Joulua pakoon ulkomaille

Joulua pakoon ulkomaille – Erilainen lapsiperhejoulu

Joulua pakoon ulkomaille – Erilainen lapsiperhejoulu

Suunnitelmissa perinteinen perhejoulu vai voiko lasten kanssa lähteä joulua pakoon ulkomaille?

Meillä on ollut mieheni kanssa perinteenä, että vietämme joulun ja usein myös vuoden vaihtumisen matkoilla. Tapasimme joulukuussa 2008 ja seuraavasta vuodesta lähtien olemme olleet aina reissussa joulun aikaan.

Mieheni kanssa olemme viettäneet joulun Thaimaassa Nakhon Sawanissa, Arabiemiraateissa Dubaissa, Malesiassa Penangissa ja Englannissa Manchesterissa. Pojan ensimmäinen joulu 2013 vietettiin Oslossa silloin kun hän oli kolmen kuukauden ikäinen. Seuraavana vuonna olimme joulun Turkissa. Muistan kun poika alkoi siellä kävelemään kunnolla vähän pidempiä matkoja. Jouluna 2015 mukana oli myös 4 kuukauden ikäinen tyttömme ja silloin olimme Lanzarotella. Olemme olleet joulun myös Roomassa, Ikaalisten kylpylässä, Lapissa, Islannissa, Meksikossa ja Tallinnassa.

Pieni vauva lähinnä nukkui, joten saimme aika rauhassa kierrellä kaupungilla.

Joka vuosi olemme harkinneet myös sitä vaihtoehtoa, että viettäisimme joulun Suomessa. Emme kuitenkaan koskaan pääse sopuun siitä, kumman suvun luona aatto vietettäisiin. Erilläänkään emme halua jouluna olla, joten aina lopulta päädymme ostamaan lentoliput jonnekin. Toinen tärkeä syy on arkipyhävapaat, joita joulun tienoilla on. Meillä on ollut tapana matkustaa melkein kaikkina mahdollisina ajankohtina kun vain työt sen sallivat, eikä joulu tee asiaan poikkeusta.

Omista sukujouluistani on vain lämpimiä muistoja, enkä muutenkaan ole mikään joulun vihaaja. Parasta joulussa on se, että koko suku kokoontuu yhteen ja tunnelma on erilainen kuin arkena. Juhlava mutta kuitenkin rento. Lapsena joululahjat olivat tietenkin päällimmäisenä mielessä.

joulua pakoon ulkomaille
Turkin Belekissä jouluna 2014.

En koe, että lapsemme jäävät mistään oleellisesta paitsi, vaikkeivat he ensimmäisinä vuosina olekaan päässeet viettämään aitoa sukujoulua kaikkine perinteineen. Tärkeintä joulussa kuitenkin on yhdessäolo läheisten kanssa, ja perhematkalla on hyvin aikaa viettää aikaa perheen kesken. Sukulaisiamme näemme onneksi usein muutenkin, vaikka vietämmekin joulut eri paikoissa.

En halua opettaa lapsille, että joulu tarkoittaa sitä että saa ison kasan lahjoja. Itse asiassa emme ole tähän päivään mennessä ostaneet lapsillemme yhtäkään joululahjaa. Ainoastaan meillä on ollut joulukalenterit. Sukulaiset ovat ostaneet joitain lahjoja lapsillemme, mutta kun lahjat on annettu ennen tai jälkeen matkamme, niin lapset eivät ole osanneet yhdistää lahjoja jouluun.

Esikoisemme tajusi joululahjojen olemassaolon 4-vuotiaana. Olemme ostaneet välillä jotain leluja, joita he ovat toivoneet. Pakettiin niitä ei ole koskaan laitettu ja lapset ovat itse saaneet valita haluamansa lelut.

Lanzarotella jouluna 2015 meillä oli jo toinenkin uimari mukana.

Jouluhan alkaa oikeastaan jo paljon ennen jouluaattoa. Perhekahviloissa, perhekerhoissa, harrastuksissa, päiväkerhossa ja myöhemmin koulussa on paljon jouluun liittyviä juttuja, joiden kautta voi aistia ja tunnelmoida joulua. Lapsillekin järjestetään monenlaisia joulujuhlia, joihin olemme osallistuneet. Oikeastaan jouluaatto ja joulupäivä ovat vain pieni osa kokonaisuutta.

Menemme joulumatkailun suhteen vuosi kerrallaan, ja koskaan emme tiedä vietämmekö seuraavan joulun perinteisellä tavalla vai oman perheen kesken jossakin päin maailmaa.

En siis vihaa joulua, mutta jouluun liitettävä kaupallisuus ei minua innosta ollenkaan. Haluan, että lapset ymmärtäisivät miksi joulua oikeasti vietetään ja kertoa erilaisista jouluperinteistä. Joulupukilla en aio huijata lapsia, enkä kiristää sillä että tontut kurkkivat ikkunoiden takana.

Vietimme kaupunkijoulun Roomassa. Pienempi kulki selässä ja isompi rattaissa.

Matkapäiväkirja kahden kuukauden matkastamme Englannissa, Vietnamissa, Malesiassa ja Filippiineillä.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös