Lapselle lukeminen

Miksi lapselle lukeminen on tärkeää?

Lapselle lukeminen on ensiarvoisen tärkeää hänen kielenkehitykselleen. Viime vuosina olemme saaneet lukea uutisia siitä, kuinka vanhemmat lukevat nykyään lapsilleen vähemmän ja some vie yhä enemmän vanhempien aikaa.

  • Juuri kirjoista lapselle kertyy rikas sanavarasto ja kielellinen ilmaisu.
  • Lukeminen voi olla mukava, yhdistävä kokemus vanhemmalle ja lapselle.
  • Lukeminen voi helpottaa monia tilanteita ja auttaa lasta rauhoittumaan. Esikoisemme on erittäin vilkas tapaus, mutta kirjaa lukiessamme hän on aina malttanut istua rauhassa paikoillaan. Pottailukin aloitettiin lueskelemalla kirjoja samalla.
  • Lapsen kasvaessa kirjojen avulla voidaan käsitellä monia lapsen mieltä askarruttavia asioita, kuten esimerkiksi pikkusisaruksen saamista.
  • Iltasatu on turvallinen, tuttu rutiini minkäikäiselle lapselle tahansa. Meillä lapset eivät suostuisikaan enää menemään nukkumaan ilman iltasatua.
Richard Scarryn Touhukkaat tarinat on luettu niin moneen kertaan, että kannet ovat lähteneet irti jo ajat sitten.

Lukemisen voi toki aloittaa jo vaikka vastasyntyneelle. Meillä taidettiin aloittaa lukeminen kunnolla lukeminen vauvan osoittaessa kiinnostusta kirjoja kohtaan n. 8 kuukauden iässä. Siitä lähtien kirjoja on luettu, ensin kuvakirjoja ja siirtyen pikku hiljaa enemmän tekstiä ja tarinaa sisältäviin kirjoihin. Tässäkin täytyy myöntää, että esikoisen kohdalla aikaa oli lukemiseenkin enemmän.

Esikoisellemme luimme kirjoja monta kertaa päivässä melko pitkän aikaa kerrallaan. Hän oppikin aikaisin puhumaan pitkiä lauseita ja omaksui laajan sanavaraston. En epäile yhtään, etteikö se olisi ainakin osittain lukemisen ansiota.

Kirjakerho kokemuksia ja kirjavinkkejä 0-5-vuotiaille

Kirjakerhot tuntuvat jakavan mielipiteitä, mutta meidän kokemus on pelkästään positiivinen. Liityin vaukirja-kirjakerhoon odottaessani esikoistani. Kehitystasoon sopiva kirjapaketti saapui kuukausittain edulliseen hintaan. Esikoisen vauva-ajan lempikirjat ovatkin kaikki tästä kerhosta. Erosin kirjakerhosta vasta hänen ollessa päälle 3-vuotias, sillä silloin hän tuntui kaipaavan enemmän tarinaa ja tekstiä, kuin kirjakerhon kirjoissa oli. Sitä ennenkin meinasin erota kerhosta jo monta kertaa, mutta joka kerta juuri seuraavassa paketissa oli tulossa jotain todella kiinnostavaa.

vauhtivauva ja kirahvi
Molempien poikiemme vauva-ajan ehdoton suosikkikirja

Lastemme suosikkikirjat:

  • Pikku toukka paksulainen. Molemmat pojat halusivat vauvana, että tätä kirjaa luetaan uudestaan ja uudestaan (äidin ja isän kyllästymiseen asti.)
  • Vauhtivauva ja kirahvi. Tämä kirja tuli juuri kyseisestä kirjakerhosta, ja se oli molempien poikien ensimmäinen tarinallisempi suosikkikirja. Sitä on luettu niin paljon, että melkein jokainen sivu on teipattu vähintään kerran takaisin kokoon.
  • Richard Scarryn Touhukas maailma. Aivan ihana kirjasarja, josta löytyy eri kehityskausiin sopivia kirjoja vauvoista leikki-ikäisiin tai miksei koululaisillekin.
  • Mauri Kunnaksen kirjat. Nämä ovatkin varmaan kaikille suomalaisille tuttuja. Hauskojen tarinoiden lisäksi kuvista löytyy niin mieletön määrä yksityiskohtia, että joka lukemiskerralla löytää jotain uutta ja jännittävää.
  • Kuvalliset tietokirjat kiinnostivasta aiheista. Viime aikojen luetuin kirja on Jättkirja Dinosauruksista, sillä 4-vuotiaallamme on dinosaruskiinnostus huipussaan. Näistä kirjoista aikuinenkin oppii samalla uusia asioita!
lapselle lukeminen
Kunnaksen kirjat ovat ikisuosikkeja!

Mukavia loppukesän lukuhetkiä! Mitkä ovat teidän perheenne suosikkikirjoja?

Kokeile täältä lasten äänisadut maksutta

Lue täältä vauvan kehityksestä.

Lue täältä lapsen kehityksestä.

Hyödynnä tästä Vau-kirjakerhon tutustumisetu.

Satu Oukka

Kirjoittaja on toimintaterapeutiksi valmistunut 4- ja 1-vuotiaiden poikien äiti.

Onnen palaset koostuvat vilinän ja melskeen keskeltä löytyvistä pienistä, kauniista hetkistä.

Takaisin ylös