Miten äitiys muuttaa ihmistä? – 10 asiaa joita vain äidit tekevät

Miten äitiys muuttaa ihmistä? – 10 asiaa joita vain äidit tekevät

Äitiys muuttaa ihmistä väistämättä. On joitakin asioita, jotka ymmärtää vasta kun on elänyt ja hoitanut lapsiaan tarpeeksi pitkään. Luettelemme seuraavassa joitakin asioita, joita vain äidit tekevät. Ne ovat asioita, joita äidit pitävät normaaleina, mutta joita lapsettomat usein kummastelevat.

1. Lapsen pyllyn haistelu

Mikäs sen nopeampi keino todeta vaipan sisältö kuin käyttää hajuaistiaan? Äidille on täysin normaalia vaikka kesken keskustelun nostaa lasta ylös ja nuuhkaista peppua. Äiti tekee pika-analyysin tilanteesta. Pelkkä pissa: ei niin kiire. Myös kakka: vaatii välitöntä reagointia.

2. Outojen ruokaongelmien ymmärtäminen

Äitiys auttaa ymmärtämään, miten vakava asia voi olla se, että kastike koskettaa pastaa. Tai jos kurkku on leikattu vääränmuotoisiin annospaloihin. Ne eivät ole pikkuasioita, vaikka lapsettomat saattavat niin kuvitellakin.

3. Lapsen nenän puhdistaminen

Vaikka lapset ovat aina suloisia, niin vihreä räkä sieraimessa roikkuen ei sovi kellekään. Oman lapsen räkä on ok, mutta vieraiden ei ole. Äiti voi huoletta niistää samaan nenäliinaan, johon hetki sitten pyyhkäisi jälkikasvunsa ”ikivihreät”. On hyvin tyydyttävää, kun saa kynsäistyä lapsen nenästä ison kovettuneen knöllin.

4. Lastenohjelmien äänten sietäminen

Lapsettomat eivät voi sietää kimittäviä ja huutavia hahmoja, joita vilisee television lastenohjelmissa. Mikään ääni tai tarttuva tunnusmusiikki ei ärsytä äitiä. Hän suorastaan rakastaa näitä ohjelmia, sillä se on ainoa hetki päivästä kun kullannuput eivät roiku lahkeessa tai tee jotakin kiellettyä.

5. Oman nimen unohtaminen

Viimeistään siinä vaiheessa, kun lapsi oppii puhumaan, oma nimi korvautuu äiti-sanalla. Jo heti lapsen syntymän jälkeen on myös ihan normaalia puhua itsestä yksikön kolmannessa persoonassa. ”Äiti tulee!”, ”äiti lämmittää puuron”, ”äiti antaa maitoa” ja niin edelleen.

aitiys

6. Puhtauskäsityksen muuttuminen

Lapsettomista tuntuu käsittämättömältä ajatukselta, että joku pitäisi vapaaehtoisesti paitaa jossa on vähän oksennusta tai pari tippaa pissaa. Äideille se on normaalia, sillä kohta sitä puklua tulee kuitenkin lisää tai joku niistää paidanhelmaan. Pyykkiä tulee muutenkin ihan tarpeeksi.

7. Katkonaisilla unilla selviäminen

Tuoreille vanhemmille usein traagisinta on yöunien menettäminen. Tuntuu aivan käsittämättömältä, ettei edes öisin saa levätä, vaan ”työvuoro” kestää oikeasti vuorokauden ympäri. Onneksi katkonaisiin öihin tottuu ja äiti pystyy toimimaan myös todella huonosti nukuttujen öiden jälkeen. Vaikka ne kestäisivät vuosikausia. Huonosti nukkuvien lasten äidit nauravat partaansa, kun joku lapseton valittaa huonosti nukutusta yöstä tai siitä kuinka raskasta on nousta herätyskellon pirinään. Äidit eivät tarvitse herätyskelloa, lapset hoitavat kyllä sen puolen.

8. Hermojen joustaminen

Äitien hermojen kestäminen on huippuluokkaa. Kuka tahansa ei kestäisi väsyneenä sellaista määrää kiukuttelua, nurinaa ja riitelyä kuin äidit. Lapset kiristävät äitien hermoja tasaiseen tahtiin, joten ne eivät enää vuosien jälkeen paukahda rikki niin helposti. Toki jokainen äiti on myös joskus menettänyt hermonsa, se on varmaa. Jossain se raja menee äideilläkin.

9. Oman ajan arvostaminen

Lapsettomat kuuntelevat kauhistuneina äitien kertomuksia siitä, kuinka ihanaa oli päästä yksin ruokakauppaan tai kuinka rentouttavaa oli kun suihkun aikana kukaan ei tullut häiritsemään. Pieniäkin asioita arvostaa siinä vaiheessa kun ne menettää.

10. Yksityisyydestä luopuminen

Äideille on ihan normaalia hoitaa vessakäynnit, suihkut, alapesut, tamponinvaihdot ja karvanpoistot niin, että joku tuijottaa vieressä ja ehkä jopa kyselee yksityiskohdista. Lasten kanssa usein on yksinkertaisinta kun vaan jättää sen vessanoven auki. Tai julkisissa tiloissa ottaa lapsen sisälle vessankoppiin, ellei halua ottaa riskiä karkaavasta tai lohduttomasti oven takana itkevästä lapsesta.

Lue myös:

Äitiyspakkaus 2018 – Mitä se sisältää ja mitä sieltä puuttuu?

Lapsen motorinen kehitys – Tämä tyypillinen virhe on vaaraksi lapsen kehitykselle

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös