettä pitäisi kyllä saada juotua vähintään litra päivän aikana, mielellään enemmän.
Kaikki aineenvaihduntareaktiot tapahtuvat vesiliuoksessa ja aineenvaihdunta häiriintyy ilman nestettä. Vesi toimii ravintoaineiden kuljettajana ja lisäksi se on hyvin tärkeää suolen tehokkaalle toiminnalle.
Riittävä veden juominen auttaa vähentämään odottavan äidin turvotusta, ummetusongelmia ja päänsärkyjä. Keho tuottaa raskauden aikana äidille ylimääräistä verta, joka on riippuvainen riittävästä nestemäärästä.
En halua ottaa särkylääkkeitä
Monet ohjeistavat ulkoilemaan päivittäin raikkaassa ulkoilmassa. Sitä en ole jaksanut harjoittaa Suomessa vaikka pitäisi. Teneriffalla viikko sitten tuli oltua enemmän ulkona. Rentoutuminen ja meditointi kannattaisi, mutta kahden villin pojan kanssa ei ole ollut mahdollista hiljentyä ja iltaisin olen nukahtanut melkein ennen heitä.
Päänsärkyyn en ole halunnut ottaa särkylääkkeitä. Pari kertaa raskauden aikana olen ottanut parasetamolia, mutta pyrin välttämään kaikkea turhaa lääkekuormaa.
Jatkuva päänsärky voi johtua raskausmyrkytyksestä
Raskausajan loppupuolella voi puhjeta raskausmyrkytys eli pre-eklampsia. Se voi puhjeta periaatteessa koska tahansa 20. raskausviikon jälkeen. Valtaosalla se alkaa 32-36 raskausviikolla.
Raskausmyrkytyksen selkein oire on turvotus, varsinkin kasvoissa ja muualla ylävartalossa. Raskausmyrkytyksen oireita voivat olla myös yleisesti heikko olo, väsymys, huonovointisuus ja jatkuva päänsärky, ylävatsakipu sekä mahdolliset näköhäiriöt.
Jos päänsärky kestää päiväkausia ja siihen liittyy valopisteiden tai sahalaitakuvioiden ilmaantumista näkökenttään, on todennäköisesti kyseessä raskausmyrkytys.
Lue myös Raskausoireet – Mistä tiedät varmasti olevasi raskaana?
Lue myös Kasvisruoka ja raskaus – Varmista vitamiinien ja rasvojen saanti
Tästä näet kootusti Raskaana 43-vuotiaana blogin postaukset
Raskaana 43-vuotiaana blogisarja
Tämä Raskaana 43-vuotiaana blogisarja keskittyy raskauden aikaiseen hyvinvointiin mielen, fysiikan ja ravinnon osalta. Blogissa seurataan, miten 43-vuotiaana raskaudesta ja synnytyksestä saadaan rento ja positiivinen kokemus.