Joulua pakoon ulkomaille

Joulua pakoon ulkomaille – Tänä vuonna suuntana Los Angeles

Joulua pakoon ulkomaille – Tänä vuonna suuntana Los Angeles

Suunnitelmissa perinteinen perhejoulu vai voiko lasten kanssa lähteä joulua pakoon ulkomaille?

Meillä on ollut mieheni kanssa perinteenä, että vietämme joulun ja usein myös vuoden vaihtumisen matkoilla. Tapasimme joulukuussa 2008 ja seuraavasta vuodesta lähtien olemme olleet aina reissussa joulun aikaan. Tämä joulu on siis yhdeksäs joulumme ja viides joulumatka kun emme matkusta enää kahdestaan, vaan mukanamme on myös lapsemme.

Mieheni kanssa olemme viettäneet joulun Thaimaassa Nakhon Sawanissa, Arabiemiraateissa Dubaissa, Malesiassa Penangissa ja Englannissa Manchesterissa. Pojan ensimmäinen joulu 2013 vietettiin Oslossa silloin kun hän oli kolmen kuukauden ikäinen. Seuraavana vuonna olimme joulun Turkissa. Muistan kun poika alkoi siellä kävelemään kunnolla vähän pidempiä matkoja. Jouluna 2015 mukana oli myös 4 kuukauden ikäinen tyttömme ja silloin olimme Lanzarotella. Viime joulun vietimme Roomassa.

Joulua pakoon ulkomaille
Joulun 2013 vietimme pienen esikoisemme kanssa Oslossa.
Pieni vauva lähinnä nukkui, joten saimme aika rauhassa kierrellä kaupungilla.

Joka vuosi olemme harkinneet myös sitä vaihtoehtoa, että viettäisimme joulun Suomessa. Emme kuitenkaan koskaan pääse sopuun siitä, kumman suvun luona aatto vietettäisiin. Erilläänkään emme halua jouluna olla, joten aina lopulta päädymme ostamaan lentoliput jonnekin. Toinen tärkeä syy on arkipyhävapaat, joita joulun tienoilla on. Meillä on ollut tapana matkustaa melkein kaikkina mahdollisina ajankohtina kun vain työt sen sallivat, eikä joulu tee asiaan poikkeusta.

Omista sukujouluistani on vain lämpimiä muistoja, enkä muutenkaan ole mikään joulun vihaaja. Parasta joulussa on se, että koko suku kokoontuu yhteen ja tunnelma on erilainen kuin arkena. Juhlava mutta kuitenkin rento. Lapsena joululahjat olivat tietenkin päällimmäisenä mielessä.

Turkin Belekissä jouluna 2014.

En koe, että lapsemme jäävät mistään oleellisesta paitsi, vaikkeivat he ensimmäisinä vuosina olekaan päässeet viettämään aitoa sukujoulua kaikkine perinteineen. Tärkeintä joulussa kuitenkin on yhdessäolo läheisten kanssa, ja perhematkalla on hyvin aikaa viettää aikaa perheen kesken. Sukulaisiamme näemme onneksi usein muutenkin, vaikka vietämmekin joulut eri paikoissa.

En halua opettaa lapsille, että joulu tarkoittaa sitä että saa ison kasan lahjoja. Itse asiassa emme ole tähän päivään mennessä ostaneet lapsillemme yhtäkään joululahjaa. Ainoastaan meillä on ollut joulukalenterit. Sukulaiset ovat ostaneet joitain lahjoja lapsillemme, mutta kun lahjat on annettu ennen tai jälkeen matkamme, niin lapset eivät ole osanneet yhdistää lahjoja jouluun.

Vasta nyt kun esikoisemme on 4-vuotias, on hän alkanut kyselemään joulusta ja pari päivää sitten kysyi saako hänkin lahjoja kuusen alle.

Lanzarotella jouluna 2015 meillä oli jo toinenkin uimari mukana.

Jouluhan alkaa oikeastaan jo paljon ennen jouluaattoa. Perhekahviloissa, perhekerhoissa, harrastuksissa ja esikoisen päiväkerhossa on paljon jouluun liittyviä juttuja, joiden kautta voi aistia ja tunnelmoida joulua. Lapsillekin järjestetään monenlaisia joulujuhlia, joihin olemme osallistuneet. Oikeastaan jouluaatto ja joulupäivä ovat vain pieni osa kokonaisuutta.

Menemme joulumatkailun suhteen vuosi kerrallaan, ja koskaan emme tiedä vietämmekö seuraavan joulun perinteisellä tavalla vai oman perheen kesken jossakin päin maailmaa. Varmaan jo muutaman vuoden päästä saavat lapsetkin alkaa osallistumaan enemmän päätöksentekoon. Viimeistään kouluiässä he voivat itse vaikuttaa siihen vietämmekö joulua, kenen kanssa ja missä.

En siis vihaa joulua, mutta jouluun liitettävä kaupallisuus ei minua innosta ollenkaan. Haluan, että lapset ymmärtäisivät miksi joulua oikeasti vietetään ja kertoa erilaisista jouluperinteistä. Joulupukilla en aio huijata lapsia, enkä kiristää sillä että tontut kurkkivat ikkunoiden takana.

Viime vuonna vietimme kaupunkijoulun Roomassa. Pienempi kulki selässä ja isompi rattaissa.

Tämän vuoden joulumatkamme on varattu tällä kertaa hyvissä ajoin. Mieheni nimittäin huomasi edulliset lennot Los Angelesiin ja osti ne saman tien. Lähdemme Losiin joulukuun puolessa välissä ja palaamme tammikuun alussa.

Vielä on kuitenkin varaamatta kaikki hotellit ja muutenkin kaikki vielä suunnittelematta. Aikaa on ihan hyvin, että mahdollisesti käymme jossain muuallakin. Ainakaan emme jää vain yhteen paikkaan, vaan haluamme nähdä mahdollisimman paljon.

Otan mielelläni vastaan vinkkejä! Mitä tehdä Los Angelesissa? Minne kannattaisi tehdä esim. viikon reissu? Autolla vai lentokoneella?

Matkapäiväkirja kahden kuukauden matkastamme Englannissa, Vietnamissa, Malesiassa ja Filippiineillä.

Anna Holopainen

Kirjoittaja on 36-vuotias espoolainen 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti.

Annan blogista voi lukea parhaat vinkit lasten kanssa matkailuun eri puolella maapalloa. Blogissa vinkataan myös kivoista lapsiystävällisistä retkikohteista.

Takaisin ylös