Lasten kanssa ravintolaan – Vinkit tarjoilijalta!

Lasten kanssa ravintolaan – Vinkit tarjoilijalta!

Minkälaisia sääntöjä on olemassa kun menee lasten kanssa ravintolaan? Saako pienten lasten kanssa ylipäätään mennä ulos syömään? Täytyykö valita tietynlainen ravintola, vai voiko mennä minne vain? Mitä jos lapsi alkaa huutaa, eikä osaa käyttäytyä? Saako viedä omia eväitä? Voiko lasta imettää ruokapöydässä? Lue tarjoilijan vastaukset kysymyksiin!

Helsinkiläisessä ruokaravintolassa tarjoilijana työskentelevällä Sannalla on paljon kokemuksia lapsista ja heidän vanhemmistaan ravintolan asiakkaina. Vaikka suurin osa lapsista ja aikuisista käyttäytyy hyvin, olisi monessa tapauksessa korjattavaa käytöksessä.

lasten kanssa ravintolaan

Minkälaisiin ravintoloihin lasten kanssa?

Sannan mielestä lapset ovat tervetulleita kaikenlaisiin ravintoloihin, ja lasten kanssa ravintolaan meneminen on ihan tavallista. Kuitenkin ensisijaisesti kannattaa suosia ravintoloita, joissa on lapset huomioitu eli niissä on esimerkiksi lapsille oma ruokalista tai leikkipaikka.

Etenkin pienempien lasten jotka ovat vaativassa iässä tai vasta harjoittelemassa pöytätapoja ja ravintolakäyttäytymistä, kannattaa valita alkuun lapsiystävällisiä ravintoloita.

Myös fine dining -ravintoloihin voi mennä lasten kanssa. Pöytävarausta tehdessä kannattaa mainita mahdollisesta syöttötuolin tarpeesta ja tiedustella onko lastenvaunuille sopivaa säilytyspaikkaa. Kuten muistakin erityisruokavalioista, myös lapselle sopivasta ruoasta kannattaa ilmoittaa etukäteen, jotta ravintola voi varautua esimerkiksi vähäsuolaiseen ruoka-annokseen.

Onko omat eväät sallittuja?

Mitä pienempi vauva tai lapsi on kyseessä, sitä hyväksyttävämpää on ottaa ravintolaan lapselle omia eväitä. Jos vauva syö pelkkiä soseita, voi omat soseet ottaa mukaan ravintolaan ja syöttää ne lapselle ruokailun ohessa. Sormiruokaileville vauvoille voi myös ottaa eväät mukaan, jos tuntuu ettei ravintolan valikoimasta löydy mitään sopivaa tai tarpeeksi vähäsuolaista.

Omien eväiden tuominen ei ole ok, jos lapsi on tarpeeksi vanha syömään tavallista ruokaa ravintolan listalta ja hänelle on otettu mukaan vaikkapa Hesen ranskalaiset. Kukaan aikuinen ei mene ravintolaan syömään omia eväitä – näin eivät tee lapsetkaan, jotka syövät kiinteää ruokaa.

ravintolaan lasten kanssa
Vauvalle voi ottaa omat soseet mukaan ravintolaan.

Ravintolakäynnin ajoitus

Jotta ravintolakäynnistä tulisi kaikille osapuolille mahdollisimman miellyttävä, kannattaa huomioida sopiva ajoitus. Jos lapsen nukkumaanmenoaika on normaalisti klo 20, ei kannata lähteä kokeilemaan onnea myöhäiselle illalliselle.

Yleisesti ottaen brunssit ja lounaat ovat lapsen vireystilan kannalta parhaimpia ravintolakäynnin ajankohtia. Monesti illalliset koetaan astetta juhlavimpina tilaisuuksina, jolloin lasten äänille ja muille häiriötekijöille ollaan herkempiä kuin päiväsaikaan.

Jos lapsella on jo kova nälkä, kannattaa käydä ostamassa kaupasta välipalaa tai valita pikaruokapaikka.

Ei ole millään tasolla reilua lähteä ravintolaan, kun lapsi on ollut syömättä koko päivän ja syyllistää henkilökunta, kun ruoassa kestää.

Ruokailuhetken pituudessa täytyy myös huomioida lapsen ikä ja temperamentti. Pienenkin lapsen voi ohjeistaa istumaan pöydässä ruokailun ajan, mutta tuntikausia kestävät illalliset ovat monelta pieneltä lapselta liikaa vaadittu. Ruokailua voi lyhentää esimerkiksi jättämällä alku- ja jälkiruoat väliin ja tilata ainoastaan tukevat pääruoat. Myös buffetit ovat helppoja, sillä ruoan saa heti eteensä.

Imetys ravintolassa

Ravintolan asiakkaat syövät ruokansa pöydän ääressä. Tähän ei tuo poikkeusta rintaruokittavat lapset. Imetys ruokapöydässä on siis täysin sallittua. Toki äiti voi halutessaan siirtyä myös toiseen paikkaan imettämään.

”Rintaruokinta on ok niin kauan kun siitä ei tee ohjelmaa. Ja ohjelmalla tarkoitan, että ei ole reilua pakottaa ihmisiä tuijottamaan paljaita nännejä heidän itse ruokaillessa tai työntekijöiden salia kiertäessä. Ruokinnan kun pystyy suorittamaan niin, ettei nänni näy heti. Elämme kuitenkin yhteiskunnassa, jossa naisen rinnat on osa seksuaalista vetovoimaa. Asia on sitten erikseen, jos joku on niin utelias, että tuijottamalla tuijottaa imettävää naista koska haluaa nännin nähdä.”

Imettävän äidin kannattaa siis valita sellaiset vaatteet, jossa imettäminen sujuu helposti ja mukavasti. Harsoa tai muuta näkösuojaa voi käyttää, jos lapsi ei siitä häiriinny. Rinta täytyy peittää aina kun lapsi ei ole siinä kiinni.

ravintolaan lasten kanssa
Vauvat ja isommatkin lapset saavat nauttia maitoateriansa pöydän ääressä niin pullosta kuin rinnastakin.

Lapsen aiheuttama sotku ravintolassa

Pienet lapset harjoittelevat syömistä, ja se heille suotakoon. Pienten käsien koordinaatio ei vielä toimi täydellisesti, joten lusikoista ja sormista tipahtaa ruoanpalanen jos toinenkin. Ravintolan henkilökunnan tulee suhtautua sotkuihin ymmärtäväisesti.

Jos muksu heittelee ruokaa niin, että se on jo seuraavienkin pöytien jaloissa niin olisi ystävällistä tehdä edes jotain. Jos lattialle tipahtaa banaania tai muuta tahmeaa, olisi todella hienoa jos sen voisi nostaa paperilla pois. Kaikki roskat jotka voi lakasta (kuten ruoanmuruset) on helppo siivota. Tahmeaa banaania ei aina ennätä siivota tai sitä ei huomata ennen kuin seuraavat asiakkaat istuvat pöytään. Tällöin joku voi astua banaanin päälle ja sitten tahmaa on joka puolella.

Vanhemman täytyy tietenkin puuttua tilanteeseen, jos lapsi alkaa heitellä ruokaa tahallaan pitkin lattioita. Vaikka ruokaa tippuisi vahingossa, niin kohteliasta on noukkia ainakin enimmät ruoat pois lattialta. Tämä siitäkin huolimatta, että lähtökohtaisesti henkilökunnan tehtävä on ravintolan siisteydestä huolehtiminen.

Yleisestä käyttäytymisestä lasten kanssa ravintolassa

Lapset ovat lapsia, eikä heille ole luontaista istua rauhassa paikallaan samalla tavalla kuin aikuisilla. Vanhempien velvollisuutena on kuitenkin opettaa ja ohjeistaa lasta käyttäytymään sopivalla tavalla. Tärkeintä on, että aikuinen keskittyy tilanteeseen ja huomioi lapsensa. Aikuisen ei pidä uppoutua ruokapöydässä puhelimeensa, vaan lapset pitää huomioida ja ottaa mukaan keskusteluun.

Ruokaa odotellessa voi toki jaloitella yhdessä lapsen kanssa. Se ei kuitenkaan tarkoita juoksemista tai tuoleilla kiipeilemistä. Lapsille voi myös ottaa mukaan myös vaikka piirustustarvikkeet tai pieniä leluja ajanvietteeksi.

Jotkut vanhemmat eivät ole opettaneet yleisiä käytöstapoja tai eivät pidä lapsillensa minkään näköistä jöötä. Huonosti käyttäytyvät vanhemmat yleensä ovat välinpitämättömiä. Lapset saavat juosta ravintolan käytävillä aiheuttaen vaaratilanteita ja pitäen meteliä, joka häiritsee muita.

Sannalla on kertoa useita kauhutarinoita lasten kanssa ravintolaan tulevista asiakkaista. Esimerkiksi mitenkään tavatonta ei ole, että pöytään jätetään käytetty muovivaippa lautasen päälle tarjoilijan korjattavaksi.

Olen muun muassa todistanut sitä kun äiti tyytyväisenä jatkoi ruokailua ja jutustelua toisen äidin kanssa, kun lapsi sai juosta ympäri ravintolaa, hyppien välillä lattialla, välillä sohvilla, välillä tuoleilla. Pöydissä olevat mainokset olivat osa leikkiä ja lentelivät pitkin poikin ympäri salia ja monet pöydät olivat lähellä kaatua, kun niitä käytettiin tukena. Tästä seurasi toki jäätävä meteli. Kävin asiasta huomauttamassa ystävällisesti lapselle, että ”nämä pöydillä olevat jutut eivät ole leluja ja sohvilla ei saa juosta”. Tämä piti käydä sanomassa lapselle, koska äiti tuijotti minua juuri siihen tyyliin, että ”tulekin sanomaan jotain”.

Lue kirjoitus epäterveellisestä ruoasta.

Hoplopster on lasten oma huippuravintola.

Lapsiarkea Media

Lapsiarkea Mediassa meillä on useita sisällöntuottajia, joista osa toimii freelancer-periaatteella.

Pyrimme aina tuomaan sinulle mielenkiintoista tietoa lapsiarkeen liittyen.

Takaisin ylös