tandemimetys

Tandemimetys – Liisa imettää 2- ja 4-vuotiaita lapsiaan

Tandemimetys – Liisa imettää 2- ja 4-vuotiaita lapsiaan

Tandemimetys tarkoittaa kahden tai useamman eri-ikäisen lapsen imettämistä samaan aikaan. Lapset eivät välttämättä käy rinnalla yhtäaikaisesti, vaan he voivat käydä rinnalla päivän mittaan vuorotellen.

Liisa jatkaa imetystä niin kauan kuin lapset haluavat

Espoolaisen 33-vuotiaan Liisan lapset ovat 2- ja 4-vuotiaat. Liisa imettää heitä molempia edelleen eli kyseessä on tandemimetys. Kun esikoinen täytti kolme vuotta, hänen imetystään rajoitettiin kahteen kertaan vuorokaudessa. Esikoinen juo rintamaitoa ainoastaan aamulla ja illalla. Kipeänä tai jossain muussa erikoistilanteessa rintamaito saattaa tosin lohduttaa myös päivällä.

Liisan kuopus juo rintamaitoa lapsentahtisesti ympäri vuorokauden. Liisa nukkuu suurimman osan yöstä lasten vieressä, ja kuopus ottaa maitoa yön aikana noin viisi kertaa. Päivän aikana kuopus saattaa käväistä rinnalla kymmenenkin kertaa, jos lyhyetkin huikat lasketaan mukaan.

Liisan suunnitelmissa on lopettaa kuopuksenkin yö- ja päivämaidot hänen täyttäessään kolme vuotta. Sen jälkeen kumpikin lapsi saa ottaa ilta- ja aamumaidot niin pitkään kuin he itse haluavat.

Liisan puolesta hän voisi lopettaa imettämisen vaikka heti. Toisaalta hän ei koe imettämistä mitenkään rasittavana, paitsi ehkä niinä päivinä kun kuopus tuntuu koko ajan roikkuvan rinnalla. Imetys on lapsille kuitenkin sen verran tärkeä asia, ettei Liisa halua sitä lapsilta kokonaan viedä. Hänen mielestään kolmevuotias on kuitenkin jo sen verran iso, ettei tarvitse maitoa yöllä eikä pitkin päivää.

tandemimetys
Imettämistä ei tarvitse lopettaa, jos raskaus etenee normaalisti. Vanhemman lapsen imetystä voi jatkaa, vaikka perheeseen syntyisi vauva.

2-vuotiastakin saa imettää ravintolassa

4-vuotias esikoinen kysyi Liisalta muutama päivä sitten, saako hän maitoa vielä 5-vuotiaanakin. Liisa vastasi, että ehkä niin isona ei tarvitse enää rintamaitoa. Siihen lapsi vastasi, että ehkä hän voisi lopettaa sittenkin vasta 6-vuotiaana.

Liisa ei ota paineita imetyksen lopettamisesta. Rinnasta vieroittaminen ei tuntunut hänestä luontevalta ratkaisulta. Hän kannattaa muutenkin lapsentahtista ja lapset huomioonottavaa kasvatusta.

Liisa ymmärtää, etteivät kaikki ymmärrä pitkää imetystä tai tandemimetystä. Hän ei kuitenkaan sosiaalisen paineen takia aio lopettaa lastensa imettämistä julkisilla paikoilla. Hänestä 2-vuotiaan imettäminen esimerkiksi ravintolassa tai leikkipuistossa on luontevaa.

Esikoiselle Liisa on kertonut, että todennäköisesti kukaan lapsen ikätovereista ei juo enää rintamaitoa ja että asiasta ei kannata kauheasti kaikille kavereille kertoa. Hän pelkää, että kerhokaverit voisivat kiusata ja irvailla 4-vuotiaan maidonjuonnista. Toistaiseksi kaikki on kuitenkin mennyt hyvin.

Liisan nimi on muutettu.

Mitä Liisalle kuuluu nyt?

Artikkelin tekemisestä on ehtinyt kulua reilu vuosi aikaa. Tällä hetkellä Liisan lapset ovat 3- ja 5-vuotiaat. Esikoinen lopetti omasta tahdostaan imetyksen muutamaa kuukautta ennen 5-vuotissyntymäpäiviään. Kuopuksen yömaidot on lopetettu, ja imetystä on joka ilta ja aamu. Myös päivällä 3-vuotias saa edelleen halutessaan maitoa, välillä tosin Liisa ohjaa häntä juomaan vaikka vettä.

3-vuotiaan imetystä Liisa ei häpeile edes julkisilla paikoilla, eikä hän koe, että se olisi koskaan ketään muutakaan häirinnyt. Liisa olettaa, että kuopuskin haluaa maitoa ainakin 4-vuotiaaksi saakka. Mikään kiire lopettamiseen ei tällä hetkellä ole.

Lue lisää:

Lasten liikuntasuositukset: kolme tuntia liikuntaa joka päivä

Lapsen stressi lievittyy voimalla itse paremmin

Uusi nimilaki 2019 – Lapselle voi antaa jopa kuusi nimeä

Pitkä ponnistusaika synnytyksessä voi olla yhteydessä hampaiden narskutteluun

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös