Äitiyspakkaus 2018 – Mitä se sisältää ja mitä sieltä puuttuu?

Äitiyspakkaus 2018 – Mitä se sisältää ja mitä sieltä puuttuu?

Äitiyspakkaus 2018 on julkaistu. Kyseessä on järjestyksessään 80. äitiyspakkaus. Pakkauksen tuotevalikoima on käyttäjien toiveiden mukaisesti säilynyt pitkälti ennallaan. Yhteensä pakkauksessa on 64 tuotetta.

Äitiysavustuksen määrä ja samalla äitiyspakkauksen arvo suurenee 140 eurosta 170 euroon. Korotus koskee niitä, joiden laskettu aika on 1.6. tai sen jälkeen. Korotuksella parannetaan äitiyspakkauksen tuotteiden laatua asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Tuotteet pakkaukseen on valittu jo vuosi sitten, joten vielä tänä vuonna äitiysavustuksen määrän suureneminen näkyy pakkauksissa lisätuotteina, joiden arvo on 30 euroa. Äitiysavustuksen määrää tarkistettiin edellisen kerran vuonna 2001.

Vuoden 2018 pakkauksen uusia tuotteita ovat leggingsit, viltti, villahousut, huopatossut, lapasen pidikkeet sekä ruokailuvälineet.

Äitiyspakkaus 2018 esittely

Äitiyspakkauksen tuotteet ovat perinteisesti pakattu laatikkoon, jota voi käyttää myös vauvan sänkynä. Vuoden 2018 äitiyspakkauslaatikossa seikkailevat värikkäät eläimet metsässä.

Haalari on perinteinen tuote, joka mahtuu yleensä noin alle 1-vuotiaille lapsille. Talvivauvatkin voivat ottaa sen heti käyttöön, koska ulkohaalarin saa muokattua vetoketjulla kätevästi unipussiksi. Ei haittaa, vaikka haalari tai pussi on alkuun vauvalle aivan liian suuri, sillä sen voi ujuttaa vaikkapa rattaiden kantokoppaan. Siellä vauvalla on mukava ja lämmin unipesä. Haalarin kuosi on hyvin saman tyyppinen kuin edellisvuotena, eli vaaleapohjainen ja neutraalisävyinen.

Töppöset ja toppahanskat sopivat hienosti toppahaalarin kanssa. Ennen kuin lapsi oppii kävelemään, ovat kankaiset töppöset mukavammat ja lämpimämpi vaihtoehto kuin kengät. Töppöset ja hanskat ovat sisältä pehmeitä ja ulkokangas pitää hyvin kosteuden ulkopuolella. Uutuutena tänä vuonna lapasten pidikkeet, joita voi käyttää myös isomman lapsen kanssa.

Makuupussi on yksi äitiyspakkauksen suosituimmista tuotteista. Sitä voi käyttää vaunuissa lisälämmikkeenä tai vauva voi nukkua siinä vaikka yöuniansa. Peiton voi avata myös kokonaan auki, jolloin sitä voi käyttää peittona tai makoilualustana. Tänä vuonna makuupussiin on valittu kaunis lammasaiheinen kuosi.

Äitiyspakkaus 2018 hämmentävin uutuus on huopatossut. Sinivalkoisissa huopatossuissa on Suomi 100 – ja äitiyspakkaus 80 -painatus. Tossut sopivat 3 kk – 1-vuotiaille vauvoille. Mihin tarvitaan huopatossuja, kun pakkauksesta löytyvät myös toppatöppöset? Käytetäänkö näitä ulkona vai sisällä? Miten ihmeessä huopatossut pysyvät vauvan jalassa?

Ihanan pehmoinen villasekoitehaalari on kokoa 68-74 eli se on sopivin yleensä noin puolen vuoden ikäiselle lapselle. Haalari on kätevä pukea sisävaatteiden päälle, jos kaipaa yhtä lisälämmityskerrosta. Tämä haalari on perinteisesti ollut luonnonvaalea, ja niin se on tänäkin vuonna.

Kevyttoppapuku on neutraalin harmaa ja sitä koristaa kuva, jossa pupu halailee karhun kanssa. Haalari on sopiva noin puolivuotiaalle, mutta pienemmänkin vauvan voi pukea siihen. Haalarin hihat ja lahkeet voi kääntää vauvan jalkojen ja käsien päälle pussiksi, jolloin vauvalle ei välttämättä tarvitse pukea hanskoja tai töppösiä. Puvussa ei ole kosteudenpitävää ulkokangasta, joten se sopii parhaiten kuiviin keleihin loppukeväällä ja alkusyksyllä.

Pakkauksesta löytyy villahousut, mutta ei villatakkia. Lämpimät housut voi pukea esimerkiksi sukkahousujen tai leggingsien päälle lisälämmikkeeksi.

Edelleen vaaleiden sävyjen ryhmää jatkaa neulemyssy, jossa on leuan alle sidottavat narut. Myssy näyttää ihanan pehmoiselta ja lämpimältä. Myssyn ulkokuori on merinovillaa ja sisäosa puuvillaa (95 %) ja elastaania (5 %). Tätä myssyä nähdään varmaan monien vauvojen päälle tulevina vuosina!

Kypärämyssyn voi pukea kylmillä säillä neulemyssyn alle. Se suojaa hyvin myös vauvan kaulan ja niskan. Suomen keleihin kypärämyssy on ehdottoman hyvä tuote.

Pieni myssy on monien vauvojen ensimmäinen päähine. Se mahtuu vauvan päähän yleensä vain muutaman ensimmäisen kuukauden ajan. Se on kätevä erityisesti keväällä ja kesällä syntyneille vauvoille. Leuan alle sidottavat nauhat pitävät myssyn paikoillaan.

Collegehaalari on kokoa 62-68 eli se on sopiva alle puolen vuoden ikäisille vauvoille. Haalari on farkunsisinen, joten sinisyydestä huolimatta sitä ei tarvitse mieltää poikamaiseksi vaatteeksi. Haalarin kuvassa lukee: The next big thing. Ehkä hieman erikoinen valinta suomalaiseen äitiyspakkaukseen.

Värikkäät potkuhousut sopivat vastasyntyneelle vauvalle ja mahtuvat päälle noin parin kuukauden ajan. Vaipanvaihtoa helpottamaan potkuhousuihin on laitettu haaroihin nepparit. Potkuhousut jakavat mielipiteitä sillä joidenkin mielestä on kätevää kun ei tarvitse pukea erikseen sukkia, kun taas toisten mielestä haalarimalliset potkikset ovat epäkäytännöllisiä. Tässä tuotteessa eniten mielipiteitä kuitenkin jakaa raitakuosin väritys, sillä monet saattavat mieltää punavaltaiset sävyt tyttömäisiksi. Haalarin voi pukea kuitenkin aivan yhtä hyvin myös pojalle!

Äitiyspakkaus 2018 sisältää seitsemän erilaista bodya. Pienten vauvojen bodeissa todella hyvä lisä on kaksinkertainen nepparirivistö haaroissa sekä hihojen käännettävät resorit. Näiden avulla bodyn käyttöaikaa saa lisättyä monella kuukaudella. Osasta bodeista nämä molemmat ominaisuudet löytyvät, mutta ei kaikista. Harmittavasti myös vain yhdessä bodyssä on kääntöhihat, jotka suojaavat vauvan naamaa raapimisjäljiltä. Kietaisubodyt ovat monen vanhemman mielestä se kaikkein helpoin vaate vastasyntyneelle vauvalle. Vauvan voi asettaa bodyn päälle puettavaksi, eikä pään yli tarvitse vetää vaatetta. Myös niskakakkatapauksissa kietaisubodyn riisuminen sujuu ongelmitta.

Pakkauksesta löytyy villahousujen lisäksi kahdeksat housut, joista puolet ovat leggingsejä. Vain yhdet housuista ovat terälliset. Monien mielestä sukkien ja housujen yhdistelmä on kätevämpi kuin terällisten housujen, sillä terälliset housut jäävät nopeasti pieneksi ja vähän liian isoissa terällisissä housuissa vauvan jalka ei meinaa pysyä paikoillaan. Varsinkin leggingsien kanssa sukat saa puettua mukavasti lahkeen päälle ja ne pysyvät hyvin paikoillaan.

Pakkauksesta löytyy myös yhdet perinteiset valkoiset sukkahousut.

Värikkäät sukat ja lapaset voi pukea talvivauvalle lisälämmikkeiksi toppatöppösten ja -hanskojen alle. Joustavat sukat ja peukalottomat lapaset riittävät lämmikkeiksi lämpimillä säillä.

Äitiyspakkaus 2018 sisältää ainoastaan kahdet sukat, mikä on melko vähän verrattuna muiden vaatteiden määrään. Toisaalta vauvojen sukkia ei tarvitse vaihtaa kovin usein ennen kuin he oppivat kävelemään, joten sukkia ei kovin montaa paria edes tarvitse.

Monien vauvojen vanhemmat vannovat unipussien nimeen. Vauvat möyrivät usein unissaan, ja pussi saattaa rauhoittaa unta. Vauva ei pussin kanssa herää niin helposti siihen, että on potkinut peiton pois päältään. Myös yösyötöt sujuvat hyvin pussin kanssa, ja vauva ei havahdu välttämättä hereille, kun hänet lasketaan pussin sisällä pinnasänkyyn.

Tähän settiin kuuluu vauvalle peitto, pussilakana, aluslakana, suoja-alusta ja patja. Tarvikkeista saa koottua vauvalle sängyn äitiyspakkauslaatikkoon tai pinnasänkyyn.

Vauvan viltti on monikäyttöinen. Sitä voi käyttää peittona, vaunuissa suojana, vaipanvaihtoalustana tai vauvan makoilualustana. Kuosissa seikkailevat siili, kauris ja pöllö.

Harva asia on suloisempaa kun juuri kylvetetty ja huppupyyhkeeseen kääritty vauva. Pienet lapset palelevat helposti kylvyn jälkeen, joten on hyvä, että hupulla saa peitettyä ja kuivatettua nopeasti myös pään.

Kestoliivinsuojat ja nännivoide ovat tarpeellisia imettäville äideille. Vauvan kynsisakset, hammasharja ja hiusharja ovat myös perusvälineistöä ja varmasti kaikille tarpeellisia. Hygieniavälineistöön kuuluu lisäksi kylpylämpömittari, kondomeja, terveyssiteitä, harso ja viime vuonna pakkaukseen uutuutena tullut liukuvoide.

Iloisen värinen ruokalappu suojaa pienten ruokailijoiden vaatteita tahroilta.

Kuolalappu/huivi on erityisen käytännöllinen siinä vaiheessa kun vauva tekee hampaita ja kuolaa piisaa.

 

Jotkut lapset kiintyvät johonkin unileluun tai -rättiin. Äitiyspakkauksen pehmoinen unilelu on lelun ja rätin yhdistelmä. Sen pieniä solmuja on kiva näprätä, samoin kuin norsun kärsää ja korvia.

Kestovaippa poistui äitiyspakkauksen valikoimista

Edellisvuoteen verrattuna äitiyspakkauksessa ei tänä vuonna ole kestovaippaa, kuumemittaria eikä talkkia. Äitiyspakkaus 2018 on ensimmäinen pakkaus kahdeksaan vuoteen ilman yhtäkään kestovaippaa. Ratkaisua on kritisoinut jo vuosi sitten Kodin kestot ry (entinen Kestovaippayhdistys ry).

”Vaikka moni äitiyspakkauksen saaneista perheistä ei käyttänyt kestovaippaa, niin ne ovat päässeet hyvin käyttöön kierrättämisen ansiosta. Kestovaipat ovat hyvin pitkäikäisiä, ja esimerkiksi vuoden 2009 äitiyspakkauksen vaippoja on edelleen runsaasti perheiden käytössä. Ne vaipat ovat korvanneet tuhansia, ellei miljoonia kertakäyttövaippoja. Hyvä ja toimiva kestovaippa pakkauksessa madaltaa kynnystä kokeilla kestovaippoja”, sanoo Kodin kestot ry:n puheenjohtaja Anna Holopainen.

Äitiyspakkauksia pakkaavan Logistikas Hankinnan talous- ja tuotantopäällikkö Johanna Lainio kertoi Ylen uutisen mukaan, että ”kestovaippa jää suurelta osalta käyttämättä ja Kela on ajatellut tässäkin sitä ekologista näkökulmaa”.

”Väite on täysin, järjetön”, väittää Holopainen. Hän huomauttaa että Suomen hallituksen tavoitteena on nostaa Suomi kiertotalouden kärkimaaksi vuoteen 2025 mennessä. ”Kertakäyttövaippojen käyttö ei edistä millään tavalla kiertotaloutta, ja Kelan tulisi ottaa myös tämä puoli huomioon päätöksissään”, sanoo Holopainen.

Lue myös:

Imetysopas – Imetyshetken tulee olla rento äidille ja vauvalle

Anna lapselle uniikki nimi! Listasimme uniikkeja nimiä

Mitä vastasyntynyt todella tarvitsee – Ostoslista vauvalle

Synnytystarinoita – Odottamaton kotisynnytys

Lapsen unen tarve – Opas hyviin unitottumuksiin

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös