nt-ultra

Nt-ultra ja sikiöseulonnat – Mitä niskaturvotusultra kertoi?

Nt-ultra ja sikiöseulonnat – Mitä niskaturvotusultra kertoi?

Yksi raskauden jännittävimpiä aikoja on raskausviikko 12. Silloin yleensä suurin keskenmenon riski on ohitettu ja tehdään Nt-ultra.

Niskaturvotusultra tai niskapoimu-ultra toimii sikiön kromosomipoikkeavuuksien riskin osoittajana.

Suoraan sanottuna jännitti ja olen stressannut koko alkuraskauden, vaikka se ei ole järkevää. Ehkä viime vuonna koettu keskenmeno vaikutti alitajunnassa enemmän, kuin arvasinkaan.

Kirjoitin keskeytynyt keskenmeno – lääkkeellinen tyhjennys kotona artikkelin aiheesta viime vuonna.

Kävin alkuviikosta avoimessa neuvolassa kuuntelemassa sikiön sydänäänet, jotta ainakaan sitä ei tarvinnut keskiviikkona pelätä niin paljon.

Nt-ultrassa niskaturvotusta alle viitervon

Astelimme rv 11+3 heti aamulla klo 8.45 Felicitas Mehiläiseen Forumiin. Dosentti Perinatologian erikoislääkäri Tapio Kurki otti meidät vastaan.

Hänen ammattitaitoaan oli kehuttu meille ja oli kyllä asiantuntevan oloinen lääkäri. Kävimme taustatiedot ja edelliset raskaudet läpi ja sitten oli totuuden hetki. Jalat tärisivät jännityksestä.

Vauva oli heti otollisessa asennossa ja saimme helpottavan tiedon. Niskaturvotusta oli vain 0,8mm.

Jos niskaturvotusta näkyy se on yleensä ohimenevää, mutta osassa tapauksista turvotus lisääntyy ja johtaa raskauden keskeytymiseen, riippumatta siitä, ovatko sikiön kromosomit poikkeavat tai normaalit.

Tutkimuksissa on todettu, että myös synnynnäisten sydänvikojen riski on jonkin verran lisääntynyt, jos alkuraskaudessa todetaan sikiöllä niskaturvotusta.

nt-ultra

Nt ultra paljastaa: liikkuvainen tapaus

Vauva liikkui ahkerasti ja pääsimme kurkkimaan häntä myös 3D näkymässä. Miten niin pieni voi olla jo aivan täydellisen ihmisen näköinen?

Vaikka tässä vaiheessa ei sukupuolta selvästi näe antoi lääkärikin varovaisen tyttöarvion. Olot ovat olleet sitä luokkaa, että jos poikien raskauksiin vertaa niin tämä on toista maata.

Varman tiedon sukupuolesta saa NIPT-testistä. Ultrassa kaikki näytti tosi hyvältä ja lääkäri sanoi, että melko varmasti NIPT-testin tuloskin on normaali.

Mitä sikiödiagnostiikka tarkoittaa?

Sikiödiagnostiikalla tarkoitetaan sikiön synnynnäisten kehityshäiriöiden tutkimusta.

Näitä häiriöitä ovat kromosomi- ja geeniviat sekä synnynnäiset epämuodostumat ja sairaudet. Terveyden kannalta merkittäviä synnynnäisiä kehityshäiriöitä esiintyy 2–5 %:ssa raskauksista ja pienempiä jopa 10 %:ssa.

Kromosomipoikkeavuudet ovat syynä 10 %:ssa tapauksista, ja ulkoisten tekijöiden syyosuudeksi arvioidaan 10 %.

Nt-ultra: seulonnoissa on eroa

En ole aiemmissa raskauksissa halunnut kunnallista veriseerumiseulontaa, jossa tietyllä tietokonekaavalla arvioidaan riskiä kromosomihäiröihin.

Pelkästään ikäni nostaa tätä riskiä ja en halua mitään arvausriskilukuja, jotka jo ikäni puolesta johtaisivat todennäköisesti lisätutkimuksiin.

Siksi olenkin äärimmäisen iloinen NIPT-testistä, jossa saadaan luotettavasti äidin verestä tietoa sikiön kromosomipoikkeavuuksista raskauden varhaisessa vaiheessa jo viikolla 10.

Perinteisessä veriseerumiseulassa äidistä otettavasta verinäytteestä määritetään raskauteen liittyvien merkkiaineiden (hcg-beta, papp-a) pitoisuus.

Tietokoneohjelma laskee äidin iän, sikiön iän, niskaturvotusmittauksen ja e.m. merkkiaineiden pitoisuuden perusteella Downin oireyhtymän tilastollisen riskin. Veriseula tehdään raskausviikolla 9–12 ja niskaturvotuksen mittaus yleisen ultraäänitutkimuksen yhteydessä raskausviikolla 11–14.

Vaihtoehtoisesti keskiraskauden seerumiseulonta raskausviikolla 15–17. Mielestäni tuo on aika myöhäinen aika ja tuossa vaiheessa moni tuntee jo vauvan liikkeetkin.

Jos asian voi tutkia aiemmin niin turha tutkimuksia on venyttää.

nt-ultra
Ultran jälkeen ostimme kukkia ja pötköttelin sohvalla kirjaa lukien. Tässä hyvä kirja varsinkin jos on jo lapsia.

Hussin sikiöseulonta vuonna 2018

Hus käyttää ensisijaisena tutkimuksena veriseerumiseulaa, joka otetaan rv 9-11. Tämä seulonta johti aiemmin turhiin punktioihin ja lapsivesipunktiot lisäävät keskenmenon riskiä.

Veriseerumiseulassa kohonneen riskin saaneille tehdään Hussin kunnallisella puolella nykyisin Nipt-testi punktioiden sijaan.

Nipt-testissä nähdään useampia kromosomipoikkeavuuksia, kuin pelkkä Down. Tällä hetkellä NIPT-tutkimuksella havaittavat trisomiat ovat Downin (21-trisomia), Pataun (13-trisomia) ja Edwardsin (18-trisomia) oireyhtymät.

Näissä oireyhtymissä sikiön kromosomistossa on kromosomiparin sijaan kolme kromosomia. Tutkimuksen luotettavuus on 99%. Suosittelenkin otattamaan Nipt-testin yksityisellä, niin saa heti luotettavammat tulokset ja halutessaan tietää myös sukupuolen.

Itse en haluaisi turhaan stressata epävarman veriseerumiseulan tuloksia, kun vastauksen voi saada suoraan Nipt-testillä.

Felicitas Mehiläisen palvelut raskauden seurantaan

Kahden aiemman raskauteni seuranta on tehty kunnallisella puolella ja nyt raskauteni seuranta toteutetaan yksityisellä.

On turvallinen olo, koska saan helposti kaikki palvelut saman katon alta. Yksityinen äitiysneuvola on loistava, sillä kätilö hoitaa minua koko raskauden ajan.

Kunnallisella puolella on uudelleen synnyttäjän käyntejä vähennetty, mutta täällä käyntejä on kuten ensisynnyttäjällä.

Erikoislääkäri tekee tiivistä yhteistyötä kätilön kanssa ja sama lääkäri hoitaa kaikki raskauden ultrat.

Lue myös varhaisultra – pikkukolmosen sydän sykkii

Lue myös Kasvisruoka ja raskaus – Varmista vitamiinien ja rasvojen saanti

Tästä näet kootusti Raskaana 43-vuotiaana blogin postaukset

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös