Pitkä ponnistusaika synnytyksessä voi olla yhteydessä hampaiden narskutteluun
Juttelin synnytyksistäni Piritta Hagmanin kanssa. Hän on doula ja äitiysfysioterapian ammattilainen. Ihmettelin molempien synnytysteni pitkää ponnistuaikaa. Esikoisen synnytyksessä oli epiduraali ja lopulta käytettiin imukuppia, kun sydänäänet alkoivat laskea 1,5 tunnin aktiivisen ponnistamisen jälkeen.
Keskimmäisen osalta synnytin ilman epiduraalia ja kuvittelin ponnistusvaiheen olevan nopeampi luomuna. Kun aktiivista ponnistamista oli takana yli tunti laitettiin pudendaali puudutus, joka ei tosin kyllä vaikuttanut mitenkään. Ehkä sain henkisesti rohkeutta viimeiseen puristamiseen ja poika syntyi jälleen 1,5h ponnistamisen jälkeen. Kannatan kyllä luomusynnytystä ehdottomasti, vaikka hetkellisesti anelin epiduraalia nopean avautumisvaiheen aikana.
Kunpa olisin tiennyt, että pitkä ponnistusaika voi olla yhteydessä hampaiden narskutteluun
Piritta keksi kysyä narskutanko hampaita öisin ja kyllä se on ollut osa elämääni koko aikuisiän. Hän kertoi, että pitkä ponnistuaika saattaa olla yhteydessä hampaiden narskutteluun. Samaa sanoo myös doula ja vyöhyketerapeutti Piia Heinonen, joka kertoo vyöhyketerapian hyödyistä artikkelin lopussa. Olen myös aikanaan käynyt purentalihasten fysioterapiassa ja nyt ottanut muutaman kerran Voice Massagea. Jos purentalihaksia hoitamalla voi helpottaa myös synnytystä, haluan jakaa tämän vinkin kaikille raskaana oleville. Joka tapauksessa hoito rentouttaa ja auttaa myös niska- ja selkävaivoihin sekä lievittää stressiä. Pyysin Voice Massage terapeutti Nooraa Helsingin Kehostudiosta kirjoittamaan mediaamme esittelyn purentalihasten hoidosta.
Miten kolmannen lapsen ponnistus sujui?
Kolmannen lapsen luomusynnytys sujui nopeasti ja ponnistusaikakin lyheni kolmasosalla ollen vain 25 minuuttia. Lue tästä synnytyskertomus. Uskon Voice Massagella ja vyöhyketerapialla olleen vaikutusta tilanteeseen.
Purentaongelmat ja Voice Massage
Voice Massage on Suomessa kehitetty hoitomuoto, joka keskittyy äänentuottoon, hengitykseen ja purentaan osallistuviin lihasryhmiin. Hoidon on kehittänyt kuopiolainen Leena Koskinen yhdessä lääkäreiden, fysioterapeuttien ja asiakkaidensa kanssa. Voice Massage –terapeutin erityiskoulutus käydään aina joko koulutetun hierojan tutkinnon tai fysioterapeutin tutkinnon päälle.
Purentaongelmat ovat yleisiä Voice Massage –asiakkailla. Erityisesti stressaavassa elämänvaiheessa yönarskuttelu ja päiväpureskelu leimahtavat. Tyypillisiä yöbruksaajan oireita ovat leukaperien särky ja jäykkyys, aamuiset päänsäryt, palantunne kurkussa, leukojen väsymys ja artikulaation ongelmat. Puhuminen voi tuntua hankalalta tai raskaalta ja ääni väsyy helposti. Myös korvissa voi soida tai kuulua ylimääräisiä ääniä.
On kuitenkin hyvä muistaa, että hengitys on suuressa osassa mukana myös purentaongelmissa! Lapset ovat luonnostaan loistavia syvähengittäjiä. Noin 2-vuotiaaksi asti lapsen hengitys on optimaalinen. Sen jälkeen ympäristön vaikutus, paine ja ehdollistuminen lähtevät muokkaamaan lapsen elämää ja pikkuhiljaa hengitys alkaa muuttua.
Aikuisilla stressaavassa elämänvaiheessa hengitys muuttuu helposti pinnalliseksi. Tähän vaikuttaa omalta osaltaan nyky-yhteiskunnan vihollinen: istuminen. Istuma-asennossa rintakehä alkaa painua kasaan, lonkankoukistajat kiristyvät ja pikkuhiljaa keho hakeutuu syvätasoltaan hyvin kireäksi. Tämä johtaa pinnalliseen hengitykseen, joka omalta osaltaan ei ainakaan vähennä stressiä. Syvähengityksen vaikutusta stressitasoon on tutkittu paljon: mitä rauhallisempi ja syvempi hengitys on, sitä paremmin ihminen pystyy rentoutumaan. Tämä on hyvä muistaa erityisesti raskaana ollessa, sillä lapsi altistuu äidin stressitasolle ja se vaikuttaa hänen koko elämäänsä myös synnytyksen jälkeen!
Kireä rintakehä ja pinnallinen hengitys saattavat aiheuttaa leukaperiin samanlaisia kiristyksen tunteita kuin yöllinen hampaiden yhteen jauhaminen. Kannattaa siis ehdottomasti tarkistaa Voice Massage –terapeutin kanssa, ettei ongelma olekaan hengityspuolella!
Purentakäsittelyssä käydään läpi purentalihakset pinnallisesti sekä kumihanskoilla suun sisältä. Tämän lisäksi käydään kurkunpäätä liikuttavat lihakset sekä tarvittaessa kielenpohjan lihakset. Lopuksi avataan vielä hieman rintakehän ja yläselän lihaksia. Tavallisesti hoidon lopuksi annetaan vielä kotihoito-ohjeet, joiden avulla leukaperiä saa rentoutettua myös hoitojen välissä.
Hoito kestää noin 45 minuuttia ja sen hinta Helsingin Kehostudiolla on 60€. Ensimmäistä kertaa hoitoon tulevan on hyvä varata aikaa noin 60 minuuttia, sillä kartoitamme tilanteesi huolellisesti yhdessä.
Lisätiedot:
Noora Laitinen
Koulutettu hieroja, urheiluhieroja ja Voice Massage -terapeutti
Vyöhyketerapialla voidaan vaikuttaa lantion lihasten kireyteen
Vyöhyketerapian näkökulmasta hampaiden narskuttaminen eli bruksaus vaikuttaa lantion alueeseen. Koska alaleuka ja lantion seutu on toisiaan vastaavia vyöhykealueita niin sanottuja heijasteita keskenään voi hampaiden kiristely ja lihaksiston kireytyminen leukaperissä olla suoraan johdannaista myös heijastealueella, eli tässä tapauksessa lantion alueella. Kireät lihakset lantionseudulla taas vaikuttavat synnytyksessä, jossa on tärkeää pitää lantion seudun lihakset rentoina. Bruksaamisen syitä olisi jo hyvä hoitaa raskaus aikana, jotta synnytys kokonaisuudessaan olisi mahdollisimman rento, lantionpohjan näkökulmasta.
Stressi aiheuttaa hampaiden narskuttelua
Bruksaamisen syy yleisesti on stressi, joka voi aiheutua eri asioista. Bruksaamisesta puhuttaessa ja sitä hoidettaessa on hyvä paneutua syihin, jotka sitä aiheuttavat ja helpottaa sitä kautta kireyksiä leukaperissä sekä lantion alueella. Vyöhyketerapia on hyvä muoto valmistautua synnytykseen sen tuoman stressin lievitykseen kautta oli syy melkeinpä mikä tahansa. Oireilun kannattaa pureutua syiden kautta ja vyöhyketerapialla saa kokonaisvaltaista rentoutumista ja keskustelun kautta pääsee syvemmälle stressin aiheuttajiin.
Lisätiedot:
Piia Heinonen
Doula ja vyöhyketerapeutti
heinonenpiia(at)gmail.com
Lue myös Doula: Ihmiset uskovat sokeasti terveydenhoitojärjestelmäämme
Hypnsosynnytys – Hippien hommaa vai järkeenkäypää valmistautumista vauvan synnytykseen