Lapsiperheen matka-apteekki ja matkailijan rokotukset

Lapsiperheen matka-apteekki ja matkailijan rokotukset

Lapsiperheen matka-apteekki ja matkailijan rokotukset

Asiantuntijana artikkelissa toimi lastentautien erikoislääkäri Maria Enlund-Cerullo Töölön Mehiläisestä.

Reissua pukkaa ja pakkailemme matka-tavaroita Miamiin sekä Karibian risteilylle. Ajoissa ennen matkan alkua on syytä tarkistaa, että mukana ovat tarvittavat lääkkeet ja voiteet. Erityisesti lasten kanssa matkustaessa on hyvä olla käsimatkatavaroissa ainakin särkylääke, ripulinkorvausjuoma-jauhe (suolen toimintaa hidastavia ripulilääkkeitä ei lapsille suositella) ja laastaria. Pitkillä lennolla voi yllättäen kuume nousta tai vatsa mennä sekaisin.

Mikä ihmeen matka-apteekki?

Matka-apteekiksi kutsutaan henkilökohtaista lääkevarastoa, joka otetaan matkalle mukaan. Se voi sisältää tarvittavia lääkkeitä erilaisten oireiden ja tautien hoitoon. Mikäli käytössä on säännöllisesti käytettäviä lääkkeitä, itse lääkkeet sekä reseptit lääkärin määräämistä lääkkeistä suositellaan ottamaan matkalle mukaan.

On hyvä muistaa, ettei lääkkeitä laiteta ruumaan meneviin matka-tavaroihin, sillä laukut myöhästyvät silloin tällöin ja joskus paluumatka voi siirtyä esimerkiksi sääolosuhteiden vuoksi.

Matkaa suunniteltaessa on tärkeää tarkistaa myös rokotusasiat. Joihinkin maanosiin matkustaessa suositellaan esimerkiksi hepatiittirokotuksia. Jo pelkästään kotimaassa matkaillessa kannattaa harkita puutiaisaivokuumerokotteiden ottamista.

Useissa matkakohteissa on toki laadukkaat lääkäripalvelut ja apteekkeja. On kuitenkin paljon helpompi varautua omilla lääkkeillä perussairauksiin. Erityisesti Euroopan ulkopuolella eksoottisemmissa kohteissa lääkkeitä voi olla vaikeampi saada paikan päältä.

mehilainen

Esimerkki lapsiperheen matka-apteekista

Suurimman osan näistä lääkkeistä saa apteekista ilman reseptiä:
• Särky- ja kuumelääkkeet aikuisille ja lapsille omansa
• Kortisonivoide
• Antihistamiini/allergialääke
• Matkapahoinvointilääke (ei juurikaan lapsille saatavilla)
• Ripulinkorvausjuoma-jauhetta ja ummetuslääke lapsille.
• Aikuisille lisäksi suolen toimintaa hidastavia ripulilääkkeitä.
• Maitohappobakteereja
• Närästyslääke aikuisille ja nuorille, mutta lapsilla ei käytössä
• Käsidesi
• Laastarit
• Aurinkosuojavoide (lapsilla aina suojakerroin 50+)
• Desinfiointiaine esim. yksittäispakatut desinfiointipyyhkeet
• Kuumemittari
• Lentoja varten nenän tukkoisuutta vähentämään lapsille tarkoitettua suolaliuos-suihketta

Jos sinulla on vakava perussairaus ja olet lähdössä omatoimimatkalle turisti-alueiden ulkopuolelle, voi olla hyvä keskustella tarvittavista lääkkeistä hyvissä ajoin ennen matkaa lääkärin kanssa vastaanotolla tai esimerkiksi Mehiläisen Digiklinikalla, jonka löydät OmaMehiläinen-sovelluksesta. Lataamalla applikaation puhelimeesi saat samalla mm. omat ja perheenjäsentesi terveystiedot, lääkereseptit ja rokotustiedot taskuusi 24/7.

Meidän perheen matka-apteekki näyttää tältä. Lisäksi on toki aurinkosuojavoiteet koko perheelle.

Säännöllinen lääkitys matkoilla

Säännöllisesti käytetyistä lääkkeistä tulee ottaa mukaan varmuuden vuoksi jonkin verran suunniteltua matkaa suurempi määrä. Reseptit tulee uusia ajoissa, jotta lääkkeitä on riittävästi. Mikäli sinulle tai lapsellesi määrätty reseptilääke on vanhentunut ja se on annettu Mehiläisessä, onnistuu reseptin uusiminen myös näppärästi OmaMehiläinen sovelluksessa. Ainakin osa lääkkeistä kannattaa pakata käsimatkatavaroihin lentomatkoilla.

Muista, että kaikki matkustamoon mukaan tulevat nestemäiset matkatavarat on pakattava läpinäkyvään, uudelleensuljettavaan muovipussiin. Säännöllisistä lääkkeistä on hyvä laatia myös kirjallinen lista. Varsinkin keskushermostoon vaikuttavista lääkeaineista on hyvä pakata myös reseptit tullia varten mukaan. Lääkkeet on suositeltavaa säilyttää matkustaessa niiden alkuperäisissä pakkauksissa.

Matkailijan rokotukset

Perusrokotukset on hyvä pitää voimassa aina. Näitä ovat lähinnä polio-, jäykkäkouristus- (tetanus), kurkkumätä- (difteria) ja MPR-rokotus (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko). Euroopan ja Yhdysvaltojen ulkopuolelle suuntautuville matkoilla voi olla tarpeellista ottaa myös muita rokotuksia.

THL:n kotisivuilla on listaus eri maiden suosituksista. Rokotusten tarpeellisuudesta kannattaa keskustella lääkärin kanssa – erityisesti pienten lasten rokotusasiat eivät ole aina ihan yksiselitteisiä ja vaativat usein pidempää keskustelua. Esimerkiksi MPR-rokotetta suositellaan otettavaksi vuoden ikäisenä, mutta yli 6kk ikäisille se voidaan ottaa aikaistetusti ylimääräisenä annoksena ennen Pohjoismaiden ulkopuolelle suuntaavia matkoja, jolloin toinen annos MPR-rokotetta tarvitaan, kun lapsi on yli vuoden ikäinen. Kaikissa Mehiläisen lääkärikeskuksissa voidaan antaa rokotuksia.

Lapsiperheen matka-apteekki ja matkailijan rokotukset

Mitä rokotuksia matkaileva lapsi tarvitsee?

Lapset saavat neuvolasta yleisen rokoteohjelman mukaiset rokotteet, jotka suojaavat kotimaassa esiintyviä sairauksia vastaan. Kuitenkin matkakohteesta riippuen myös lapset saattavat tarvita lisärokotteita.

Matkustamme paljon, joten koimme tärkeäksi ottaa koko perheelle A- ja B-hepatiittirokotteen. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, jotka annetaan kuukausina 0, 1 ja 6. Yhdistelmärokotetta käyttämällä saavutetaan yhtä hyvä suoja sekä A- että B-hepatiittia vastaan kuin käyttämällä erillisrokotteita. Yhdistelmärokotteella säästetään rokotuskertoja sekä rokotekustannuksia.

A-hepatiitti ja puutiaisaivokuume ovat lapsilla yleensä lievempiä sairauksia kuin aikuisilla, mutta silti riskialueella liikuttaessa/riskialueille matkustaessa rokotuksia suositellaan kuitenkin myös lapsille. Lapsena annetut A- ja B-hepatiittirokotukset tarjoavat elinikäisen suojan myös tulevia matkoja ajatellen.

Eksoottisempiin matkakohteisiin matkustettaessa tulee myös lasten kohdalla käydä erikseen läpi kuhunkin maahan liittyvät rokotesuositukset.

Ovatko rokotukset turvallisia?

Suomessa käytettävistä yleisistä matkailijoiden rokotteista on pitkä käyttökokemus ja vakavat reaktiot ovat näissä harvinaisia. Mahdollisia reaktioita rokotteista voivat olla pistoskohdan kipu, turvotus ja kuumotus sekä toisinaan kuumekin. Hyvin harvoin esiintyy varsinaisia allergisia iho-reaktioita. Heti rokotuksen jälkeen mahdollisesti ilmeneviin reaktioihin ja näiden hoitoon ollaan Mehiläisessä rokotuksia annettaessa varautuneita.

Rokotteiden hyöty perustuu suojan antamiseen sairauksille, joihin liittyvät oireet ja komplikaatiot ovat terveydelle vaarallisia. Rokotteiden ottamisen riski terveydelle on sairastumiseen verrattuna aina selkeästi pienempi. Rokotusten myötä monet ikävät tartuntataudit ovat olleet häviämässä tai hävinneet, mutta rokotuskattavuuden laskiessa on esimerkiksi Euroopassa jälleen lisääntyvästi ilmennyt tuhkarokkotapauksia.

Vähintään yleiseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotteet: kurkkumätä-jäykkäkouristus ja tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote sekä aikaistetun MPR-rokotuksen ottaminen 6-12kk ikäisille kannattaa siis varmistaa ennen lomamatkaa.

Mehiläisen asiakasetuohjelmasta alennusta myös rokotuksista

Asia, joka kannattaa tuoda tässä yhteydessä esiin on se, että Mehiläinen tarjoaa Asiakasetuohjelmansa Plus- ja Super-tasolla Hepatiitti A- ja A+B- sekä puutiaisaivokuumerokotuksista etuja aikuisille ja lapsille. Asiakasetuohjelma löytyy myös OmaMehiläinen-sovelluksesta. Plus-tasolle pääsee esimerkiksi, kun liittää toisen perheenjäsenensä omaan profiiliin. Rokotusetujen lisäksi ohjelma tarjoaa kattavasti myös muita ajankohtaisia etuja lapsiperheille.

Lataa OmaMehiläinen-sovellus Google Playsta tai Apple Storesta

Lue myös Aurinkoihottuma lapsella – toimi näin

Lue myös Norovirus lapsella

Delux-Retkiperheen matkajuttuja löytyy täältä

Lue myös Sisaruskateus vie joskus perheen voimavaroja

Lue myös Lasten ruoka-allergiat – Uudistuneet hoitosuositukset

Heidi Ekholm-Talas

Kirjoittaja on Lapsiarkea Median omistaja, Brand Marketing Specialist, sarjayrittäjä ja kolmen lapsen äiti. Mukana menossa viilettää Mittelspitz Otso ja Keeshond Massi. He asuvat kultaisessa kartanossa luonnon helmassa. Heidi on Taikavoimat.fi perustaja ja Lapsen Valo ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Luonto, matkailu ja elämästä nauttiminen on lähellä Heidin sydäntä. Heidin matkajutut sivustoltamme löytyy Delux-Retkiperhe matkablogista.

Ota yhteyttä: heidi@lapsiarkea.fi

Takaisin ylös