sisarussuhde

Sisarussuhde – Kun veljekset tappelevat jatkuvasti

Sisarussuhde ja jatkuvat tappelut

Jokainen sisarussuhde sisältää varmasti aina jonkin verran nahistelua, erityisesti jos ikäeroa on melko vähän. Meidän pojat ovat molemmat temperamenttisia ja vauhdikkaita, joten hiljaisia ja rauhallisia leikkejä ei voi olettaakaan heidän leikkivän. Alkuun isoveli osasi hienosti varoa pienempäänsä, eikä tappeluita syntynyt.

Nyt nuoremman lähestyessä kahden vuoden ikää tuntuu, että pojat ovat koko ajan härnäämässä toisiaan.

Leikki tuntuu menevän helposti tappeluksi ja päättyy usein siihen, että jompi kumpi itkee. Toki näin ei koko ajan ole, vaikka se vanhemmasta siltä välillä tuntuu.

Vaikka sisarussuhteisiin kuuluu luonnollisena osana kilpailu ja nahistelu, toista ei tietenkään saa satuttaa. Meillä taapero ei vielä ymmärrä näitä rajoja ja pienenkin hermostuminen edessä helposti puree tai lyö isoveljeään. Ja koska hän ei vielä puhu kovin paljoa, ilmaisee hän hermostumisensa kiljahtelulla ja huutamalla. Tämä vuorostaan kiristää koko perheen hermoja.

 

taapero miettii

Miten rauhoittaa sisarusten leikkejä niin, ettei koko ajan synny tappeluita?

  • Leikkien sujuessa hyvin annetaan lapsille kehuja ja hyvää palautetta, lisätietoa täältä. Nahistelusta huolimatta meidän pojilla on myös todella hauskaa yhdessä ja selvästi nauttivat toistensa seurasta.
  • Auta käynnistämään leikkejä. Meillä aikuisilla on usein omat puuhamme, joita kuvittelemme saavamme tehtyä lasten leikkiessä nätisti sillä välin. Todellisuudessa aikuinen yrittää saada hommia tehtyä samalla, kun kuuntelee jatkuvaa pientä nahistelua joka lopulta kärjistyy tappeluksi, johon joutuu puuttumaan. Ehkä auttaisi, jos aikuinen malttaisi pysähtyä auttamaan lapsia leikin alkuun?
  • Tunteiden sanoittaminen. Lue täältä lapsen tunnetaitojen kehittymisestä. Pieni lapsi opettelee tunteidensa säätelyä ja tunnistamista. Aikuinen voi sisarusten riitatilanteissa auttaa tässä sanoittamalla lapsen tunteita: ”näen että sinua suututtaa” ja näyttää että tunteet ovat sallittuja, ainoastaan tunteiden purkaminen toista satuttamalla on kiellettyä.
  • Lasten on tärkeää opetella selvittämään riitojaan myös itse, eli jokaiseen nahisteluun ei tule rynnistää paikalle, vaan voi seurata kauempaa, onnistuvatko lapset selvittämään tilanteet itse. Sisarussuhde kehittää lapsen sosiaalisia taitoja.
  • Molemmille lapsille annetaan huomiota ja vanhempi viettää erikseen toisen lapsen kanssa aikaa säännöllisesti. Usein tappelu on kilpailua vanhempien huomiosta.
veljekset
Vaikka nämä kaksi tappelevat, ovat he myös toistensa parhaat ystävät.

Meillä varmaan tällä hetkellä riitoja aiheuttaa se, että pojat ovat olleet koko kesän lähes joka hetki yhdessä. Isomman palatessa osa-aikaiseen päivähoitoon tilanne varmaan helpottaa jonkin verran itsestäänkin. Onko teillä jakaa vinkkejä sisarusten välisiin tappeluihin ja niiden ehkäisemiseen?

 

 

Satu Oukka

Kirjoittaja on toimintaterapeutiksi valmistunut 4- ja 1-vuotiaiden poikien äiti.

Onnen palaset koostuvat vilinän ja melskeen keskeltä löytyvistä pienistä, kauniista hetkistä.

Takaisin ylös