englantia lapsille

English Explorers – Englantia lapsille

English Explorers – Englantia lapsille

Tämä Englantia lapsille -artikkeli on toteutettu yhteistyössä English Explorersin kanssa.

Herkkyyskausina kielen oppiminen on luontevaa

Lapsilla on ilmiömäinen kyky oppia vieraita kieliä. Lapsen kielellisen kehityksen herkkyyskausi sijoittuu ensimmäisille kuudelle vuodelle. Herkkyyskausien aikana oppiminen on luontevampaa ja helpompaa kuin muulloin, koska lapsi kokee vaistomaisesti kiinnostusta meneillään olevan herkkyyskauden asioihin.

Suomalaisissa peruskouluissa ensimmäisen vieraan kielen opiskelu aloitetaan nykyään jo ensimmäisellä luokalla eli 7-vuotiaana. Aiemmin vieras kieli on aloitettu vasta 9-vuotiaana. Tilanne on siis aiempaa parempi, mutta silti herkkyyskauden kannalta ollaan silti hieman myöhässä.

Pienten lasten oppimisessa korostuu leikki ja ilo. Uusia taitoja opitaan tekemisen kautta ja lapsen ehdoilla. Kielten oppimiseen ei pienten lasten maailmassa siis tarvita sanaston pänttäystä tai kielioppisääntöjen opettelua. Herkkyyskaudellaan oleva lapsi on hyvin erilainen oppija kuin vanhempi koululainen tai aikuinen. Kieltenopiskelu ei ole myöhäistä koskaan, mutta se muuttuu aina vaan haastavammaksi.

Vieraan kielen kuuleminen ja sanojen harjoitteleminen on lapselle stimuloivaa aivojumppaa, vaikka se tapahtuisikin vaivattomasti leikin tai laulun kautta. Oppiminen tapahtuu ikään kuin huomaamatta, ilman että opiskeluun tarvitaan itsekuria ja hyviä istumalihaksia.

Tutkimusten mukaan varhaisen iän vieraan kielen oppiminen parantaa lapsen taitoja myös omassa äidinkielessä. Se myös laajentaa lapsen maailmankuvaa, parantaa muistia ja auttaa hahmotuskyvyn kehittymisessä.

englantia lapsille
English Explorersin Chris kysyy lapsilta, mikä on auto englanniksi.

Kielitaito on tärkeä menestystekijä

Maailma kansainvälistyy ja yhä useammassa työpaikassa vaaditaan vieraiden kielten, etenkin englannin kielen, hyvää hallintaa. Hyvät vuorovaikutustaidot erikielisten ihmisten kanssa voivat olla menestyksen avain.

Hyvä kielitaito tuo nyt ja tulevaisuudessa enemmän mahdollisuuksia työhön ja opiskeluun. Kun englanti sujuu, on helppo lähteä vaikka ulkomaille opiskelemaan. Jokainen vanhempi haluaa omalle lapselleen mahdollisimman hyvän tulevaisuuden. Yksi keino parantaa lapsen tulevaisuuden mahdollisuuksia on tutustuttaa lapsi vieraisiin kieliin jo ennen kouluikää.

englantia lapsille
Chris opettaa lapsille eri kulkuneuvojen nimiä englanniksi.

English Explorers opettaa englantia lapsille

English Explorers tarjoaa englannin kielen tunteja Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla. Tunnit ovat tarkoitettu 2-7-vuotiaille lapsille ja niihin osallistutaan yhdessä vanhemman kanssa.

Osallistujamäärä pidetään pienenä (max 10 lasta), jolloin natiivilla opettajalla on aikaa huomioida jokainen osallistuja myös henkilökohtaisesti.

Opetusta voi sopia myös koulun, iltapäiväkerhon tai päiväkodin yhteyteen. Näitä tunteja on mahdollista saada 3-17- vuotiaille, ja tunnit räätälöidään aina kullekin ikäryhmälle sopivaksi.

English Explorersien tunneilla opitaan englantia lapsia kiinnostavien leikkien ja aktiviteettien kautta. Lasten sanavarasto kasvaa viikko viikolta ja näin antaa heille vahvat perusteet englannin kielen oppimiselle koulussa.

Kaikki English Explorers -opettajat puhuvat englantia äidinkielenään. Tämä antaa lapselle todellisen etumatkan kielen oikeaoppiseen ääntämiseen.

Tunneille osallistuminen ei vaadi lapselta kielen osaamista etukäteen. Lapsi kyllä pääsee oppimisen makuun heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Vanhemmiltakaan ei vaadita kielitaitoa, vaikka tunneilla ei puhuta yhtään suomea. English Explorersien kanssa voi kuitenkin asioida esimerkiksi ilmoittautumisasioissa myös suomeksi.

englantia lapsille
Lapset innostuvat erilaisten välineiden käytöstä. Open and close!

English Explorers -kokemuksia

Pääsin tutustumaan English Explorersin englantia lapsille -tunneille Espoon Olarissa yhdessä 2- ja 4-vuotiaiden lasteni kanssa.

Olin hieman skeptinen 2-vuotiaan suhteen, sillä hän ei puhu edes äidinkieltään kovin sujuvasti vielä. 4-vuotias taas on oppinut Youtube-videoista värit englanniksi ja hän osaa myös laskea englanniksi yhdestä kymmeneen. Joitain muitakin sanoa hänelle on tarttunut, kun olemme matkustaneet ulkomailla. Hän on kuitenkin arkaillut englannin kielisten sanojen lausumista, vaikka hän ne ymmärtäisikin.

Heti ensimmäisellä tunnilla ensimmäisellä minuutilla yllätyin, kun molemmat lapseni innostuivat harjoittelemaan catch-sanan lausumista. Se ei ole helppo sana lausua suomalaiselle lapselle. Jos itse olisin pyytänyt lapsiani harjoittelemaan tätä tai mitä tahansa muuta sanaa, he eivät olisi missään tapauksessa suostuneet.

Tilanne on kuitenkin eri, kun tunnilla on natiivi opettaja, ja myös muut lapset näyttävät esimerkkiä. Catch-sanan harjoittelemiseen oli niinkin yksinkertainen keino kuin se, että opettaja Chris heitti kynän lapselle heti, kun hän yritti lausua mallista sanaa. Lapset tajusivat idean nopeasti, ja ainakin omat lapseni olivat aivan innoissaan kynän heittämisestä.

englantia lapsille
Tehtävänä saattaa olla vaikkapa hakea kuplan sisälle ”yellow car”.

Heti tunnin aluksi oli selvää, ettei nyt ollut kyse mistään puuduttavasta oppitunnista, jossa istutaan paikoillaan ja opiskellaan. Kyse oli enemmänkin leikistä, kuten näin pienten lasten kanssa mielestäni pitääkin olla.

Chrisillä oli monenlaisia harjoituksia, ja lasten mielenkiinto pysyi hyvin yllä koko 45 minuutin ajan. Muutaman ensimmäisen tunnin aikana kielen oppimisen apuna käytettiin esimerkiksi saippuakuplia, pehmoeläimiä, muovailuvahaa, kynää ja paperia, kuvakirjoja, tarroja ja niin edelleen. Osa tunnista istutaan omilla paikoilla lattialla, mutta monissa harjoituksissa myös liikutaan tilassa.

värittämistä ja oppimista
Kulkuneuvojen nimiä pääsi kertaamaan monella eri tavalla. Välillä väritettiin.

Osa tunneilla olevista lapsista olivat selvästi puhuneet jo aiemmin englantia. Heidän ääntämyksensä kuulosti ihmeen puhtaalta! Edistyneimmiltä lapsilta Chris vaati hieman enemmän kuin vasta aloittavilta. Lempeästi hän kannusti lapsia puhumaan kokonaisia lauseita pelkkien yksittäisten sanojen sijasta.

Minun mieltäni lämmitti erityisesti myös se, että molemmat sisarukset pääsevät osallistumaan tunnille samaan aikaan. Lisäksi osallistun mielelläni tunnille myös itse. Tällöin tunti on myös yhteistä mukavaa aikaa lasten kanssa. Pääsen tarkkailemaan, mitä lapset tykkäävät tunnista ja ovatko he siitä innostuneita. Näen myös, oppivatko lapset mitään uutta. Osallistumismaksuja ei tee mieli maksaa turhaan, joten haluan vakuuttua siitä, että saan rahalle vastinetta.

Jo muutaman tunnin jälkeen huomasin poikani sanavaraston karttuneen monella uudella sanalla. Vaikka lausuminen ei vielä suju puhtaasti, niin poika ainakin yrittää. Yritän välillä opettaa englantia myös itse, mutta silloin poika aina sanoo ettei tykkää englannin kielestä. Onneksi tunneilla hän kuitenkin viihtyy. Olenkin siis päättänyt ulkoistaa kielenopetuksen suosiolla Chrisille.

english explorers
What is this?

2-vuotias tyttömme on kieltämättä välillä aika pihalla tunneilla. On kuitenkin tosi söpöä kun hän harjoittelee puhumaan sanoja englanniksi. Hän myös mielellään toistaa sanoja myös kotioloissa. Näin pienen lapsen suhteen tärkeintä taitaa olla, että hän saa edes jonkin kosketuksen ja tuntuman vieraaseen kieleen, ja että tunneilla on hauskaa.

Kokeile English Explorers -tuntia veloituksetta

English Explorersilta saa varata ilmaisen tutustumiskerran, ja vasta sen jälkeen voi päättää, haluaako osallistua tunneille. Tutustumiskäynti ei siis velvoita mihinkään.

Tutustumiskäynnin varaaminen onnistuu täällä.

Lue myös:

Ulkoleikkejä lapsille – Esittelyssä 10 suosituinta pihaleikkiä

Apua lapsen erityisvaikeuksiin – Neuropsykiatrinen valmennus

Lasten satukirjoja, jotka vievät toisiin maailmoihin

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös