kestovaippasanasto

Opas kestovaippoihin: kestovaippasanasto

Opas kestovaippoihin: kestovaippasanasto

Tässä sinulle kestovaippasanasto kestovaippailun sanaviidakossa selviytymiseen. Kestovaippailua tutkiessa törmää heti aika laajaankin sanastoon. Sanaviidakossa ei kuitenkaan tarvitse ahdistua, vaan riittää kun tietää perusteet.

On myös hyvä tiedostaa, että ei ole olemassa yhtä oikeaa ja ”virallista” tapaa kestoilla vaan jokainen perhe rakentaa oman tyylinsä. Eli riittää ihan hyvin, että tietää suurin piirtein, millaiset vaipat omassa perheessä on käytössä ja että ne toimivat teillä. Loppu on hifistelyä.

Neuvoja saa myös aina haluttaessa kokeneemmilta kestoilijoilta, esimerkiksi Facebookista Kirppis ja tuki -ryhmästä tai Kodin kestot ry:n (ent. Kestovaippayhdistyksen) tukihenkilöiltä.

Aloitetaan kestovaippasanasto tietysti A-kirjaimesta!

AIO

Tulee sanoista All In One eli vaippa on sellainen, jonka sisään ei laiteta erikseen imuja ja joka ei tarvitse erikseen kuorivaippaa. Sisältää siis kaiken tarvittavan.

AIO on lähimpänä kertakäyttövaippaa olemukseltaan. Heikkoina puolina mainittakoon, että pesty vaippa kuivuu hitaasti, kun imuja ei voi ottaa irti ja imumäärä ei välttämättä ole riittävä isopissaisille vaipan käyttäjille.

Coolmax

Tekninen kangas, jota käytetään vaipassa ihoa vasten. Coolmax tuntuu märkänäkin kuivalta eli puhutaan myös kuivapintaisesta vaipasta.

Flanellette eli flanu

ImseVimsen flanut ja niihin sopivat kuoret ovat monen vastasyntyneen vauvan luottovaipat. Vaippa koostuu sisävaipasta eli flanusta ja kuorivaipasta. Näitä vaippoja on paljon liikkeellä, koska ne ovat aikoinaan olleet äitiyspakkauksessa. Sopivat useimmille vauvoille heti syntymästä lähtien.

Harjoitushousut eli harkkarit tai kuivaksioppimishousut

Harkkarit ovat pikkuhousujen ja vaippojen välimuoto. Niissä voi olla kosteutta pitävä pul-kuori ja hieman imumateriaalia. Harkkareita käytetään usein kuivaksiopetteluvaiheessa, silloin kun lapsi jo pääsääntöisesti osaa käydä potalla. Jos kuitenkin tapahtuu pissavahinko, harkkarit nappaavat suurimman osan pissoista eikä sotkua tule niin paljon kuin tavallisten alushousujen kanssa.

Imu

Taskuvaipan sisälle tarvitaan imevää materiaalia imemään sisäänsä pissan ja muun kosteuden. Sopiva määrä riippuu lapsesta ja löytyy kokeilemalla, määrä myös muuttuu lapsen kasvaessa. Imut luokitellaan kahteen luokkaan: nopea ja hidas. Nopeat imut imevät nopeasti pissan sisäänsä, mutta myös päästävät kosteuden helposti ulos esim. joutuessaan puristuksiin.

Hitaita imuja käytetään nopeiden imujen alla imemään nopeista imuista kosteus itseensä ja pitämään kosteus sisällään. Nopeita imuja ovat esimerkiksi mikrokuitu- ja harsoimut ja hitaita esimerkiksi hamppu- ja villaimut.

kestovaippasanasto
Erilaisia vaippaimuja.

Keittopesu

Vaipat ja imut pestään pääsääntöisesti 60 asteessa. Välillä voi kuitenkin tehdä niin sanotun keittopesun, jolloin vaipat tehopestään koneesta riippuen 90 tai 95 asteessa. Keittopesu kannattaa tehdä etenkin jos vaipat jäävät haisemaan pesun jälkeen.

Kosteussulku

Vaippa koostuu kosteuden imevästä osasta sekä kosteussulusta, joka voi olla pul-kangas (katso kohta pul-kangas) tai villahousut (katso kohta villikset).

Kuivaliina

Vaipan sisällä ihoa vasten voi pitää halutessaan ns. kuivaliinaa, jonka avulla kakka on helpompi kipata vessanpönttöön ja joka tuntuu kuivalta ihoa vasten. Meillä käytetään kuivaliinoja.

Kuorivaippa

Sisävaipan päälle laitettava kuori, joka estää vaipassa olevan kosteuden karkaamisen vaipan ulkopuolelle. Kuorivaippaa ei voida käyttää sellaisenaan vaan se vaatii aina alimmaiseksi sisävaipan.

Kumpparikuollut

Monissa kestovaipoissa on kuminauhat reisien kohdalla. Ajan myötä kuminauhat voivat haurastua, jolloin niiden jousto-ominaisuus heikentyy. Kumpparikuolleessa vaipassa kuminauhat eivät siis enää jousta. Jos vaippa on muuten hyväkuntoinen, kannattaa vaippaan ommella uudet kuminauhat.

Lanoliinitus

Lanoliinikäsittely kuuluu villatuotteiden hoitoon. Lanoliinihoito kannattaa tehdä villatuotteille aina muutamien pesujen jälkeen tai silloin kun villan kosteussulkuominaisuus alkaa heikentyä. Lanoliinipurkissa on selkeät ohjeet villatuotteen lanoliinitukseen.

Lisäimu / boosteri

Vaippoihin voi lisätä imuja tarpeen mukaan. Esimerkiksi yökäytössä vaippaan voi laittaa lisäimuja.

Läppäimu

Imukagas, joka kiinnitetään vaippaan esimerkiksi neppareilla tai se on ommeltu vaippaan kiinni (AIO-vaippa).

NB, S, M, petite, L, XL

Nämä ovat kestovaippojen kokovaihtoehtoja ja tarkoittavat, että jollain edellä mainituista kirjaimista merkityt vaipat sopivat vain kyseiseen kokoluokkaan sopivalle lapselle. Tällaisia vaippoja käytettäessä pitää aina ostaa isomman koon vaipat pienemmän edellisen koon jäädessä pieneksi.

NB on newborn eli vastasyntynyt, S pieni ja niin edespäin. Petite on erikoiskoko, joka sopii laihalle ja pitkälle vauvalle.

Näpsy / Snappi

Väline, jolla saadaan tarraton sisävaippa tai harso kiinnitettyä.

Pesutarra

Vaipat kiinnitetään yleensä joko neppareilla tai tarroilla. Tarrakiinnitteisissä vaipoissa on tarranauhalle vastapala, jolla tarrapinnan saa umpeen pesun ajaksi. Jos tarrat jäävät auki, voivat ne rikkoa kankaiden pintoja pesukoneessa pyöriessään.

Pul-kangas

Tulee sanasta polyuretaanilaminointi, kosteussuojakäsitelty kangas, joka ei siis päästä kosteutta ulos vaipasta. Ei ole kuitenkaan mikään muovipussi vaan kangas hengittää ja jos kankaan upottaa veteen, se kyllä kastuu läpi.

Käytetään taskuvaipoissa, AIOissa, kuorivaipoissa ja vaippapusseissa sekä esimerkiksi naisten kestositeissä.

Pul-pussi

Pul-materiaalista valmistettu pussi, jossa säilytetään likaisia vaippoja pesujen välillä. Erityisen kätevä matkakäytössä, tällainen on hyvä olla aina vaippakassissa likaisia vaippoja varten. Kotonakin voi säilyttää likaisia vaippoja pul-pussissa. Pul-pussi pestään vaippojen kanssa koneessa.

kestovaippasanasto
Pul-pussi.

Riisipaperi

Jotkut käyttävät kuivaliinojen sijaan riisipaperia, joka heitetään roskiin kakkavaipan vaihdon yhteydessä.

Sappisaippua

Sappisaippua on tehokas aine kaikenlaisten tahrojen poistoon kankaista. Kun kakkavaipan käsittelee ennen pesua sappisaippualla, ei vaippaan jää tummentumia.

Sisävaippa

Kokonaan imevästä materiaalista tehty vaippa, joka tarvitsee lisäksi päälleen kosteudenpitävän kuoren (kuorivaippa tai villahousut).

Erityisesti pikkuvauvoilla kätevä vaippa, sillä sen saa helpommin napakasti pikkuruisten reisien ympärille ja kätevä myös yökäytössä, sillä niihin saa helposti paljon imua sisään, jolloin yölläkään ei tulvi vaippa yli. Meillä käytetään yövaippana sisävaippa+kuori-yhdistelmää.

Taskuvaippa

Nimensä mukaisesti vaippa, jossa on tasku. Päällyspuoli vaipasta on yleensä pul-kangasta ja sisävuori esimerkiksi fleeceä tai coolmax-kangasta. Vaippa tarvitsee sisälleen imuja, jotka imevät kosteuden sisäänsä. Taskuvaippa on kasattuna hyvin samanlainen kuin kertakäyttövaippa. Meillä käytetään päiväkäytössä taskuvaippoja.

kestovaippasanasto
Taskuvaippa.

TSI

Tulee sanoista Tee Se Itse eli jonkun itse ompelema vaippa. Kestovaippakaavoja löytyy valmiina ja niiden avulla tai niistä soveltamalla voi osatessaan, jaksaessaan ja ehtiessään tehdä itse lapselleen mittojen mukaisia kestovaippoja.

Villikset

Eli villahousut. Villiksiä käytetään kestovaippojen päällä estämässä kosteuden karkaaminen vaipan ulkopuolelle joko pul-kuoren sijaan
tai lisävarmistuksena pul-kuoren lisäksi.

erilaisia kestovaippoja
Sisävaippa ja villahousut.

Yhdenkoon vaippa

Tämä vaippa on säädettävissä eli kasvaa käyttäjän mukana, yleensä vaipan kokoa säädellään neppareilla ja niitä avaamalla tai sulkemalla voidaan säädellä vaipan korkeutta ja leveyttä, jolloin sen käyttöaika kasvaa.

Yleensä yhdenkoon vaipat eivät sovi aivan vastasyntyneille vauvoille, sillä niistä ei saa ihan niin pieniä mutta meillä ne ovat olleet sopivia jo kahden kuukauden ikäisestä alkaen. Vaippa voi olla sisävaippa tai taskuvaippa (ks. selitykset).

Yövaippa/Päivävaippa

Ero on lähinnä imujen määrässä, yövaippoihin pakataan valmiiksi isompi arsenaali imuja, jotta vaippaa ei tarvitse vaihtaa kesken yön. Muuten yövaippa voi olla samaa materiaalia ja mallia kuin
päivävaippakin.

Kaipaako kestovaippasanasto vielä jonkin aiheeseen liittyvän sanan? Oletko törmännyt termiin, joka kaipaa selitystä? Kerro se meille, niin lisäämme sen sanastoon!

Lue lisää kestovaippasanasto ja kestovaipoista:

Kestovaippailevan perheen vaipparumba – Kestovaippojen käyttöopas

Miksi kestovaippailu kannattaa?

Kodin kestot ry

Kestoillaan-blogissa asiaa kestotuotteista

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös