varhaisultra

Varhaisultra – Pikkukolmosen sydän sykkii

Varhaisultra – Pikkukolmosen sydän sykkii

Meillä on uutisia! Mikä onkaan kivempi päivä kertoa tätä, kuin tänään jolloin kävimme varhaisultrassa toteamassa kaiken olevan hyvin. Osa läheisistä ja ystävistä on tiennytkin raskaudesta. Jos kaikki menee hyvin meille syntyy kolmas lapsi syyskuussa 2018. Voit lukea aatoksia aiheesta Rv 5 oireet – Ylläriplussa 43-vuotiaana postauksesta.

varhaisultra

Tänään raskausviikolla 7+5 koitti vihdoin varhaisultra. Koko alkuraskauden on mielessä ollut tämä päivä ja hetki, kun näemme sykkiikö sydän. Viime kesän keskenmenon osalta on tuoreessa muistissa tilanne, kun sykettä ei näkynyt. Huomasin, että asia on stressannut aika lailla.

Jatkuva heikotus ja ellotus kahden viikon ajan on vienyt voimia, hermot ovat olleet kireällä. Raskausaplikaatio muistuttaa “Äiti on lapsensa ensimmäinen elinympäristö ja syntymättömän lapsen linkki ulkomaailmaan. Mikä vaikuttaa äitiin, vaikuttaa myös lapseen. Äidin tunnetilat välittyvät sikiöön istukan kautta”. Tuota miettiessä huono omatunto kolkuttaa, koska viimeisten viikkojen energiat ja fiilikset ovat olleet aikalailla mollivoittoisia. Olimme Miamissa ja Karibian risteilyllä, jossa aikaero oli raskas kokemus.

Huomasin, että varhaisultran odottaminen ulkomailla oli stressaavaa. Ruoka ei maistunut ja elin hedelmillä sekä sitruunamehulla pari viikkoa. Kun lentokoneen pyörät koskivat Helsinki-Vantaan lumiselle kentälle oli helpotus suuri. Ihana päästä kotiin potemaan tätä olotilaa. Matkailua rakastavalle tämä on uusi ja outo tunne, että haluaakin vain olla kotona. Omassa turvasatamassa.

Varhaisultra on tärkeä virstanpylväs

Lapset leikkivät ja painivat keskellä yötä kello 2. Aikaero tänne päin on kuitenkin helpompi kestää, kuin Miamiin päin. Minä olisin halunnut vain nukkua, jotta aamu tulee mahdollisimman pian. Perjantai valkeni suomalaisten lakkoillessa aktiivimallin takia. Yrittäjän kalloon ei mahdu lakkoilut ja AY-liikkeen toiminta. Veimme lapset hoitoon vanhemmilleni ja lähdimme ajamaan Felicitas Mehiläiseen. “Mua jännittää” sanoin miehelleni. “Niin muakin” hän vastasi. Olin syönyt aamiaiseksi yhden appelsiinin. Olo oli heikko ja olin kuin varjo itsestäni. Vaikka jännitti, samalla oli vahva tunne, että kyllä siellä eloa on. Pakko olla.

Menimme Forumin yläkertaan ilmoittautumaan ja sieltä Felicitas Mehiläiseen neljänteen kerrokseen. Käytävillä käyskenteli lapsettomuustutkimuksiin ja hoitoihin meneviä pariskuntia. Tällä kertaa me olimme toisella asialla liikkeellä. Felicitas Mehiläisessä on myös raskausajan seuranta ja yksityinen äitiysneuvola.

Lääkäri Tiina Hakala-Ala-Pietilä kutsui meidät huoneeseen. Kerroin aiemmista raskauksista ja olostani nyt. Hän muistutti veden juonnista ja suolojen tarpeellisuudesta. Veden riittävä juonti on muutenkin ollut aina heikkouteni ja nyt on pakko skarpata asian suhteen. Hän myös sanoi, että koska raskausoireet ovat voimakkaat, niin eiköhän sieltä eloa löydy. Sitten katsottiin se tärkein, onko raskaus oikeassa paikassa ja löytyykö syke. Samantien ruudulle lävähti pieni pyöreä hahmo, jonka sydän läpätti. Kuvasin tämän videolle, kuten aiemminkin olen tehnyt. Kaikki näytti tosi hyvältä ja sikiö oli 16 mm pitkä. Se oli pari päivää isompi ja vastasi raskausviikkoja 8.

varhaisultra
Felicitas Mehiläisen lääkäri Tiina Hakala-Ala-Pietilä on todella ystävällinen ja asiantunteva.

Lepoa ja rauhoittumista

Aiemmissa raskauksissa ei ole ollut pahoinvointia. Tälläkään kertaa en ole oksentanut, mutta jatkuva heikotus on ollut poikkeuksellisen voimakasta. Olisikohan tyttö tulossa, sitä pohdimme lääkärinkin kanssa? Sukupuolella ei ole väliä, kunhan lapsi on terve. Suhtaudun raskauteen realistisesti ja ymmärtäen, että mitä vain voi tapahtua koska vaan. Nyt on tärkeintä keskittyä omaan hyvinvointiin ja olla mahdollisimman vähän stressitilassa. Aiemmat raskaudet ovat olleet fyysisesti raskaita ja nyt 43-vuotiaana pitää huoltaa itseään erityisen hyvin.

Tietoa varhaisultrasta

Alkuraskauden ultraäänitutkimuksessa nähdään, että raskaus on asettunut oikeaan paikkaan kohdun sisälle ja voidaan määrittää raskauden kesto ja näin laskettu aika. Tärkeää on nähdä elävä sikiö ja sikiöiden lukumäärä. Myöhemmässä raskauden vaiheessa ultraäänitutkimusta käytetään sikiön rakenteiden, kasvun, sikiön asennon ja istukan paikan arviointiin.

Ultraääni voidaan tehdä viikoilla 5-12 ( viikot lasketaan eteenpäin kuukautisvuodon alusta). Sikiö ja sydämen syke nähdään viimeistään viikosta 6 eteenpäin. Tutkimukseen tullaan rakko tyhjänä.

Alkuraskauden ultraäänestä ei saa KELA-korvausta kuin erityistapauksissa (asiakkaan haettava itse korvausta Kelasta). Ultraääni maksuun lisätään aikaperusteinen lääkärinpalkkio.

Tässä kokemukseni NT-ultrasta ja NIPT-testistä, joka kertoo vauvan sukupuolen ja tuktii useita kromosomipoikkeavuuksia.

varhaisultra

Lue tästä raskausajan ultraäänitutkimuksista

Lue myös Raskausoireet – Mistä tiedät olevasi varmasti raskaana?

Lue myös Odottavan äidin ruokavalio ja lisäravinteet

Lue myös Raskaus ja kasvisruoka – Varmista vitamiinien ja rasvojen saanti

Lue myös Raskausarvet hoito – Parhaat vinkit raskausarpien hoitoon

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös