Uusi nimilaki 2019 – Lapselle voi antaa jopa kuusi nimeä

Uusi nimilaki 2019 – Lapselle voi antaa jopa kuusi nimeä

Suomen nimilainsäädäntö muuttuu. Uusi nimilaki 2019 astuu tasavallan presidentin hyväksynnällä voimaan 1.1.2019. Lakimuutoksen taustalla on yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset, kuten rekisteröityjen parisuhteiden ja uusioperheiden yleistyminen ja maahanmuutto. Lisäksi oikeusministeriö arvioi ihmisten yksilöllisyyttä korostavissa arvostuksissa tapahtuneen muutoksia.

Nykyinen nimilaki on ollut voimassa vuodesta 1986 lähtien. Uutta lakia on valmisteltu oikeusministeriössä vuodesta 2016 lähtien. Uusi laki lisää valinnanvapautta ja säännöksiä väljennetään.

Vanhan nimilain mukaan naimisiinmenon johdosta toinen osapuoli voi ottaa yhdistelmäsukunimen, jossa puolison sukunimi yhdistetään väliviivalla omaan sukunimeen.

Uusi nimilaki 2019 mahdollistaa yhdistelmäsukunimet myös ilman väliviivaa, ja molemmat avioituvat tai rekisteröityvät osapuolet voivat ottaa yhdistelmänimen. Myös avoparit voivat ottaa yhteisen nimen tai yhdistelmänimen, jos he ovat asuneet vähintään viisi vuotta yhdessä tai jos heillä on yhteisiä lapsia. Lisäksi uutena asiana lapselle voi antaa heti syntymän jälkeen kaksi sukunimeä.

Uusi nimilaki 2019

Sukunimiä voi jatkossa siis olla yksi tai kaksi. Jos lapsen toisella tai molemmalla vanhemmalla on kaksi sukunimeä, voidaan lapselle valita kuitenkin vain enintään kaksi sukunimeä. Vanhemmat saavat päättää nimet ja myös järjestyksen.

Nimien ilmoittamista varten kehitetään sähköinen järjestelmä, jonka avulla sukunimien muutokset ja syntyvien lasten nimet on helppo ilmoittaa. Samalla nimiasioihin liittyviä päällekkäisiä viranomaistoimintoja karsitaan ja nimihakemusten käsittelyaikoja lyhennetään.

Myös etunimilakiin on tulossa muutoksia. Uusi nimilaki 2019 mahdollistaa enintään neljä etunimeä aiemman kolmen sijasta. Lisäksi etunimen ei tarvitse olla kotimaisen nimikäytännön mukainen, mutta sen täytyy vastata vakiintunutta etunimikäytäntöä muodoltaan, sisällöltään ja kirjoitusasultaan. Etunimen sukupuolisidonnaisuuteen sen sijaan ei tehty muutoksia.

Lue tästä onko sinun lapsella Uniikki nimi

Uusi nimilaki 2019
Vuonna 2019 lapsi voi saada kasteessa neljä etunimeä ja kaksi sukunimeä.

Jää nähtäväksi kuinka paljon uusia nimimahdollisuuksia tullaan jatkossa hyödyntämään. Jotain osviittaa voi saada oikeusministeriön teettämästä kyselystä.

Siinä vastaajista 73 prosenttia oli sitä mieltä, että lapselle tulee voida antaa kaksi sukunimeä, jos hänen vanhemmillaan on eri nimet. 86 prosenttia oli sitä mieltä, että molempien aviopuolisoiden tulisi voida ottaa käyttöön yhdistelmäsukunimi.

Kyselyssä kysyttiin nyös siitä, tulisiko mahdollisuus kaksiosaiseen sukunimeen rajoittaa vain edellä oleviin perhetilanteisiin vai tulisiko kaksiosaisen sukunimen käyttöönotto sallia yleisimminkin. Kysymys lienee ollut liian vaikeasti muotoiltu, sillä vastaajista 22 % ei osannut vastata kysymykseen. 46 % oli sitä mieltä, että kaksiosainen sukunimi pitäisi rajoittaa vain edellisiin mainittuihin tilanteisiin. Laajempaa käyttöönottoa kannatti 32 %.

Tästä huolimatta oikeusministeriö päätyi lakimuutoksessa päättämään laajaa mahdollisuutta kahteen sukunimeen.

Tähän kun lasketaan neljä etunimeä aiemman kolmen sijaan, nousee yhden ihmisen nimien lukumääräksi jopa kuusi nimeä.

Miltä kuulostaisi vaikkapa Laura-Jenna Ellinoora Alexandra-Camilla Pilvimaria Jurvanen Heinonen? Jokohan täytyy passit, luottokortit ja lomakkeet suunnitella uudelleen, jotta kaikki nimet mahtuvat?

Lue myös:

Uniikki nimi – Anna lapsillesi uniikkeja nimiä

Lasten satukirjoja, jotka vievät toisiin maailmoihin

Erityislapsen vanhemmuus ja tarinoita erityisille lapsille

 

 

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös