Tiedekerho Hoksaus

Tiedekerho Hoksaus – Mistä sateenkaari tulee? Voiko pilven päällä kävellä?

Tiedekerho Hoksaus vastaa

Mistä sateenkaari tulee? Miksi lehdet vaihtavat väriä syksyllä? Voiko pilven päällä kävellä?

Miten tarjota lapselle taidot tulevaisuudessa pärjäämiseen

Lasten uteliaisuus ympäröivää maailmaa kohtaan on loputonta. Lasten kysymykset voivat olla niin kiperiä, että vanhemmilla menee sormen sijasta puoli käsivartta suuhun. Onneksi lapsille on nykyään tarjolla hauskoja leikkiin ja tarinoihin perustuvia Hoksaus-tiedekerhoja, joissa vastauksia näihin ja lukuisiin muihin kysymyksiin etsitään tiedekasvatuksen ammattilaisten avulla. Tiedekerho Hoksaus on hauska ja hyödyllinen harrastus.

Tiedekerho Hoksaus

Lapset ovat luonnostaan pieniä tutkijoita. He tutustuvat ympäröivään maailmaan kysellen ja kokeillen. Lukuisat tieteelliset tutkimukset osoittavat, että lapsen kanssa kannattaa tutkia luonnonilmiöitä kotona, päivähoidossa ja kerhoissa. Varhaiset kokemukset kokeilemisesta ja tutkimisesta nimittäin vaikuttavat myönteisesti lapsen kehitykseen ja myöhempään suoriutumiseen koulussa.

Viisi äärimmäisen hyvää syytä, miksi lapsen kannattaa osallistua tiedeharrastukseen ennen kouluikää

  • Varhain opitut tutkimisen taidot, kuten kyky havainnoida, mitata, luokitella ja tehdä töitä ryhmässä, vaikuttavat myönteisesti lapseen oppimiseen kaikilla alueilla.

  • Innostumisen ja onnistumisen kokemukset tutkivasta toiminnasta ja omista oivalluksista tukevat lapsen myönteistä kuvaa itsestä oppijana, jolla on vaikutuksia oppimiseen aina aikuisikään asti.

  • Yleisen kiinnostuksen kausi alkaa pari vuotiaana ja hiipuu koulun alkamisen aikoihin. Noina vuosina lapsi on loputtoman kiinnostunut todellisuuden toimintaperiaatteista. Lapsen kiinnostusta ja taipumusta kysyä tulisi tukea silloin, kun se on luonnostaan voimakkaimmillaan.

  • Lapsi oppii tietyssä iässä uuden kielen kuin itsestään. Tieteelläkin on oma kielensä ja toimintatapansa. Myös sen omaksumiselle on etsikkoaikansa, joka kannattaisi käyttää hyväksi.

  • Varhainen tutustuminen tieteeseen ja tutkimiseen tukee lapsen kriittisen ajattelun ja monilukutaidon kehittymistä. Nämä ovat välttämättömiä tulevaisuuden taitoja kaikille.

Tiedekerho Hoksaus

Vanhempien myönteinen suhtautuminen lasten kysymyksiin ja ihmetyksen aiheisiin on äärimmäisen tärkeää lapsen minäkuvan kehityksen kannalta. Kysymyksellään lapsi harvoin hakee selitystä ilmiölle. Kysymys on ennemminkin kutsu tutkia asiaa yhdessä lisää. Voit tukea lapsen uteliaisuutta ja tutkimisen taitojen oppimista heittäytymällä havainnoimaan yhdessä lapsen kanssa häntä kiinnostavia kohteita! Tätä voi tehdä lukuisissa arkisissa tilanteissa. Joskus myös kannattaa kysäistä lapselta, mitä mieltä hän itse on kysymyksestään. Saatat yllättyä lapsen pohdinnan tasosta!

Tässä Hoksaus-vinkki innostavaksi kotitutkimukseksi:

https://www.youtube.com/watch?v=xhUrPyQsKjY

Hoksaus-tiedekerhoja järjestetään syksyllä 2017 jo 17:llä paikkakunnalla. Tsekkaa paikkakunnat ja ilmoittaudu pian mukaan tutkimisen riemuun! www.hoksaus.fi

Tiedekerho Hoksaus

************

Kirjoittaja Jenni Vartiainen on kahden pienen lapsen äiti, joka on väitellyt alle kouluikäisten tiedekasvatuksesta. Tutkimuksesta syntyi osittain vahingossa huippusuosittu lasten leikillinen tiedekerhomalli, joka johti Hoksaus-tiedekerhojen syntyyn.

Lue myös harrastuksena Hop Lop artikkeli. Keravan Hop Lopissa järjestetään Tiedekerho Hoksausta.

Vieraskirjoittaja

Haluatko olla mukana kertomassa tarinasi sivustollamme? Ota yhteyttä meihin rohkeasti joko yhteydenottolomakkeen kautta tai sähköpostitse info(a)lapsiarkea.com

Takaisin ylös