tonttuovi

Tonttuovi riemastuttaa lapsia ja lapsenmielisiä

Tonttuovi riemastuttaa lapsia ja lapsenmielisiä

Tonttuovi lienee tullut monelle jo tutuksi viimeisten vuosien aikana. Ovia voi ostaa valmiina tai niitä voi askarrella itse. Vain mielikuvitus on rajana. Tonttuovien toteutuksia voi olla yhtä monta kuin  tonttuoviakin. Niitä voi käyttää ja soveltaa hyvin monenlaisiin tarkoituksiin.

tonttuovi

Tonttuovi koristeena tai joulukuvaelmana

Ovi voi olla yksinkertaisesti vain söpö joulukoriste muiden koristeiden ohella tai siitä voi rakentaa isommankin kuvaelman. Tonttuoven voidaan ajatella korvaavan perinteisen Jeesus-lapsen seimessä, jos ei halua korostaa joulun uskonnollista puolta.

Järvenpääläinen Sanna Lyytinen askarteli oman tonttuovensa työpaikan vapaa-aikatoimikunnan järjestämällä tonttuovikurssilla. Kurssia varten oli tuotu askartelijoille valmiit käsittelemättömät ovet, reet ja puutikut tikkaita varten. Valmista tuli parissa tunnissa. Lisäksi Sanna on ostanut oven viereen pientä rekvisiittaa kuten kuusen ja valot.

Tonttuovi on Lyytisten perheessä osa jouluista sisustusta. Se toimii joulukoristeena siinä missä joulukuusi, jouluvalot ja muutkin joulukoristeet.

Sannan tonttuovi on pysynyt toistaiseksi verrattain maltillisena. Rekvisiitaksi voisi hyvin vielä lisätä esimerkiksi postilaatikon, lahjapaketteja, tohvelit, pihavalot, lumiukon, lumikolan, keinolunta, kottikärryt, tienviittoja sekä vaikkapa koivuhalon ja pienen kirveen.

Tonttuovi tarinoiden tyyssijana

Tonttuovet ovat etenkin pienten lasten mieleen. Ovi voi olla osa joulun taikaa, jännitystä ja tarinaa.

Sannalla on kohta kolme vuotta täyttävä poika, jonka mielestä ovi on tosi hieno. Sannan perheessä ovi on sekä koriste että tarinoiden tyyssija. Oven äärellä mietitään lapsen kanssa mitä tonttu on tehnyt tänään ja koputellaan oveen. Tonttu on saattanut levittää leivänmurusia yöllä tai kurkistella ovenraosta, milloin mitäkin. Tonttuovi kutkuttelee pienen pojan mielikuvitusta.

Tonttuovi lasten kasvattajana

Tonttuovea voi käyttää painostamaan lapsia käyttäytymään toivotulla tavalla. Monissa perheissä on käytetty ja käytetään edelleen ristiriitatilanteissa hyväksi lapsen uskoa joulupukkiin ja tonttuihin. Tonttuovi konkretisoi sen, että tontut kurkkivat ketkä ovat kilttejä lapsia ja ketkä ansaitsevat paljon joululahjoja.

Lue lisää: Kannattaako lapsia huijata joulupukilla?

Sannan perheessä ei olla sanottu, että tonttuoven tonttu vahtisi lasta. Pojalle on vaan yleisesti kerrottu tontun olevan joulupukin apuri erilaisissa tehtävissä ja että tonttu kertoo pukille terveisiä siitä, mitä kaikkea hän on nähnyt. Poikkeuksena on hampaiden pesu, josta tonttu on tarkka.

tonttuovi
Sanna Lyytisen tonttuovi.

Tonttuovesta joulukalenteri

Tonttuovesta voi rakentaa myös joulukalenterin. Oven taakse tai edustalle voi sujauttaa pienen yllätyksen, jonka lapsi löytää aamulla herättyään. Lapset voivat myös lähettää joululahjatoiveensa tonttuoven kautta.

Sannan tonttuovi ei toimi joulukalenterina, vaan heillä ne ovat asia erikseen.

Kausiovi ilahduttamassa ympäri vuoden

Mikään ei estä pitämässä tonttuovea koristeena vaikka vuoden ympäri. Askartelunhimoiselle on oivaa puuhaa, kun saa päivittää oven ympäristöä vuodenaikaan sopivaksi. Jouluiset lahjapaketit ja joulukuuset vaihtuvat keväällä kastelukannuun ja puutarhasaksiin. Kesällä koristeena voi olla vaikkapa piknikviltti ja tontun oma uimapuku. Syksyllä siirrytään esimerkiksi haravaan ja sienikoriin.

Sanna ei aio pitää tonttuoveaan vuoden ympäri vaan aikoo korjata sen talteen samaan aikaan muiden joulukoristeiden kanssa eli loppiaisena tai Nuutin päivänä. Tänä vuonna Lyytisten joulukoristelua sekoittaa perheen muutto uuteen asuntoon.

Tällä hetkellä joulukoristeista on paikoillaan tonttuoven lisäksi lyhdyt, valot, pikkukuusi ja -reki ulko-oven pielessä kuistilla. Muuton edistyessä paikoilleen laitetaan vielä lisää valoja, joulukukkia sekä joulukuusi, joka normaalisti haetaan jo itsenäisyyspäiväksi. ”Kuusen koristelu ja tonttuovi ovat yhteistä puuhaa, ja ilokseni lapsi on yhtä ihastunut niistä kuin minäkin”, jouluihmiseksi tunnustautuva Sanna iloitsee.

Kurkkaa ideoita tonttuoveen Pinterestista!

Lue lisää:
Lasten kanssa ravintolaan – Vinkit tarjoilijalta!
Voihan Pisa! Suomi menee alas ja Viro ylös, miksi?
Uutta tietoa imetyksen hyödyistä: Imettäminen saattaa suojata leukemialta

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös